Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Krispe viner i kriseårgang

Tekst
Landemerke. Over kjellergangene i Domäne Wachau ligger et lite barokkpalass, opprinnelig bygget som lysthus i 1714.

Landemerke. Over kjellergangene i Domäne Wachau ligger et lite barokkpalass, opprinnelig bygget som lysthus i 1714.

Domäne Wachau har laget en stødig serie gode hvitvinskjøp.

Fakta:

Gradering av tørre hvitviner (Vinea Wachau)
▶ Steinfeder De letteste vinene med maks 11,5 prosent alkohol og en minimum mostvekt på 15 KMW (15 gram sukker per 100 gram druemost)
▶ Federspiel Vin mellom 11,5 og 12,5 prosent alkohol og en minimum mostvekt på 17 KMW.
▶ Smaragd Rikere viner med en minimum 12,5 alkohol og minimum mostvekt på 19 KMW.

– Vi mistet 40 prosent av druene i 2014, forteller vinmaker Heinz Frischengruber til DN.

Han fyller to glass fra en ståltank med påskriften Kellerberg. Dette er druer høstet rett ovenfor vineriet i Dürnstein. Friskheten og den krispe syren fra 2013 er fraværende, men den stedegne og dype mineralske karakteren slår likevel tydelig gjennom.

Frischengruber holder hele 250 druedyrkere i tøylene – en tredjedel av vinmarksarealet i Wachau. Stenterrassene plantet med druene grüner veltliner og riesling henger i steile skråninger over den voldsomme Donau. Høye temperaturer og mye nedbør gjennom august og september førte til mange tunge skuldre. Bøndene i Wachau kan ikke huske en like strevsom høst.

– Druerankene ble saumfart regelmessig for å strippe plantene for dårlige druer og hindre spredning av råte, sier Frischengruber.

– Vi bruker utelukkende sunne druer i våre tørre viner, og en god organisering er nøkkelen når vi blir rammet av en slik årgang, fortsetter han. 

Vinbonden. Heinz Frischengruber lager vin for 250 dyrkere i en av Europas fremste vinregioner.

Vinbonden. Heinz Frischengruber lager vin for 250 dyrkere i en av Europas fremste vinregioner.

 

Bondekontroll

For ti år siden ble det igangsatt et vinmarksprogram for alle medlemmer av kooperativet. De blir satt sammen i små grupper og får tett oppfølging gjennom hele året – og bøndene betales for kvaliteten de leverer. 20 av de mest erfarne dyrkerne opptrer som kontaktledd i landsbyene. Innhøstingsplan sendes ut på epost og sms med detaljert oversikt over når hver parsell blant de 420 hektarene skal plukkes. Juicen fra hele regionen gjæres og modnes i den dype kjelleren under vineriet i Dürnstein.

Den strevsomme årgangen skulle også bringe med seg helt nye utfordringer til Wachau.

– Modningen av sunne druer stagnerte delvis utover høsten. Dette førte til at vi ikke høstet druer til våre lettbente Federspiel- og Steinfeder-viner før i november og måtte kjempe for å redde en liten avling til de mer konsentrerte Smaragd-vinene.

Smaragd-druene ble høstet i løpet av den tredje uken av november.

Eliten i 700 år. Achleiten er blant Wachaus ypperste vinmarker med stenterrasser fra 1300-tallet.

Eliten i 700 år. Achleiten er blant Wachaus ypperste vinmarker med stenterrasser fra 1300-tallet.

For Domäne Wachau har lang modningstid gitt viner med en flott aromaintensitet og et tydelig mineralpreg i 2014. Det presise arbeidet til et av verdens fremste vinkooperativer er berømmelsesverdig og bærer frukt i en årgang som for mange har vært katastrofal. Godt jobbet! 

Tre av vinbastionens Federspiel-viner har kommet i 2014-årgang. Fra to år tilbake tappes Smaragd-vinene først etter sommeren og lanseres i september.

Les mer om mat og vin på Smak(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.