Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Vest-Agder

Tror Vest-Agder får forsiktig boligopptur i fire år

Lavt boligprisnivå vil bidra til å trekke opp prisveksten, ifølge fersk rapport.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– For 2017 og 2018 forventer vi en prisvekst på henholdsvis 6,4 og 5,0 prosent i Kristiansand, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Analytikerne venter at Vest-Agder sett under ett vil få en svakere prisutvikling i fireårsperioden

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Salgene tar i gjennomsnittlig 60-70 dager - og både kjøperne og selger har akseptert dette tempoet
Foto: Tomm W. Christiansen
– Salgene tar i gjennomsnittlig 60-70 dager - og både kjøperne og selger har akseptert dette tempoet
Gustav J. Sædberg Fagansvarlig i Meglerhuset Sædberg

Oljenedturen rammer leverandørindustrien i Kristiansand og Vest-Agder, og legger en demper på utviklingen i boligmarkedet i regionen. Det samme gjør forholdsvis høy boligbygging kombinert med lavere befolkningsvekst sammenlignet med landsgjennomsnittet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Samtidig vil et lavt boligprisnivå i regionen bidra til å trekke opp boligprisveksten mot slutten av perioden, tror analytikerne.

- For 2017 og 2018 forventer vi en prisvekst på henholdsvis 6,4 og 5,0 prosent i Kristiansand, skriver Samfunnsøkonomisk analyse, som forventer en tilsvarende stigning også i 2019 og 2020. Veksten i Vest-Agder fylke ventes å ligge noe lavere.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019.

- Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Bevisst boligpolitikk

Fagansvarlig Gustav J. Sædberg i Meglerhuset Sædberg i Kristiansand forklarer at boligprisene i Kristiansand har holdt seg rimelig stabile de siste fem årene fordi Kristiansand kommune har kjørt en bevisst boligpolitikk for å holde prisutviklingen moderat.

- Dette har de klart ved å regulere og godkjenne nok områder og prosjekter - og også forsert ut disse i et fornuftig tempo. Vi har tro på at denne tendensen vil fortsette de neste år, sier Sædberg.

Boligprisene i Kristiansand har gått opp 4,3 prosent siste år.

- Salgene tar i gjennomsnittlig 60-70 dager - og både kjøperne og selgerne har akseptert dette tempoet, sier Sædberg.

Venter høy arbeidsledighet

Samfunnsøkonomisk analyse forventer nokså god boligbygging i Vest-Agder i årene fremover sammenlignet med befolkningsveksten, og legger til grunn at det fullføres om lag 1.200 nye boliger i Vest-Agder i år.

Flere år med svak og negativ prisvekst, kombinert med labert salg av nye boliger, har gjort det mindre gunstig å bygge nye boliger i Kristiansand.

- Vi forventer lav boligbygging i 2017, før det tar seg noe oppover utover prognoseperioden. For inneværende år, legger vi til grunn om lag 550 boliger før det tar seg opp mot 700 boliger per år, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Prognosemakerne forventer at befolkningsveksten i Kristiansand og Agderfylkene vil være moderat utover i prognoseperioden.

- Olje- og gassrelaterte bedrifter utgjør en vesentlig andel av industrien i Agderfylkene, og det er naturlig å legge til grunn at arbeidsledigheten vil holde seg høy de nærmeste årene. Dette vil trolig begrense befolkningsveksten, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .