Sjefstrateg. Fra klodens nest største teknologiselskap har Jared Cohen bedre oversikt enn de fleste over hvordan den digitale utviklingen påvirker verden, stater og enkeltindivider.

D e n   d i g i t a l e   a m m u n i s j o n e n

H v o r d a n   s t j å l n e F a c e b o o k - p r o f i l e r   b r u k e s t i l   å   s p l i t t e   s a m f u n n

S c r o l l   n e d

– For burka. Mot burka. For innvandring. Mot innvandring. For brexit. Mot brexit. Velg et hvilket som helst land og en hvilken som helst offentlig debatt som opptar folk der, sier Jared Cohen.

Han beskriver det han anser som en av de farligste trendene på internett akkurat nå: bruk av sosiale medier i politiske påvirknings- og destabiliseringskampanjer. I forrige uke ble det kjent at 126 millioner brukere i mer enn to år var blitt utsatt for statsstøttede påvirkningskampanjer på Facebook. Under en serie høringer, hvor Twitter og Google også var på plass for å redegjøre om omfanget, ble det påstått at kampanjene stammet fra Russland.

– De saumfarer sosiale medier utenfor det aktuelle landet og finner ansikter og profiler som virker som typiske profiler for saken det gjelder. Så stjeler de bare bildet.

Profilene støvsuges for å gjenbrukes som digital ammunisjon, med den hensikt å styrke eller svekke politiske posisjoner. De fleste interesser, ståsteder og politiske sympatier er representert.

– De gjenbruker bildene fra profilen din for å etablere nye profiler på tvers av mange plattformer, under forskjellige navn. Så bruker de disse digitale kontoene for å skape splittelser i samfunn.

– Hvis du trenger en stor blokk med antiinnvandringskontoer, velger du ansikter som ser ut som typiske høyreekstremister. Vi kaller dem digitale paramilitære styrker.

Hvis bildet ditt passer til en av rollene, og profilen din i sosiale medier ikke er blant de aller mest aktive, kan du allerede være utvalgt – uten å ane noe om det.

Facebook-profilen til Melvin Redick fra Harrisburg i Pennsylvania hadde et hovedbilde av en liten jente med sommerfuglmaling i ansiktet. Profilbildet var en selfie av Redick med den samme jenta på armen. Det så ut som en hvilken som helst familiefars Facebook-side.

Stjålet til propagandabruk. Bildene på denne profilen tilhørte egentlig en brasilianer som ikke visste at bildene hans var blitt en del av en falsk profil brukt som ammunisjon i den amerikanske valgkampen. Foto: Facebook

I virkeligheten hadde den avbildede ingen tilknytning til USA, bodde i Brasil og ante ingenting om at han og hans seks år gamle datter var hentet ut blant to milliarder Facebook-brukere for å bli et politisk verktøy. Brasilianeren ble den aller første til å sende ut den brennbare lenken med Clinton-kampanjens hemmeligheter som skulle sette full fyr på den amerikanske valgkampens siste fase.

– De modifiserte profilene drives fra St. Petersburg av digitale arbeidere som i 12-timersskift håndterer et dusin profiler hver. Så ser de etter samtaletemaer i utvikling og som er viktige i ulike land. De utplasserer så disse digitale styrkene med støtte fra myndighetene – først for å delta i debatten, så for å skape kaos.

– De har profiler for alle typer mennesker og meninger. De inntar alle standpunkter i debatten. Det eneste de bryr seg om, er om vi krangler og om ikke krangelen kan eskaleres ytterligere, sier Cohen.

– Tenk nå at denne innsatsen skjer, ikke bare i USA, men i samtlige land i hele verden. Da får du et bilde av Russlands nye digitale paramilitære.