Besøker alle. Jared Cohen sender ingeniører til pirater i Somalia, IS-rekrutter, avhoppere i Irak, fake news-redaktører i Makedonia og trollfarmer. Her sjekker en syrisk flyktning i Jordan nyheter fra hjemlandet. Foto: Khalil Mazrawi/AFP/NTB Scanpix

D i g i t a l   U - h j e l p

S e n d e r   n y a n s a t t e i   m ø t e   m e d   I S - r e k r u t t e r , n e t t s v i n d l e r e   o g   f a k e n e w s - r e d a k t ø r e r

S c r o l l   n e d

– Vi sender ingeniører til ulike deler av verden for å snakke med folk om deres internettangst. Det er slik vi jobber med innovasjon, sier Jared Cohen.

En av kongstankene med Alphabet-selskapet Jigsaw er å holde fokus på «de vanskeligste og mest komplekse utfordringene verden sliter med i dag» for å finne løsninger som kommer alle nettbrukere og Google til gode.

– Ved å hjelpe de svakeste på nettet, hjelper vi hele nettet. Vi sender folk ut i verden for å snakke med folk om internett. Til pirater i Somalia, IS-rekrutter, avhoppere i Irak, fake news-redaktører i Makedonia og trollfarmer.

Cohen forteller om «The Redirect Method», som Google har utviklet for å omdirigere IS-sympatisører som søker seg frem på nettet gjennom reklame rettet mot dem som vil ta det neste store skrittet, for å få dem til å ombestemme seg.

– Jeg har selv dratt for å intervjue nettsvindlere i Nigeria. Vi ønsker å finne ut hvordan motstanderne våre opererer.

Det var slik selskapet fant på en helt ny metode for å beskytte nettbrukere mot phishing, en svindelmetode som går ut på å lure brukere til å taste sine passord på nettsteder som kontrolleres av kjeltringer.

– Vi sendte noen ingeniører til grensen mellom Tyrkia og Syria for å spørre aktivister om hva som bekymret dem mest. De fortalte alle at de fryktet å bli lurt fra seg passordene sine til Syrian Electronic Army.

Googles ingeniører kom tilbake og laget en helt ny løsning, som innebærer at dersom du taster passordet ditt på feil sted, blir du tvunget til å endre det.

– På denne måten er det umulig å bli offer for phishing. Ved å snakke med de svakeste segmentene, kom vi i stand til å generere nye ideer som hjalp milliarder av Google-brukere. Løsningen de fant i Syria, kom to milliarder Gmail-brukere til gode.

Sentralt for Jigsaw, som han leder, er ambisjonen om å løse problemene Alphabet anser som de viktigste og mest akutte på internett.

– Vi prøver bare å gjøre verden tryggere. Derfor fokuserer vi på de mest sårbare brukerne og på dagens og morgendagens sikkerhetstrusler. Slik havner vi midt i de delene av verden hvor du finner politisk motivert sensur, der folk rekrutteres til voldelig ekstremisme, der du finner de mest giftige samtalene og de mest ondskapsfulle cyberangrepene.

– Gjør dere dette for å unngå kritikk, eller fordi det også er en forretningsmulighet?

– Begge deler. Hovedmotivasjonen vår er at vi er et verdidrevet selskap. Men produktene vi bygger, må både være gode for verden og kunne overleve i et kommersielt økosystem.

Jigsaw-sjefen mener det må skje et paradigmeskifte som gjør at vi snakker om cybersikkerhet som om helse.

– Hvis jeg spurte deg hvor sunn du er, ville du svart: Jeg tar vitaminer, jeg trener, føler meg ganske bra og sunn. Da kunne jeg fortalt deg at nei, jeg synes du ser ganske syk ut. Årsaken til det, er at vi er alle syke digitalt.

Når man blir syk, gjør man mange kompromisser:

– Hvis du føler deg fysisk dårlig, vil du være villig til å gjennomgå mange ulemper, du vil endre timeplanen din, låse deg inne, gå til apoteket. Vi gjør det alle.

Det samme gjelder ikke for digitale skavanker, mener Cohen.

– Når du er digitalt syk, er det eneste du trenger å gjøre å starte maskinen din på nytt, så du kan oppgradere programmet. Men folk gidder ikke engang det, selv om du er mye mer smittsom og sårbar online.