Headhuntet. Jared Cohen ble rekruttert til Googles eierselskap Alphabet fra politikken, nærmere bestemt USAs utenriksdepartement, der han har vært rådgiver for både Hillary Clinton og Condoleezza Rice.

D e n   D i g i t a l e   t r a k a s s e r i n g e n

O p i n i o n s l e d e r e   t r u e s o g   a n g r i p e s   d i g i t a l t   t i l   d e i k k e   o r k e r   l e n g e r

S c r o l l   n e d

Jigsaw har utviklet et verktøy ved navn Perspective, som gjør det mulig å identifisere tilfeller av trolling i offentlige samtaler ved hjelp av kunstig intelligens og fjerne det man ikke ønsker å ha med ved hjelp av maskinlæring. Men kan ikke et slikt verktøy misbrukes for å kvele frie ytringer også?

– Ikke på den måten vi har bygd det. Det kommer an på hva slags treningsdata du bruker. Vi har en maskinlæringsmodell for giftighet i samtalen. Det er basert på hva titall millioner mennesker har vurdert som giftig, ved at den vil føre til at noen forlater samtalen. Storavisen New York Times var det første mediet til å adoptere antitrollingverktøyet. Senere har mange medier kommet etter.

– Etter at New York Times tok i bruk teknologien, har de kunnet øke antallet artikler med kommentarfelt med 500 prosent.

Falske nyheter er blitt et stort tema internasjonalt, men er ikke det som opptar Jared Cohen mest. Han mener det finnes langt farligere ting å bekymre seg for akkurat nå.

– Når nettmobbing blir bedre organisert, bedre finansiert og statsstøttet, får du det vi kaller «patriotisk trolling». Her snakker vi om trollarmeer som bevisst målretter seg mot enkelte nøkkelpersoner med stor innflytelse, for å sette dem fullstendig ut av spill, sier han.

– Hvis du har en kvinnelig journalist du ikke liker, kan du utstasjonere troll til å angripe henne med dusinvis av voldtektstrusler hvert minutt. Hvis en student snakker ut mot makthaverne, kan de systematisk mobbes til de blir så deprimerte at de faller ut av systemet og mister sin påvirkningskraft.

– Vi ser det i autokratiske regimer, men også i demokratier. I Mexico har de for eksempel et nettverk av bots som heter Penabots, som også brukes av organiserte kriminelle. Hvis du er et narkotikakartell i Mexico og journalister gjør livet surt for deg, kan du begynne å trakassere dem digitalt. Du får merke konsekvensene av dette uansett hvor kjent du er. En veldig effektiv taktikk.

– Hva skjer når en samtale er overtatt på denne måten?

– Det er dette vi fremdeles ikke vet. Vi er ikke i stand til å måle hvor effektivt dette har vært, og vi må derfor ikke overdrive betydningen av hva som skjedde under det amerikanske valget.

– Mener du de påståtte skadene overdrives?

– Det er et av de viktigste spørsmålene i den nye verdens-uordenen.

Stjålet til propagandabruk. Bildene på denne profilen tilhørte egentlig en brasilianer som ikke visste at bildene hans var blitt en del av en falsk profil brukt som ammunisjon i den amerikanske valgkampen. Foto: Facebook

I dag kan én person se ut som ti personer for myndighetene. Det medfører en rekke nye problemstillinger, ifølge Cohen.

– Vi er nå i en situasjon der hvert enkelt individ har et dusin versjoner av seg selv – flere epostkontoer, flere sosiale medier-profiler og chatprofiler. Du har ulik adferd på enkelte av dem. Hvis alle nordmenn har ti kontoer hver, blir Norge brått en befolkning på 45 millioner innbyggere. I tillegg kommer de transnasjonale identitetene – folk som er forankret i flere land samtidig.

– Hva er konsekvensen av dette?

– Støyforholdene blir mye mer signifikante. Hvordan kan du vite når du ser en protest på nett eller en antiinnvandringsbevegelse på nett, om det er snakk om 100 personer eller 10.000? Myndighetenes største utfordring blir hvordan de skal unngå å overreagere, men også å underreagere. Evnen til å kunne måle stemningen i gaten, blir mye vanskeligere når gaten ser så annerledes ut online.

Jigsaw tilbyr nå internasjonale medier gratis digital beskyttelse mot dataangrep.

– Utgiverne er noen av våre svakeste brukere. De er under ekstreme angrep – som sensur og digitale angrep. Neste gang noen skal angripe disse mediene, må de først nedkjempe Google. Vi lager også verktøy for å forbigå sensur og gjør det mulig for medier å beholde kommentarfeltene, slik at de ikke kan overtas av en digital mobb.

– Men hvis mediebransjens forretningsmodell kollapser som følge av at Google stikker av med annonseinntektene, da er det ikke lenger noen å beskytte?

– Det finnes ikke noe monolittisk svar på dette med forretningsmodeller. I hvert eneste land Google opererer i, vil det være debatter rundt dette. Vi forholder oss ikke til de forretningsmessige sidene av avisutgivelsene.

Jigsaws største forsknings- og utviklingsinnsats akkurat nå handler om å forstå statsstøttet desinformasjon.

– Vi prøver å finne ut av om det er mulig å se mønstre i trending-samtaler.

– Å gjenkjenne samtalene mens de foregår, midt i strømmen?

– Det er for tidlig å si noe om det nå, sier Cohen.

Da han besøkte i Oslo i oktober, hadde han et møte med statsminister Erna Solberg i en time.

– Jeg fortalte henne om noen av de nye trendene vi ser og noen av taktikkene som tas i bruk rundt om i verden. Vi snakket også om statsstøttet desinformasjon. Og cybersikkerhet.

– Snakket dere om at Norge går glipp av store skatteinntekter fra Googles omsetning her, fordi Google skatter til Irland?

– Nei.