Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Aust-Agder

Kjøpers marked i Aust-Agder

Markedet er preget av lang liggetid, men selgerne venter ikke med å legge ut eiendommene sine for salg.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I Aust-Agder vil boligprisene øke med 6,8 prosent i år, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Nå er det virkelig kjøpers marked
Foto: Sørmegleren
– Nå er det virkelig kjøpers marked
Dajmi Egenæs Birkedal Daglig leder i Sørmegleren i Grimstad

I år og til neste år vil boligprisene i Aust-Agder øke med henholdsvis 6,8 og 4,5 prosent. I 2019 og 2020 vil prisveksten falle ytterligere tilbake til henholdsvis 3,7 og 2,5 prosent, ifølge anslagene i rapporten.

Dette tilsvarer en vekst i boligprisene på 19 prosent i perioden fra 2017 til og med 2020.

Høy boligbygging og lavere befolkningsvekst bidrar sammen med renteoppgang til at prisveksten faller tilbake gjennom prognoseperioden.

- Vi forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Daglig leder Dajmi Egenæs Birkedal i Sørmegleren i Grimstad forklarer at markedet i Aust-Agder er preget av lang liggetid.

– Men alt blir jo en vane. Det er stort utbud og mange flotte valgmuligheter i for kjøperne. Heldigvis venter ikke selgerne med å legge ut eiendommene sine av den grunn, så nå er det virkelig kjøpers marked, sier Birkedal.

Svakt nyboligsalg

Salgstakten for nye boliger er fortsatt lav i Aust-Agder. Sammenlignet med befolkningsveksten bygges det forholdsvis mange boliger i fylket, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Analytikerne peker på at det ser ut til å være et overskuddstilbud av boliger. En konsekvens av dette er svak utvikling i nyboligsalget.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer en nokså god boligbygging i årene fremover sammenlignet med befolkningsveksten.

Analytikerne legger til grunn at det fullføres om lag 850 nye boliger i Aust-Agder i år.

Boligbyggingen vil øke noe i 2018 før den avtar mot slutten av prognoseperioden, skriver analytikerne.

Flat prisvekst

Det bygges mange prosjekterte leiligheter, spesielt i Arendal og Grimstad, men også en del i Lillesand, ifølge Birkedal i Sørmegleren i Grimstad.

- I 2016 ble det solgt mer prosjekterte leiligheter enn på flere år. Det betyr igjen at det har kommet mange «re-salg». Det tror vi også vil bidra til en nokså flat prisvekst, noe vi har sett de siste årene, sier Birkedal.

Hun er optimistiske for inneværende år, og tror det vil bli bedre enn fjoråret.

- Til tross for innstramminger fra Finanstilsynet registrerer vi at bankene er mer velvillige til å låne ut penger. Vi ser også at arbeidsledigheten ikke ble så dramatisk som først antatt når oljekrisen satte inn for fullt i Rogaland. Det er få som har måttet selge boligene sine, sier Birkedal.

Hun tror prisnivået vil holde seg stabilt i årene som kommer.

- Men noe prisvekst forventer vi, særlig for å holde tritt med nybyggprisene. Vi regner med at utbudet vil være stort og at det vil være kjøpers marked en god stund fremover. Det liker vi på Sørlandet, sier Birkedal.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .