Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognoserapport for Hordaland

Tror disse tre faktorene vil tynge boligprisene i Hordaland

Likevel blir det fire nye år med boligprisvekst, ifølge fersk rapport.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste fire årene, slik at de i 2020 blir 22,8 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Vi tror boligprisene i Hordaland vil vokse med 4,9 prosent i 2017, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- I Bergen er det en del som tyder på at det vil komme et stort vårslepp
Foto: Elias Dahlen
– I Bergen er det en del som tyder på at det vil komme et stort vårslepp
Vibeke Stavenes Daglig leder i Proaktiv Gruppen i Bergen

Som følge av avtagende befolkningsvekst, et svakere arbeidsmarked og voksende boligbygging, forventer Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisveksten i Hordaland fremover vil være noe lavere enn gjennomsnittet for landet.

- Vi tror boligprisene i Hordaland vil vokse med 4,9 prosent i 2017. For resten av perioden er prognosen vår rundt 4 prosent per år. Vekstratene i Bergen vil være noe høyere, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedgangen i petroleumsinvesteringene har rammet arbeidsmarkedet, og dette har gitt utslag i boligprisutviklingen, påpeker analytikerne. Samlet for 2016 var boligprisene i Bergen om lag uendret fra året før.

Prognosemakerne forventer at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i 2019.

- Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020. Når renten stiger er imidlertid svært usikkert, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

- Et stort vårslepp

Daglig leder Vibeke Stavenes i Proaktiv Gruppen i Bergen påpeker at det er store ulikheter fra marked til marked, og mener det er liten tvil om at den store veksten vil komme i bynære områder.

- Hoveddriveren for prisveksten har vært den lave renten, samtidig som det er en markert ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Denne ubalansen er aller sterkest i bynære områder som opplever sterk befolkningsvekst. Det er i hovedsak disse områdene også investorene finner det attraktivt å satse, og det forsterker etterspørselen ytterligere, sier Stavenes.

Hun tror heller ikke på en renteøkning med det første, men mener det er mer sannsynlig enn tidligere, og forventer at en renteheving vil påvirke prisutviklingen i boligmarkedet.

- I Bergen er det en del som tyder på at det vil komme et stort vårslepp med eiendommer slik at ubalansen blir utjevnet, tror Stavenes.

Totalt sett er det liten grunn til at ikke storbyene skal utvikle seg i retning av Oslo, og store prisforskjeller mellom Oslo og Bergen er historisk alltid balansert over tid, mener Stavenes.

- Samtidig ser rammevilkårene noe ulike ut fremover slik at veksten vil komme svakere og de voldsomme endringene er vanskelig å se som realistiske. Vi tror markedet skal stige seks prosent i Bergen i år, med hovedvekt på første halvår, sier Stavenes.

Samfunnsøkonomisk analyse venter at prisene i Bergen skal opp 5,1 prosent i år.

Venter økt boligbygging

Analyseselskapet forventer at opphentingen i salget av nye boliger vil føre til en liten økning i boligbyggingen i Hordaland fremover.

- I 2017 forventer vi at det fullføres 3.800 boliger, før det avtar til drøyt 3.000 boliger utover prognoseperioden. Vi forventer en tilsvarende utvikling for Bergen, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Analyseselskapet tror et svakere arbeidsmarked vil gi seg utslag i svak befolkningsvekst utover i prognoseperioden – både i Hordaland og i Bergen.

- Utover prognoseperioden tror vi befolkningsveksten i Hordaland i snitt vil ligge rundt 3.000 personer per år, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .