<p>Vri på det tradisjonelle. Arkitekt Tommie Wilhelmsen gikk for en alternativ variant av det klassiske sørlandske skråtaket.</p>

Vri på det tradisjonelle. Arkitekt Tommie Wilhelmsen gikk for en alternativ variant av det klassiske sørlandske skråtaket.

Arkitekten gjorde sin egen vri på det sørlandske skråtaket

Tekst

Vil du få varsel hver gang martine hoff jensen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Jeg har en preferanse for mindre stereotypiske former, sier Tommie Wilhelmsen.

– Vi måtte bevege oss med landskapet, sier arkitekt Tommie Wilhelmsen.

Opprinnelig lå det en ulovlig oppført hytte nede ved vannet på Sjursholmen i Søgne. Den ble revet, men før den tid, da Wilhelmsen var på befaring, måtte han frigjøre seg mentalt for virkelig å se tomten. Området har mange fjellformasjoner og et levende landskap å ta hensyn til.

Fakta: Hytte Søgne

Arkitekt: Tommie Wilhelmsen
Klient: Familien Meberg
Areal: 100 m² BYA
Tomt: 3 mål
Hvor: Sjursholmen i Søgne kommune
Ferdigstilt: 2018

Wilhelmsen ville videreføre tomtens naturlige former i arkitekturen. Han forestilte seg at han tok en gipsavstøpning av stedet der hytta skulle stå, løftet den opp og snudde den rundt. Det innbilte hulrommet i gipsformen ble utgangspunktet for hyttas form – dog stilisert. Resultatet ble en hytte med klare linjer og en moderne vri på det sørlandske skråtaket.

– Det er en veldig definert lokal byggeskikk med skrå tak i området, mens jeg har en preferanse for mindre stereotypiske former. Jeg liker å leke og skape klare og litt uventede linjer, sier Wilhelmsen.

<p>Gjennomtrekk. Kjøkkenet er lukket mot sør, men har vinduer mot øst og vest. Det gir både gjennomtrekk og gjennomgående lys.</p>

Gjennomtrekk. Kjøkkenet er lukket mot sør, men har vinduer mot øst og vest. Det gir både gjennomtrekk og gjennomgående lys.

Basseng i berget

Da familien tok kontakt med arkitekten, fikk han stort spillerom, men de ønsket mange soveplasser – og en fantastisk hytte. Det ble fire soverom og to bad, samt et anneks nede ved vannet. Kjøkkenet er kjernen i bygget, rommet der alle samler seg. Men i motsetning til arkitekter som ønsker maksimal utsikt på alle kanter, har Wilhelmsen valgt å lukke kjøkkenveggen mot sør. Det gir et svalt, men gjennomlyst rom fra øst til vest. På begge sider er det uterom, med både morgen- og kveldssol, og et stort spisebord deler rommet under det høye taket – som ifølge Wilhelmsen definerer innerommet.

Selv om huset ligger få meter fra vannkanten, har arkitekten valgt å plassere et basseng nedenfor hytta.

– Deler av familien uttrykte i en bisetning litt skepsis til badetemperaturen på Sørlandet. Da foreslo jeg å lage et basseng i svaberget. Når du ankommer hytta med båt, ser du det knapt, det er jeg veldig fornøyd med. Bassenget er hyttas oase.

<p>Luftig. Trappen som leder ned til underetasjen, ser ut som den svever i luften. Store vindusflater slipper inn lys ovenfra.</p>

Luftig. Trappen som leder ned til underetasjen, ser ut som den svever i luften. Store vindusflater slipper inn lys ovenfra.

Snudd på hodet

Utearealene, med sine traseer i terrenget, er blitt en del av interiøret. Skillene er visket ut. Rundt hytta har arkitekten tegnet inn flere ulike sitteplasser, blant annet en utesofa i en uthevet firkantform på baksiden, mot skogen.

Fakta:

Wilhelmsen Arkitektur

Norsk arkitektkontor

tommie-wilhelmsen.no

Etablert av Tommie Wilhelmsen i 2002.
Tegner hovedsakelig eneboliger og hytter.
Kontor i Stavanger, to ansatte arkitekter.

– Jeg forsøkte å gjøre interiørene til en opplevelse av å være ute i terrenget, mens uteplassen skal oppleves som å være i et bygg der man nærmest har mistet en vegg. Sørlandsklimaet er veldig vekslende, derfor trenger du flere steder å være.

Utvendig er huset kledd i accoya, et modifisert trevirke av furu fra New Zealand, som gråner med årene. Ellers er det betong og stein, kombinert med svaberg og furu. Innvendig er nesten alt kledd i douglasgran, men noen vegger er dekket av tekstil.

– Det er gulvbord i taket og vegger trukket i stoff. Alt er snudd på hodet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.