Sterk kost fra to svenske tegneseriegiganter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mats Jonsson tegner sitt eget liv, Max Andersson tegner et surrealistisk mareritt.

To svenske tegneseriegiganter fra hver sin generasjon vender tilbake. Max Anderssons (55) banebrytende «Pixy» (1992) ble den første moderne svenske tegneserieromanen som ble gitt ut i USA, og selv om han har fulgt opp med en lang rekke kortere serier er «Utgrävningen» (2017) faktisk bare hans andre «fullengder»: 376 sider med beksvart og ekspressiv surrealisme, noe som får David Lynch til å fremstå som Thorbjørn Egner.

Les også: Vulvamonologen

Fakta: Fakta

«Utgrävningen»
Tegneserie av Max Andersson
Kartago, 370 sider
kartago.se

«Nya Norrland»
Tegneserie av Mats Jonsson
Galago, 264 sider
galago.se

Mats Jonsson (44) er mer jordnær der han fortsetter sitt livsverk: å tegne sitt eget liv. «Nya Norrland» er hans femte selvbiografiske tegneseriebok, og utvilsomt hans mest ambisiøse. Denne skildringen av klassereisen fra oppvekst i en sagbruksby i nord til hjertet av den kreative klassen i Stockholm, er samtidig også historien om hjembyen Bollstabruks vekst og fall.

Jonsson pirker dypt i sin egen skamfølelse og hipsterens hang til selvpisking, og den dypt personlige og rasende politiske fortellingen har skapt debatt i Sverige. Selv om hele prosjektet kanskje favner for vidt og Jonsson har for mye på hjertet, er han samtidig klar over svakhetene ved prosjektet – og diskuterer de underveis.

* (Vilkår)

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner