Anja Bruland driver Blomsterhagen på Abildsø sammen med Ida Tindeskog. Der har de verksted, gårdsbutikk og en fem dekar stor åker, hvor deltagere på kurs i blomsterbinding kan rusle rundt og plukke økologiske blomster, busker og urter om sommeren.
– Det er litt magisk. Jeg tror det er et pusterom, sier Anja Bruland (49).
Nå har hun laget boken «Buketter fra Blomsterhagen» for dem som vil binde blomster fra egen hage. Eller om de ikke har egen hage; med blomster fra butikken, gjerne ispedd noe selvplukket fra skog og mark, for som Bruland sier: «Det er jo masse grønt i dette landet.»
«Faded beauty»
Bruland mener spiralteknikk, en teknisk måte å binde buketten på, er nyttig grunnleggende kunnskap om man skal binde buketter. Ellers er det ingen strenge estetiske regler for å lage en fin bukett. Men det kan være et godt utgangspunkt at noen blomster får dominere, mens andre spiller en mer beskjeden rolle i buketten.
– Og så må du ha mye grønt, og gjerne en sterk farge, som en kontrast. Men innenfor og utenfor de rammene finnes det et stort spillerom, sier Bruland.
En monokrom bukett, med én farge, men stor variasjon i tekstur, linjer og form, kan for eksempel også fungere utmerket. Bruland oppfordrer til å jobbe med materialene, ikke mot dem. En bøyd stengel er ikke noe man skal tvinge til å stå rett, men den bøyde linjen kan utnyttes i buketten.
En død eller vissen blomst kan få liv etter døden i en bukett. «Når en blomst etter hvert visner og dør, viser den nye sider av seg selv, og i en god komposisjon kan det være nydelig», skriver Bruland i boken.
Fakta: «Buketter fra Blomsterhagen»
Av Anja Bruland og Nina Ruud (foto)
Bok om hvordan man lager buketter og oppsatser
153 sider
Utgis på Cappelen Damm
Mye å lære
Blomstene bør man slett ikke plukke, men heller skjære, med en urtesaks eller kniv.
– Det er noen få blomster du kan bruke fingrene på. Men blomsten har noen kanaler i stengelen som den trekker vann fra. Det er om å gjøre å ikke klemme de kanalene.
Mange gjør alt galt når de plukker markblomster, mener Bruland, som er utdannet gartner.
– Man plukker på ettermiddagen, og da er blomstene gjerne dehydrert, hvis det har vært en varm dag. Så knekker man de av med fingrene og bærer dem i hånden en stund før de kommer i vann.
Helt feil, ifølge ekspertisen hos Blomsterhagen.
– Blomstene skal høstes tidlig på dagen, helst mens det fortsatt er litt kjølig, med skarp saks eller kniv, og med en bøtte vann som du setter dem rett ned i.
*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.