Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Galleri 69. Tegneklubben nesten samlet på «Her slutter Grünerløkka», forlegger Marcus Bøhn (fra venstre), Terje Nicolaisen, kurator Linn Cecilie Ulvin, Ulf Carlsson og Bjørn Bjarre. Ikke til stede: Martin Skauen og Paul Dring.

Galleri 69. Tegneklubben nesten samlet på «Her slutter Grünerløkka», forlegger Marcus Bøhn (fra venstre), Terje Nicolaisen, kurator Linn Cecilie Ulvin, Ulf Carlsson og Bjørn Bjarre. Ikke til stede: Martin Skauen og Paul Dring.

Siste sjanse for tegnefest på Grünerløkka

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Denne uken avslutter kunstkollektivet Tegneklubben utstillingen, der de blant annet har delt ut 1200 gratis bøker.

– Vi hadde tenkt å legge ut bøkene våre her og der på kafeer, slik at de så ut som gjenglemte notisbøker. Men det ble vanskelig når alt var stengt, forteller kunstneren Bjørn Bjarre (54) om boken «Her slutter Grünerløkka», som er del av utstillingen med samme navn.

Siden 2004 har han drevet kunstkollektivet og kompisgjengen Tegneklubben sammen med Ulf Verner Carlsson, Paul Dring, Terje Nicolaisen og Martin Skauen. De foretrekker å tegne i fellesskap, gjerne rundt samme bord, og pleier ikke å signere sine egne tegninger, arbeidene regnes som laget i fellesskap av Tegneklubben.

Fakta: «Her slutter Grünerløkka»

Bok og utstilling av Tegneklubben.

Stilles ut på Galleri 69 på Grünerløkka Lufthavn til og med søndag 6. juni.

Boken er gitt ut av forlaget Uten tittel i 1200 eksemplarer.

tegneklubben.org

Tegnet debatt

Denne våren skulle «Her slutter Grünerløkka» ha dominert hele bydelen. Men så stakk korona kjepper i hjulene, utstillingsåpningen på Galleri 69 i april ble avlyst, mens utplasseringen av de 1200 skissebøkene som ble trykket opp, også ble langt vanskeligere.

Boken består av 220 fullstappede sider, med alt fra enkle skisser og manipulerte foto til vitsetegninger, små malerier og collager. Mye dreier seg rundt hverdag og byutvikling på Grünerløkka.

«Klubben fungerer som observatør, kommentator, forslagsstiller og debattant, og har et kritisk blikk både på byen, samfunnet, hverdagslivet, kunstfeltet og kunst i offentlige rom», skriver kurator Linn Cecilie Ulvin.

Det har fungert overraskende bra å sitte hver for oss å tegne

Bjørn Bjarre om Tegneklubben under korona

Usignert. Fire av de over 200 tegningene i boken, der ingen av de fem kunstnerne signerer egne verk.

Usignert. Fire av de over 200 tegningene i boken, der ingen av de fem kunstnerne signerer egne verk.

Siste sjanse

Men treg start til tross, jammen har ikke tegningene gradvis sneket seg ut i offentligheten, parallelt med at Oslo sakte har åpnet seg. Utplasseringen av tegninger i reklamemontre gikk som planlagt, deretter fikk nyåpnede bokhandlere og biblioteker også gratisbøkene på plass.

– Og galleriene fikk åpne igjen. Vi hadde første åpningsdag fredag 7. mai, og utstillingen henger oppe til og med 6. juni. Ellers er visst hele opplaget av boken nesten borte allerede, men de har den kanskje fortsatt liggende flere steder på Grünerløkka. Den kan også bestilles fra forlaget Uten tittel, men da koster den penger, forklarer Bjarre.

– Har korona ført til høyere aktivitet og mer samspill i Tegneklubben?

– Vi har hatt en del e-møter. En av oss bor i Danmark og en annen i Larvik, så vi har ikke møttes fysisk, bortsett fra vi tre i Oslo. Men det har fungert overraskende bra å sitte hver for oss å tegne og legge ut tegninger fortløpende på Messenger. Jeg hadde ikke trodd det skulle funke, siden vi vanligvis sitter rundt et bord og inspirerer hverandre.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.