Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Skål! Naturlig champagne er sin egen sjanger innen naturvin. Her skjenkes noen boblende glass på Grotto i Oslo.

Skål! Naturlig champagne er sin egen sjanger innen naturvin. Her skjenkes noen boblende glass på Grotto i Oslo.

Naturchampagne gir deg det beste fra to verdener

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Kan man like naturvin og fortsatt like champagne? Klart man kan!

Det finnes naturlig champagne, men for disse boblene gjelder litt andre regler enn for naturvin for øvrig. Men først litt kjapt: Hva i all verden er champagne?
Champagne er både en vinstil og et område i Frankrike. For å kalles champagne lages vinen stort sett med én eller flere av druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier. I tillegg brukes det druer som arbane, petit meslier, pinot blanc og pinot gris.

Vinen må også lages i distriktet Champagne for å kunne kalles champagne, i tillegg er det en rekke krav for hvordan druene dyrkes frem, slik at man sikrer kvaliteten på vinen. Blant annet er det krav om at druene må håndhøstes, og det legges begrensninger på utbytte per hektar, som i 2023 ble satt til 73 hektoliter per hektar, ifølge vinmagasinet BK Wine.

Tradisjonell metode

Méthode traditionelle, eller champagnemetoden, er den omstendelige og kostbare måten champagne lages på. Først lages en basevin, som med all annen boblevin. Så startes sekundærgjæring på flaske med gjær og sukker.

Da skal flasken lagres liggende på siden, slik at vinen får mest mulig kontakt med bermen (gjærrester) og får et tydeligere autolysepreg – smaker som minner om nøtter, smørbakst og croissant, og gir en kremete munnfølelse.

Så snus flaskene veldig langsomt fra horisontal posisjon til vertikal og opp ned – altså med flasketuten ned, for å samle døde gjærrester i flaskehalsen, slik at de kan fjernes. Flaskene snus for hånd eller ved bruk av et slags flaskebur som heter gyropalette. Denne prosessen kalles remuage, og den følges av dégorgement – degosjering.

Her fryses flaskehalsen, som er full av døde gjærrester. Når man fjerner korken, popper denne pluggen av frossen væske og døde gjærrester ut på grunn av trykket i flasken. Man står da igjen med en vin uten bunnfall, men med smak av bunnfall.

Dette er en tid­krevende prosess – spesielt hvis den gjøres for hånd.

Non Dos

Til slutt må flasken toppes opp. Væsken som tilføres da, som er en blanding av vin og ofte sukker, kalles liqueur d’expedition. Hvis vinen tilsettes sukker, kalles det dosage, og det er dette som bestemmer sødmen på det ferdige produktet.

Du har kanskje lest på en champagneflaske at det står brut eller ekstra brut? Det betyr at den er tørr. Demi-sec og doux betyr søtere champagner. Og brut nature er lik non dosage – uten tilsatt sukker.

Etter at vinen er toppet opp, forsegles den med en kork, før den lagres på flaske. Hvor lenge den lagres, er med på å avgjøre prisen på champagnen.

Naturchampagne

Naturlig champagne er selvfølgelig en greie, men her gjelder litt andre regler enn for naturvin for øvrig. I appellasjonen Champagne er de strenge. Dyrkes druene innenfor det lovfestede området, men blir ikke brukt til å lage champagne, må de sendes til destilleriet og bli til druesprit. Ved lov.

Altså er naturlige champagneprodusenter helt nødt til å bruke méthode traditionelle, som involverer gjær og sukker – ting som ellers ikke er tillatt for naturvinprodusenter.

Det finnes for øvrig en kreativ naturlig løsning her: Noen produsenter, som for eksempel Fleury Champagne, har utviklet en egen biodynamisk gjærsopp som brukes til sekundærgjæringen. Noen produsenter velger også å erstatte sukkeret med druemost fra egen vintage.

Og ikke minst velger naturlige champagneprodusenter å bruke mye mindre av konserveringsmiddelet SO2 – om noe – enn det de konvensjonelle produsentene gjør.

De produsentene vi regner som naturlige champagneprodusenter, arbeider naturlig og ofte biodynamisk i vinmarkene – noe som er svært uvanlig i Champagne. Dette er en kjølig region med et allerede vanskelig klima, og de seneste årenes plutselige kuldeperioder har gjort vin­produksjonen spesielt uforutsigbar. Ikke minst fordi de kalde vårene følges av utradisjonelt varme somre, som kullkaster modningsprosessen.

Klassisk og naturlig

Særdeles vanskelig er det for de som ønsker å lage grower champagne, som lages av druene til hvert enkelt vineri, istedenfor å lages av innkjøpte druer. Dette er en stil av champagne som tydelig viser dens terroir og vintage, og som har fått en oppsving i popularitet den senere tid.

Mange av disse produsentene blander heller ikke viner fra forskjellige årganger, men lager isteden vintage champagne, og er avhengige av hvert enkelt års drueproduksjon.

Flere mener at de får den beste champagnen ved å lage enda mindre vin per hektar enn de offisielle reglene krever, og mange produserer kun 30 hektoliter per hektar eller mindre.

Grunnet det vanskelige klimaet er Champagne beryktet for å være en region hvor det brukes mye sprøytemidler. Andelen økologiske vinmarker her er lavere enn i resten av Frankrike, og dette sier noe om hvor spesielt det er å velge å arbeide naturlig i vin­markene i denne regionen – og hvorfor det finnes så lite naturlig champagne.

I naturchampagne smelter den uovertrufne fruktkvaliteten, tålmodigheten og håndverket vi kjenner fra naturvinbevegelsen, sammen med klassiske stiler og elegante, presise smaker fra den klassiske vinverdenen.

Godt nyttår!

Lises anbefalinger: Viner til nyttårsfesten:

Bonnet Ponson
Non Dose NV
Champagne, Frankrike

479,90 kroner | 13792001 | Volatil

En sertifisert økologisk champagne uten dosage, laget på en miks av tre kjente champagne-druer: pinot meunier, pinot noir og chardonnay. Deilig steintørr og frisk champagne med en spretten syre og frukt i retning gule frukter.

Timothée Stroebel
Champagne, Frankrike

1150 kroner | 15674701 | NonDos

Timothée Stroebel er en ekte indie-champagneprodusent med sine 3,5 hektar. Her lager han noe så sjeldent som økologisk sertifisert, usvovlet grower champagne. Kvaliteten skinner igjennom: fyldig og kremet, men samtidig frisk, tydelig fruktig og med en mineralsk snert. Denne vinen har alt jeg ønsker meg.

Krásná Hora
Blanc de Noir Brut Nature 2021
Moravia, Tsjekkia

317,00 kroner | 10225301 | Nebbiolo Wines

Dette har i mange år vært min naturchampagne på budsjett. 100 prosent direktepresset pinot noir laget på champagnemetoden … i Tsjekkia! Nyeste årgang har vært flaskelagret lenger enn foregående årganger, totalt 14 måneder. Frisk, fast og fruktig tsjekkisk champagne med god lengde og hint av røde bær. Mye vin for pengene!

Eric Thill
Cuvée Adrian 2018
Jura, Frankrike

296,90 kroner | 16497401 | Blend

Et deilig champagne-alternativ fra Jura! Vinen dufter tett og konsentrert av chardonnay. En veldig god musserende vin med fast og lang syre, til en super pris.

Danger 230 volts 2022
Milan Nestarec
Moravia, Tsjekkia

212,00 kroner (37,5 cl) | 16337302 | Nebbiolo Wines

For deg som skal feire alene, som vil ha et lite vors mens du ordner deg før festen eller som rett og slett bare vil drikke litt mindre: Nestarecs berømte pét-nat 380 Volt på liten flaske! En lett tropisk, ekspressiv perlende vin med myke bobler.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.