Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Håndverk. I den naturlige vinmarken starter nå årets mest intense fase: innhøstingen.

Håndverk. I den naturlige vinmarken starter nå årets mest intense fase: innhøstingen.

Naturlig hverdagsluksus

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ferien er over og vi er tilbake på jobb. Det er vinmakerne også.

Det går mot høst. Her hjemme er vi tilbake i hverdagens rytme, og også i vinmarkene starter en hektisk periode. Nå skal fruktene av ett års hard arbeid høstes, og ekte naturvinmakere gjør alt for hånd.

Innhøsting for hånd er essensielt innen all produksjon av høykvalitets vin, inkludert naturvin. Dette er den beste måten å forsikre seg om druekvaliteten på. Plukkemaskiner, som brukes i storskala vinproduksjon, kan plukke 80–200 tonn druer per dag. Men plukking av store kvanta gjør at druene knuses under egen vekt. Dette starter en oksidasjonsprosess som gjør druene brunlige og sure i smak. En løsning på problemet er å etterpå bruke farge- og tilsetningsstoffer for å «reparere» smaken – dette ønsker man ikke i naturvin.

Intuisjon

Maskiner kan heller ikke skille mellom råtne, umodne og perfekt modne druer, slik mennesker kan. Vinmakerne vurderer druenes modenhet nøye, og ser etter den ideelle balansen mellom sukker, syrer og smaker. I motsetning til konvensjonelle vinprodusenter som kan være avhengige av kjemisk analyse, stoler naturvinmakere ofte på sin intuisjon og smak for å avgjøre når druene er klare til å plukkes.

Siden all naturvin spontangjæres med levende gjærkulturer, kan man ikke ha råtten frukt med inn i vineriet. Det vil forstyrre gjæringsprosessen. Knuste druer som har begynt å gjære ukontrollert før de når vineriet, vil også stikke kjepper i hjulene.

Derfor er innhøsting for hånd svært viktig innen naturlig vinproduksjon. Druene skal helst plukkes i små kasser à 25 kilo, slik at de ikke knuses.

Timing

Naturvinbønder hjelper ofte hverandre med innhøstingene, slik at de sammen kan plukke så skånsomt som mulig til akkurat rett tidspunkt.

Tempoet i høstingen avhenger av ulike faktorer, som størrelsen på vingården, hvor varm eller kald sesongen har vært, og ikke minst druesorten. Noen druetyper modnes raskere enn andre. Og noen ganger vil vinmakere ha mer eller mindre moden frukt inn i vineriet.

Moden frukt har mer druesukker. Jo mer sukker i druen, jo høyere blir alkoholprosenten på vinen. Høy alkoholprosent skaper «store» og modne viner med mindre friskhet. Noen vinmakere ønsker friske, lette viner, og plukker gjerne tidligere i sesongen, mens andre ønsker store, fyldige viner og vil plukke senere. Og noen ønsker å balansere dette, og kan velge å plukke litt frukt tidlig og litt frukt sent, for så å lage en blend.

Hverdagsvin

Tilbake til arbeidet og hverdagen i Norge ønsker jeg meg et knippe gode hverdagsviner. Ikke for dyre, ikke for kompliserte, ikke noe jeg føler jeg må spare til en spesiell anledning. Her er viner for hverdagsluksus. Viner til spagetti, fiskepinner og fredagstaco, for å feire de små øyeblikkene med hverdagsmagi.

Lises anbefalinger: 3 naturviner til hverdagen:

Arianna Occhipinti
SP 68 2022
Sicilia, Italia

Varenr. 513101 | kr 279,90 | Unico

En hvitvin jeg stadig vender tilbake til. SP 68 er oppkalt etter veien Strada Provinciale 68, som knyter sammen Ariannas hjørne av den sicilianske landsbygda. En frisk og fruktig allrounder laget av Muscat Alexandria og Albanello, som absolutt alle vil like. Like god alene som til mat.

Bryterlater
Petina 2022
Canterbury, New Zealand

Varenr. 15765101 | kr 309,70 | Bohem vin

Her har vi, overraskende nok, et rimelig alternativ til champagne – fra New Zealand! Dette er en pét-nat laget på direktepresset pinot noir, med tett skum og fine bobler. Den er lett mineralsk, som champagne, og har litt gjærpreg, som champagne. Ren og pen med hint av sitrus og så vidt modne jordbær. Vin til hverdagshelten.

La Grange Aux Belles
Le Vin de Jardin 2020
Loire, Frankrike

Varenr. 14137401 | kr 224

Nesten hundre år gamle vinstokker, plantet på 30-tallet, har gitt druer til denne vinen. Vinen er av 100% grolleau og duver lett på 10,5% ABV. Den dufter friskt, appetittelig og saftig, og smaken følger etter. Rød frukt etterfølges av en lett grønn ettersmak i retning grønn paprika og urter. Med lette, perlende tanniner på tungen er dette en god vin til en bra pris!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.