Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Svele-pusherne. Max Moret Burrows (fra venstre), Chloe Latchford, Lucy Rose Turnbull, Emma Cantlay, Lizzy Kaplan, Büke Tosun og Mariell Lind Hansen gir brunost til folket i Øst-London.

Svele-pusherne. Max Moret Burrows (fra venstre), Chloe Latchford, Lucy Rose Turnbull, Emma Cantlay, Lizzy Kaplan, Büke Tosun og Mariell Lind Hansen gir brunost til folket i Øst-London.

Kafeen Niste serverer norske klassikere i London

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Sveler med brunost er blitt en suksess.

Mellom sosialboliger i brutalistisk stil og høye, skinnende skyskrapere ligger en liten kafé med lefser, lomper og brunost på menyen – midt i London.

Med klassiske 1960-tallsmøbler, mørkegrønne planter og dype veggfarger skiller den seg kraftig ut i et område ellers preges av kjedekafeer med plastmøbler og sterilt lys.

Fakta: Niste/Benk & Bo

Kafé-, event- og workshop-konsept i Øst-London.

Startet av Mariell Lind Hansen i 2018.

Kafeen ble rebrandet til Niste i 2021. Kontorplassen tilknyttet heter fremdeles Benk & Bo.

Åpner ny Niste-kafé i Hackney i London i april 2022.

nistebybenk.com

– Den originale ideen var å åpne et workspace der man har adgang til maskiner og verktøy med fokus på å lære nye ferdigheter. Samtidig drømte en kompis av meg om å åpne kafé. Sånn ble konseptet Benk & Bo til i 2018, forteller Mariell Lind Hansen.

Kompisen takket etter hvert for seg. Inn kom britene Lizzy Kaplan og Lucy Turnbull, med bakgrunn fra velkjente bakerier i Øst-London. Sistnevnte tok med sin forkjærlighet for sesongbaserte råvarer. Slik oppsto kafeen Niste i samme lokaler som felleskontorplassen Benk & Bo.

– Nå driver vi både kafeen, produserer egne syltetøy, syltede grønnsaker, kefir og alt av bakervarer, i tillegg til at vi har vi et event space med jevnlige jazzkvelder, foredrag og workshops. Det hele har utviklet seg veldig naturlig, egentlig.

Skolebrød, nei takk

Mariell Lind Hansen er fra Andøya utenfor Bodø, men en fotografutdannelse på University of the Arts i den engelske hovedstaden, gjorde at hun reiste fra Nord-Norge i 2009.

Nå jobber hun som fotograf ved siden av kafé og kontordriften – og foreslår stadig nye retter fra hjemlandet.

– Ingen av oss har vært der, så det er hele tiden ting å lære. Men det hender vi bare må si: «Greit at det der er norsk, men nei takk!» Det gjaldt for eksempel salt lakris, sier sjefbaker Lucy Rose Turnbull.

– Ja, det kom et forslag om pannekaker med salt lakris på et tidspunkt. No offence, men det høres jævlig ut, supplerer daglig leder Lizzy Kaplan.

Sveler med brunost er likevel blitt en stor suksess. Det samme har lomper og rugbrød til frokost. Skoleboller fikk imidlertid engelskmennene til å rynke på nesen.

– De liker tydeligvis ikke så godt kokos, forklarer Hansen.

Takhage

Om få uker åpner de et nytt utsalg, en liten takeaway-kafé kalt Niste i De Beauvoir Town, i bydelen Hackney.

De har også begynt å dyrke grønnsaker i en parsellhage på taket av originalkafeen. Til sommeren skal de kunne gå opp trappen for å hente poteter og urter til salatene.

De skandinaviske elementene hos Niste fungerer utvilsomt som et eksotisk trekkplaster. Hansen er likevel ikke fremmed for å også ta med konseptet til hjemlige trakter.

– På sikt har jeg øynene rettet nordover, ja. Kanskje starte et kunststed på Andøya eller en kafé i Oslo?

– Vi vurderte faktisk på et tidspunkt å åpne en kafé på en husbåt og kalle det for Benk & Boat. Hva kan jeg si? Vi liker å drømme stort.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.