Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fet drink

Tekst
GOD JUL. Mattias Borglunds kremgule juledrink gir et vennlig nikk til amerikansk eggnog

GOD JUL. Mattias Borglunds kremgule juledrink gir et vennlig nikk til amerikansk eggnog

Bartender Mattias Borglund vasker brennevin med baconfett til jul.

Fakta: Signaturdrinken

Landets fremste bartendere mikser sin signaturdrink og deler oppskriften med D2s lesere.

Mattias Borglund (36)
Bartender på cocktailbaren No. 19 i Oslo.

No .19
Møllergata 23, Oslo
no-19.no

 

BAKGRUNN

– Det begynte vel da jeg var på en akevittsmaking med to fantastiske bartendere fra cocktailbaren Ruby i København. Arrangementet ble avsluttet med en liksomkonkurranse. Jeg kom på lag med Robin fra Fuglen, og vi fikk beskjed om å lage en søt dessertdrink. Vi tenkte vi skulle lage en såkalt «flip», der man bruker eggeplomme, iblant også et helt egg, ofte med litt fløte. I tillegg til akevitt hadde vi i granskuddsirup og rosmarin. Den ble helt ok, men trengte litt modning og noen flere ingredienser. Etter det havnet drinken i glemmeboken, til årets julefeiring banket på døren.

 

TIPS

– For å kunne smaksette sprit med fete råvarer som oljer eller baconfett, må man gjøre en prosess som heter «fatwash», fettvasking. Man steker ti skiver bacon per halvliter sprit. Hell fettet over i en beholder med lokk og hell over spriten. Steng lokket og rist. La beholderen stå i romtemperatur i en time, flytt den så til fryseren. La den stå til fettet har skilt seg fra spriten og hardnet. Så er det bare å plukke bort fettet og sile av det siste gjennom et kaffefilter. 

 

Q&A

Etikett:
Cadenhead’s Old Raj gin har en underlig etikett. På siden av flasken er det en illustrasjon av det jeg antar er en sikh som serverer en gammel koloniherre en drink. Synes det er sykt at det er en del av Storbritannias historie som de stolt vil fremvise i dag. 

Barsnacks:
Gubbröra, det vil si ansjos, potet, kokt egg, dill, løk, crème fraîche, på en najs bit kavring. Da skal jeg ha gibson på direkten.

Favorittkunde:
En person som har drukket drinker hos oss, er gladfull og kanskje har fått litt for mye innabords, som tar tilbakemelding om kaffe og vann med et smil og takker for det.

Mest corny sjekketriks:
Synes liksom det i all hovedsak er kvinnelige bartendere som blir sjekket opp på den dårlige måten, for de blir sjekket opp av menn. Men har fått setningen: «Hva skal jeg gjøre med deg?» litt ut av det blå. Jeg svarte: «Du får høre med kjæresten min».

Bestiller:
Øl. Ingen spesielle preferanser. Ikke lei av drinker, men oftest når jeg er ute, er det mye folk, så da er det greit å gjøre det enkelt. For meg og bartenderne.

 

BREAKFAST AT ROSEMARY'S

• 4 cl baconvasket Gammel Opland
• 1 cl Bourbon
• 1 cl kremfløte
• 1 cl sukkerlake
• 1 eggeplomme
• 1 god kvist rosmarin

Alle ingrediensene tørrshakes uten is. Fyll så opp shakeren med is og shake hardt. Dobbeltsil for å få bort rosmarin. Hakk opp litt sprøstekt bacon, bland det med salt og rull på utsiden av glasset.

 

SE OGSÅ:
Julemusikk til drinken? Les Audun Vingers tips her.
Se flere signaturdrinker.

Utenlandske kokker tolker norsk julemat
Her er de vinene til julemiddagen
Gløgg á la Charles Dickens

Mesterkokkenes restemat
Inger Simonsen: Fremmed fugl

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.