Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Automatmaten. Hov i Søndre Land (rådhuset i bakgrunnen) har fått døgnåpent serveringstilbud, automaten serverer tynnbunnet pizza på tre minutter.

Automatmaten. Hov i Søndre Land (rådhuset i bakgrunnen) har fått døgnåpent serveringstilbud, automaten serverer tynnbunnet pizza på tre minutter.

Fra disse automatene selges over 30.000 pizzaer i året

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Hov i Land

Gründeren har spist veldig mye dårlig pizza på veien.

Den kommer ut fra en luke etter fem minutter. Selv om man jo er blitt vant til å kjøpe mat fra automater, er det noe fascinerende Petter Smart-aktig ved denne opplevelsen: Trykke på noen knapper, betale, og så tyter det ut en firkantet eske med rykende fersk pizza tre minutter etterpå, italiensk type, med tynn bunn og lett brent i kantene.

Men mer oppsiktsvekkende: Det som er oppi, er godt, viser det seg, overraskende lite automatmataktig i smaken, som om man var et helt annet sted enn det dypeste av Innlandet. Men det er her, på en tom og tåkete plass, rett ved riksvei 34 i Hov i Land, at pizza-automaten står – i tillegg står det en på Roa på Hadeland, og en i Hønefoss.

Fakta: Pizzagutta

Take away-pizza drevet av Bjørn Nilsson.

Har ordinære pizzautsalg på Slependen, Gran og Jevnaker, og salg fra automat i Hov, Hønefoss og på Roa.

pizzagutta.no

– Jeg synes selv pizzaen er bra. Det er mest det det handler om, sier daglig leder i Pizzagutta, Bjørn Nilsson (64), på telefon fra hjemstedet på Hadeland.

Han har vært i pizza-bransjen i 20 år, kommer opprinnelig fra Småland.

– Vi baker for hånd, så vi bruker litt for lang tid, sier han.

Hurtigfrys

Etter en del eksperimentering, faktisk over to år, fant Nilsson ut at det beste er å lage pizzaen på forhånd, fra bunnen av på et bakeri han har bygget opp på Lunner - med kaldhevet deig. Den stekes også nesten ferdig, før den hurtigfryses og plasseres i automaten.

Slik blir den – i hvert fall om man skal dømme etter interessen blant innbyggerne på Hadeland – langt bedre enn en vanlig frossenpizza: Nilsson har solgt mer enn 30.000 pizzaer fra automaten på Roa siden han plasserte den ut for litt over to år siden.

Erfaring

Pizzagutta har også flere ordinære pizzautsalg, med mennesker bak disken. Men for noen år siden fikk Nilsson lyst til «å utvikle saker», prøve noe nytt, nemlig selge pizza fra automat.

– Vi synes det var kult, forteller han, og tenkte at det må være et marked for å gi folk på landet et tilbud om døgnåpen pizzaservering.

Landet for pizzaautomat-produksjon viste seg å være Frankrike, også kjent som gastronomiens høyborg. Så Nilsson og kollegene dro rundt i Frankrike og smakte på pizza fra alle automatene de kunne finne.

– Men vi spiste veldig mye dårlig pizza. Dette er ikke mulig å få til, tenkte vi.

Ingen automatikk

De dro likevel tilbake over flere år, prøvde stadig nye automater. Til slutt fant de en som laget god pizza, og den kjøpte de. Så ble det et par år med eksperimentering, før automatene kom i drift – og gir nattmatmuligheter til småsteder.

Dette intervjuet er Nilsson egentlig litt skeptisk til.

– Det kommer til å ramle inn en masse forespørsler, jeg blir nedringt, sier han.

For selvfølgelig vil han selge mer pizza, og videreformidle pizzaautomater, men han må dessverre meddele at fabrikken i Frankrike har ganske lang leveringstid for tiden: Automatene har vært en suksess under pandemien. Og selv er han litt sliten.

– De er mulig å få kjøpt, men man får ikke automat i morgen.

Pizza er det uansett mulig å få tak i. Pepperoni er mest populært, også om natten.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.