Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Vi kommer til å se minst 35 mål i VM fra langskudd

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anders Kemp publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Årets VM-ball er fryktet av verdens beste målvakter.

Bare ball. Årets VM-ball, Telstar 18, er en hyllest til 1970-mesterskapet i Mexico

Bare ball. Årets VM-ball, Telstar 18, er en hyllest til 1970-mesterskapet i Mexico

Omsider spilles det fotball igjen i svarte sko, og i trøyer som ser ut som de er designet i 1990. Retromanien preger også årets mesterskapsball Telstar 18, som har fått både navn og utseende fra ballen som ble introdusert til det Arne Scheie fortsatt mener er det beste VM-et: Mexico 1970.

Den originale Adidas Telstar kom i en tid tilpasset svart-hvitt-fjernsynet, og skulle være lett å få øye på skjermen. Den ikoniske 32-panel-designen, den første fotballen uten utvendige sømmer, var basert på arbeidet til den danske landslagskeeperen og Select-sjefen Eigil Nielsen. Utseendet var det som ble «fotballen», slik et barn fremdeles vil forsøke å tegne den: hvit med svarte prikker.

Fakta: Telstar 18

VM-ballen 2018

Oppdatert og moderne versjon av den aller første VM-ballen fra Adidas, som ble brukt i Mexico-VM i 1970.

Termisk limt sammen, noe som sikrer en sømløs overflate for en mer forutsigbar ballbane, bedre touch og lavere vannopptak.

Flere av de største klubbene og landslagene som Adidas sponser har vært involvert i prosessen og testingen, deriblant Argentina, Colombia, Mexico, Manchester United, Juventus, Real Madrid og Ajax.

Selve navnet var inspirert av kommunikasjonssatellitten Telstar, som hadde solcellepaneler på overflaten som kunne minne om ballens design.

Såpe

Telstar 18 bærer, i likhet med sin forgjenger, med seg en viss fremtidsoptimisme. På overflaten er de svarte, femkantede panelene blitt erstattet av pikselert grafikk «inspirert av Russlands urbane landskap». På innsiden har Adidas plassert en NFC-brikke (near field communication), som gjør det mulig å koble ballen opp mot smarttelefoner og få tilgang til «eksklusivt materiale» og konkurranser i anledning årets verdensmesterskap.

Hva så med selve kulen?

Etter en treningsmatch mellom Tyskland og Spania i slutten av mars (som endte 1–1 etter svakt keeperspill av David de Gea på et skudd fra Thomas Müller), var både de Gea og Marc-André ter Stegen, Tysklands målmann, ute i pressen og klaget over ballens merkelige oppførsel.

– Jeg vedder så mye du bare vil på at vi kommer til å se minst 35 mål i VM fra langskudd, sa Spanias annenkeeper Pepe Reina.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Badeball

Det er gode nyheter for alle som elsker drusere og ikke syntes «badeballen» Jabulani fra Sør-Afrika 2010 – med åtte «sfærisk» formede 3D-paneler laget i etylen-vinylacetat og termoplastisk polyuretan – var sååå ille.

Telstar 18 finnes selvsagt også i ulike replikavarianter, uten NFC-brikke, lateksblære og «særegen overflatestruktur», tilpasset lommeboken til de av oss som sliter med å merke baller med sprittusj, selv om vi vet at avkommet mister tre i året.

* (Vilkår)