Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

David Bowie minnes i ny app

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Men den innovative konseptualisten hadde fortjent bedre.

Er det noen som husker cd-rom? På første halvdel av 1990-tallet ga disse datalagringsplatene for pc og Mac oss de første informasjonsteknologiske eksperimentene fra fremoverlente artister som Peter Gabriel, Todd Rundgren, Prince og David Bowie.

Ganske primitive greier, men vi var ikke så kresne på den tiden. Et frimerkestort videoklipp på dataskjermen var ren magi. 25 år etter Bowies første cd-rom-utgivelse, «Jump», stiller det seg litt annerledes.

Likevel har noen funnet det riktig å lansere en Bowie-app for nettbrett og mobil som knapt byr på nyskapning sammenlignet med legendens eksperimenter på 1990-tallet, og som derfor fremstår heller døll sett med 2019-briller.

Fakta: «David Bowie is»

App for iOS og Android

Pris: 85 kroner

Trollbundet

Det er David Bowie Archive og Sony Music i Japan som har laget en slags virtuell omvisning i den retrospektive, multimediale «David Bowie is»-utstillingen som åpnet i Londons Victoria and Albert Museum i 2013, og som senere ble vist i tolv museer verden rundt.

Jeg var så heldig å være til stede under åpningen i London, og ble fullstendig trollbundet av en utstilling som gjorde det tydelig at konseptualisten og kameleonen Bowie ikke bare var en av rockens aller største artister og låtskrivere, men også populærmusikkens fremste kunstpersonlighet og moteikon.

Minnene fra utstillingen, som Bowie selv var tett involvert i kurateringen av, snurret fortsatt i hodet da nyheten om hans død kom i janur 2016, bare to dager etter utgivelsen av triumfen «Blackstar».

Foto: Skjermbilder fra «David Bowie is». David Bowie Archive/Sony Music Entertainment (Japan) Inc.

Kjøkkenveien

Kanskje er det en ulempe å ha sett utstillingen i all sin prakt når man nærmer seg den digitale utgaven på Ipad-skjermen, men her er det ikke mye som får blodet til å bruse.

Det er snakk om en såkalt AR-app – augmented reality, eller utvidet virkelighet. Tenk «Pokémon Go» – minus alt som er gøy med «Pokémon Go». Her er AR-opplevelsen begrenset til at kjøkkenbenken hjemme gjør tjeneste som «scene», og at man kan bevege telefonen eller nettbrettet rundt for å se kostymer og andre objekter fra ulike vinkler. Beklageligvis er det noen tiår siden det var stas å rotere et enkelt 3D-objekt på en skjerm.

Jeg unner alle å se det rike materialet Bowie tok vare på gjennom karrieren, enten der er musikkvideoer, lydklipp, kostymer, fotografier, tekst- og noteark, skisser, tegninger, eller andre objekter. Men skal det først være langsomt og statisk, anbefaler jeg heller den flotte boken som ble utgitt i forbindelse med utstillingen.

Skal det først være langsomt og statisk, anbefaler jeg heller den flotte boken som ble utgitt i forbindelse med utstillingen

Den gir en rikere opplevelse enn denne ufrivillig retro multimedieopplevelsen, akkompagnert av Bowie-vennen Gary Oldmans søvndyssende fortellerstemme.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.