Annose:
Barmat. «Omakase» betyr å overlate alt til, og stole på kokken. «Nikkei» betegner en japaner i utlendighet, eksempelvis i Peru

Barmat. «Omakase» betyr å overlate alt til, og stole på kokken. «Nikkei» betegner en japaner i utlendighet, eksempelvis i Peru

Striglet og saklig på Youngstorget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hva får du hvis du kaster ut noen punkere og maler over graffitien? Japansk-peruansk «Nikkei»-mat servert «omakase» ledsaget av umeshu-cocktails og vestkyst-rap, naturligvis.

– Jeg husker da Youngs gate var farlig, sa Pepper og mimret tilbake til tiden for nattlige ran og springskaller i omegn.

Det eneste ranet foregår nå på høylys dag, og havner i lommene på eiendomsutviklere med serveringsløyver, røffe industrilamper og åpne kjøkkenløsninger. Gaten er blitt striglet og profesjonell, komplett med kulturhus, cocktailforehavender og steder med likefremme norske navn: På «Håndslag» serverer de «fetevarer». En «generasjonsbar» ligger rundt hjørnet. Alt sammen i det siste skuddet på stammen – det nye Youngskvartalet – tre 1800-tallsgårder som har byttet ut okkupanter og ulovlige fester med store vindusflater og en nesten flyplassaktig modernitet. På Lulu har de valgt seg den forførende blandingen av japansk cocktailbar med «omakase»-servering av sushi i «Nikkei»-stil. På norsk? At opplevelsen helt er prisgitt kokkens innfall, og at denne fokuserer på det japansk-peruanske kjøkkenets lange tradisjoner.

Fakta: Lulu

Youngs gate 7, 0181 Oslo
Telefon: 23 65 32 30
lulu.no

Mat ★★★★★
Meny ★★★★
Pris ★★★★★
Service ★★★★★
Miljø ★★★★
Totalt 23

Saklig omakase

Det luktet ennå nymalt på vei ned til toalettene.

Ungt

– Vil dere starte med en cocktail?

Det mest iøynefallende inn på Lulu var hverken de mørkegrønne veggene, marmorbordene, bambustaket, de smakfulle trestolene, eller 90-talls-hip hop på anlegget:

– Vi er de eldste i lokalet, sa Pepper og så seg rundt.

Snittalderen – kanskje med unntak av et amorøst par med sultne kjærtegn under bordet – lå rundt fattige 25. Med verdensvant mine satt de fleste og dinglet med drinker rundt kokkenes arbeid i baren. Også unge Norge har penger.

Drinkene – laget på henholdsvis japansk plommelikør umeshu, og sake – funket som aperitiff med sin friskhet og syre. Blide servitører kledd i jeans og gummisko virket stolte av jobben sin.

– Dere kjenner konseptet? Hver rett koster 75 kroner. Dere får mat helt til dere sier stopp.

En sashimi av piggvar kom med tørket lotus, saus av yuzu og sake, samt sukkererter. Fabelaktig balansert. Vin kan være vanskelig i en omakase-serverings uforutsigbarhet. En servitør hadde nevnt noe om riesling, innrømmet sin tilkortkommenhet, hentet en sommelier i flekket skjorte. Han var innom både albariño og chenin blanc, før vi endte på champagne. En flaske fra økologiske Leclerc-Briant lå på kun dobbel polpris, men fikk litt trøbbel mot noen av smakstrøkkene utover.

En spicy og god peruansk tiradito var laget på dypvannsfisken hamachi, koriander, mango, sirup, sesam og jalapeños. Mindre for pengene var det i et par skjeer syltede rotgrønnsaker, fritert riskake, og miso.

Drinker og mat. Lulu har et rikholdig utvalg med sake-baserte cocktails. Maten inntas i baren på omakase-vis

Drinker og mat. Lulu har et rikholdig utvalg med sake-baserte cocktails. Maten inntas i baren på omakase-vis

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Lysbrent

Hos kokkene – med bakgrunn fra blant annet Kamai på Grünerløkka – gikk det tilsynelatende i stille arbeid. Omakase-tradisjonens preg av show og veiledning var nokså fraværende.

Nigiri av røkt kolje med kimchisaus overstrødd av røkt gresskar, ga nesten wiener med sprøstekt løk-assosiasjoner, men på en god måte. Risen er visst redusert for sukker, og fulgte også særs delikat nigiri av kamskjell med kumkvat. Blekksprut kom med herlig konsistens og grillsmak, en saus av griselever, samt søtpotetchips over pico de gallo-salat. Sashimi av tunfisk var ledsaget av japansk sopp, saus av røkt hyse, og miso. Elegant syre- og sødmebalanse, rett ut av solens rike. En taco på uer hadde peruansk aji amarillo-saus, guacamole, og et ceviche-aktig syresting. Enestående.

Etter en fiffig dessert av toffee og pina colada-sorbet, fulgt av indonesisk rom og tynn kokekaffe, endte regningen like nord for 2500 kroner. Punkegrytens tid er definitivt over.

* (Vilkår)