Her lages noen av Spanias mest eksklusive viner

Soria Moria. Før en ung turgåer oppdaget denne utsikten, lå det som er blitt Spanias mest eksklusive vinområde, øde og forlatt i flere tiår.

Etter at noen bohemer slo seg ned i en fraflyttet katalansk fjellregion, ble spansk rødvin aldri det samme.

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Tiller publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Gratallops/Torroja del Priorat/Porrera

En ung, skjeggete René Barbier i slengbukser står på en åskam og skuer utover sukkertoppfjell. Året er 1979, og han er målløs. Han har pakket ryggsekken og reist fra den katalanske middelhavskysten, hvor hans familie har laget rødvin i generasjoner, til Priorat-regionen, en time innover i landet. Der møtes han av endeløse geometriske formasjoner, rad på rad med bratte romerske terrassehyller, hugget inn i knusktørr, porøs og mineralrik steinjord: et system skapt for over 1000 år siden, for å lage vin.

<p>Gudfaren. René Barbier er et navn synonymt med kvalitetsrødvin. Selv bor han fortsatt i sitt selvbygde trehus ved en liten brønn midt mellom vinrankene sine, i selskap med kyllinger, hunder og sin franske ballerina-frue.</p>

Gudfaren. René Barbier er et navn synonymt med kvalitetsrødvin. Selv bor han fortsatt i sitt selvbygde trehus ved en liten brønn midt mellom vinrankene sine, i selskap med kyllinger, hunder og sin franske ballerina-frue.

Fakta: Priorat

Lite, tørt og bratt vinområde i Catalonia, nordøst i Spania

Vindruer er blitt dyrket her siden 1100-tallet.

På 1980-tallet ble Priorat gjenoppdaget av fem unge hippier, og siden den gang har området gått fra fem til 109 vinkjellere. De fleste er forholdsvis små og familiedrevne.

Spania har 70 vinområder med DO-klassifisering, som betyr at vinen er av særs god kvalitet og må følge spesifikke regler for vinproduksjon.

Landet har imidlertid bare to DOCa/DOQ-klassifiserte områder, som betegner ekstra høy kvalitet. Det ene er Rioja, det andre er Priorat.

95 prosent av plantene som dyrkes i Priorat, er rødvinsdruer, og da særlig carignan og grenache.

<p>Priorat vs Norge. – Skogene, fjellene og innsjøene i Norge var slående vakre sommeren 1968 da jeg reiste innom. Norge minnet meg om Priorat på mange måter, men vin hadde de ingen visjon for, sier René Barbier.</p>

Priorat vs Norge. – Skogene, fjellene og innsjøene i Norge var slående vakre sommeren 1968 da jeg reiste innom. Norge minnet meg om Priorat på mange måter, men vin hadde de ingen visjon for, sier René Barbier.

Men omverdenen har aldri brydd seg om Priorat-regionens elegante og samtidig kraftige rødvin med hint av anis og pepper. Ikke før René Barbier bestemmer seg for å kjøpe et par rader med grenache-druestokker og en rosa ruin av en nedlagt sauefarm ved foten av fjellkjeden Montsant.

– Vent litt, la meg hente et album, sier René Barbier (69) 40 år senere.

Vinmakeren reiser seg sakte fra trestolen, tar raske skritt over gulvet og kommer tilbake med et fotoalbum. Der peker han på en kamerat som viser fredstegn med fingrene, stående ved en traktortilhenger lastet med deres første lilla drueklaser – utgangspunktet for det som skulle bli Spanias mest eksklusive vin.

En skjør skatt

Frem til slutten av 1800-tallet var Priorat, som er på størrelse med Oslo kommune, fullstendig teppelagt med vinranker – 9000 hektar mot dagens 2000. Ved århundreskiftet ble regionen, lik de fleste vinområder i Europa, rammet av vinbladlusen phylloxera, som spiste opp røttene og etterlot Priorat stadig mer avfolket.

– Få snakket om druer da jeg ankom. De gjenværende hadde gått over til hasselnøtter og oliven, forteller René Barbier.

Han kontaktet ti venner han hadde møtt gjennom sine reiser i og utenfor Europa, «folk som likte tanken på et eventyr», og inviterte dem til Priorat for å pusse opp plassen og fordele vinmarken mellom seg.

Smågodt. Vin fra Priorat er blant Spanias dyreste. Alle druer håndplukkes i svært bratt terreng.

Ser ikke rødt. Rødvin på norsk, red wine på engelsk og vino rosso på italiensk. På katalansk, derimot, er det vi negre – svart vin.

– Det var så vidt René hadde tak, men vi sov hos ham hele gjengen. Vi laget mat om kveldene, kjørte motorsykkel mellom vinrankene og levde i et fantastisk fellesskap, sier Daphne Glorian (60), en tidligere vineksportør fra Sveits som traff Barbier på en vinmesse i Florida.

– Vi tappet vin med den ene hånden og sveivet sement for å bygge ferdig hus og vinkjeller med den andre.

Glorian, den eneste kvinnen i gjengen, kjøpte etter hvert sine egne vinranker i området – usett, etter tips fra Barbier, for sine siste sparepenger. To tiår senere mottok hun toppscoren 100 på den mektige amerikanske vinanmelderen Robert Parkers poengskala, for sin rødvin Clos Erasmus, som Parker beskrev som «sexy og fantastisk kompleks».

Skudd i blinde. Da sveitsiske Daphne Glorian var 28 år brukte hun alle sparepengene sine og kjøpte hun noen vinranker under et helgebesøk til René Barbier. Noen tiår senere fikk Priorats «mamma» 100 poeng – full pott – fra den verdenskjente vinanmelderen Robert Parker for sin Clos Erasmus, som kun tappes på 3000 flasker i året.

Nå produserer hun 3000 flasker Clos Erasmus i året og selger dem for 2500 kroner stykket. Folk rundt henne mener hun bør øke prisen, ettersom nye årganger fyker unna og i ettertid gjerne dukker opp til salgs for 50.000 kroner på nettet.

– Men å bli rik har aldri vært hovedmålet vårt, sier hun.

Det er det heller ikke mulig å bli i Priorat, ifølge René Barbier, som mener at det er «det minst lønnsomme vinområdet i verden».

– Vanligvis får man laget minst én flaske vin på drueklasene fra én plante. Men her, på grunn av tørt og varmt vær og lite regn, kan man innimellom måtte skvise saften ut av åtte planter for å få én flaske, sier han.

– Samtidig plukkes absolutt alt for hånd, ettersom maskiner ikke kan bevege seg mellom de bratte terrassene, så innimellom koster det mer å lage en flaske enn å selge den. Utenforstående har kommet hit fordi de trodde de skulle bli rike, men de har stukket igjen.

René Barbier smiler så øynene drukner i skjegget.

– Priorat er en skatt, men den er skjør og delikat.

Innimellom koster det mer å lage en flaske enn å selge den. Utenforstående har kommet hit fordi de trodde de skulle bli rike, men de har stukket igjen

René Barbier – vinmaker

<p>Nesten museum. René Barbier har to egg-formede sementtanker i vinkjelleren. Der fermenterer han, slik romerne gjorde, en liten eksklusiv del av årgangene sine. Sement puster bedre, sies det.</p>

Nesten museum. René Barbier har to egg-formede sementtanker i vinkjelleren. Der fermenterer han, slik romerne gjorde, en liten eksklusiv del av årgangene sine. Sement puster bedre, sies det.

Jokeren. – På jobbreise i USA på 1980-tallet fikk jeg overrakt en 1974-flaske fra Scala Dei, en av få vinkjellerne i Priorat den gang. Jeg ble slått i bakken av både smak og kvalitet, sier den britiske vineksportøren Christopher Cannan. Han øynet store muligheter – og ble den ukjente «sjette grunnleggeren» av Priorat.

Planter som har det kjipt

Da René Barbier og vennene slo seg ned i regionen, kunne de telle antall vinkjellere på én hånd.

I 2003 fikk Priorat kvalitetsstempelet DOCa – eller DOQ på katalansk – som eneste spanske vinområde utenom Rioja, og regnes som en nøkkeldestinasjon i det vinkretser kaller «det nye Vin-Spania», kjennetegnet av mindre, mer kvalitetsorienterte vinkjellere.

Over 100 vinkjellere og stadig flere vinbarer har dukket opp, mens hotellene har korketrekkere som velkomstgave på puten.

– Det er få regioner i Europa hvor rødvin har såpass mye mineraler i seg, sier britiske Christopher Cannan (70), Priorats første vineksportør, på terrassen utenfor sin egen bodega og fabrikk.

– Det kommer av at hele Priorat er dekket med skifer, som ligger i tynne lag i bratte skråninger. Det gjør at det lille regnvannet som er, sildrer inn mellom sprekkene og kan havne 20 meter ned i jorden. I vårt tørre område vokser derfor røttene seg lange og dype, og med tiden får druene ekstra mye mineraler, kompleksitet og smak.

– Den beste vinen kommer jo fra planter som har hatt det litt kjipt, sier Henrik Dahl Jahnsen (28) på telefon fra Trondheim.

Han er restaurantsjef ved Britannia Hotells stjernerestaurant Speilsalen, og ble i 2019 ble kåret til Norges beste vinkelner for fjerde gang. Jahnsen forbinder Priorat med «tette, voldsomme og konsentrerte» rødviner, som likevel har et «kjølig og fresht urtepreg», velegnet til kraftige viltretter.

– Skikkelig bra vin fra et kult sted, sier Jahnsen og legger til at han har inntrykk av at områdets produsenter har «jobbet hardt i flere tiår» for å få det til.

Den beste vinen kommer jo fra planter som har hatt det litt kjipt

Henrik Dahl Jahnsen – Norges beste vinkelner

Lysglimt. En fransk eiketønne proppfull av 2019-vin senkes forsiktig ned i Christopher Cannans vinkjeller på Clos Figueras.

Vin i sikte. Aissa Bouchib, Clos Figueras kjellermester, bruker et refraktometer for å måle druenes sukkerinnhold.

Vill vest

Den første årgangen ble høstet og tappet i 1989, ti år etter at René Barbier slo seg ned i Priorat. Flaskene ble solgt under ti ulike navn, til tross for at vinen var den samme. En gimmick, kanskje, men muligens også for å signalisere at selv et hippiekollektiv består av individer.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

At den i tillegg kostet 1500 pesetas og ikke 40 (snaut tre kroner) som var vanlig i Spania da, førte til oppstandelse. Prisen virket avskrekkende på det tradisjonelt ujålete spanske markedet, som historisk har drukket rødvin som saft. Og fortjenesten lot vente på seg; ett år senere hadde halvparten av vennegjengen forlatt Priorat.

– De hadde ikke nok tålmodighet og glede, sier Josep Lluís Pérez (83).

Biologilæreren fra Alicante ble rekruttert av Barbier på grunn av fagkompetansen på kjemiske prosesser. Han er en av vennene som ble værende, for siden å splitte kooperativet i fem ulike vinkjellere som nå definerer regionens vinproduksjon og omtales som «de fem fedrene» i Priorat.

<p>Flasket opp. Sønnen til Josep Lluís Pérez driver en av de totalt 109 vinkjellerne i Priorat. Adrià Perez lagrer noe av vinen på enorme dråpeformede glasskrukker.</p>

Flasket opp. Sønnen til Josep Lluís Pérez driver en av de totalt 109 vinkjellerne i Priorat. Adrià Perez lagrer noe av vinen på enorme dråpeformede glasskrukker.

Som regel er det imidlertid bare fire av fedrene – til dem regnes også Daphne Glorian, når hun ikke omtales som Priorats «mamma» – man ser på gruppebilder. Den katalanske journalisten Carles Pastrana har fortsatt sin vinkjeller Clos de L'Obac i Priorat, men har lite eller ingen kontakt med de andre grunnleggerne, etter at det kom til interne uenigheter og samarbeidsklimaet hardnet til utover 1990-tallet.

<p>Kongen på haugen. – Her er L'Ermita-druene mine, sier Spanias vin-wonderboy, Álvaro Palacios, på høyden over rankene han kjøpte i 1993.</p>

Kongen på haugen. – Her er L'Ermita-druene mine, sier Spanias vin-wonderboy, Álvaro Palacios, på høyden over rankene han kjøpte i 1993.

Lys og varme

– Ikke for ett sekund kan man snu ryggen til druene i Priorat, sier Álvaro Palacios (55).

Ikke for ett sekund kan man snu ryggen til druene i Priorat

Álvaro Palacios – vinmaker

– Nettopp derfor blir vinen så bra, så levende, så mystisk.

Palacios er én av de fem fedrene og den ukronede kongen av «det nye Spania». Han kommer fra en respektert vinfamilie i pastorale Rioja, Spanias klassiske og mest kjente vinområde, men 25 år gammel ble han overbevist av René Barbiers «én vin, én vinmark»-filosofi og flyttet til karrige Priorat.

– Vi var fem innbitte romantikere, som derfor selvfølgelig led, men hadde stor lidenskap for håndverket. Derfor overlevde vi, sier Palacios der han sitter i et arkitektonisk palass med 360-graders utsikt over Gratallops, en av regionens ni små landsbyer.

– Som ung så jeg at Rioja skiftet til industri og masseproduksjon. For å drive vinkjeller måtte man jo produsere nær en halv million kasser vin i året. Ingen forsto meg da jeg valgte Priorat, men jeg elsket det.

<p>Det aller helligste. Vinen oppkalt etter et nærliggende kloster lagres i Palacios' massive kjeller, og er Spanias dyreste. 10.000 kroner flasken, takk. </p>

Det aller helligste. Vinen oppkalt etter et nærliggende kloster lagres i Palacios' massive kjeller, og er Spanias dyreste. 10.000 kroner flasken, takk.

Palacios har riktignok ikke forlatt hjemstedet for godt. Han har kjellere både i Rioja, Priorat og den nordvestlige fjellregionen El Bierzo. Hver uke sover og jobber han i passasjersetet, mens privatsjåføren transporterer ham mellom stedene. Denne dagen setter han seg imidlertid selv bak rattet på firehjulstrekkeren og akselererer opp i høyden over Grallatops, hvor den absolutte stillhet råder.

– Se på denne utsikten!

På toppen av amfiteateret hvor vinrankene hans er plantet, står et lite kapell som huser en ung eneboer, en mediterende ung nonne. Kapellet har gitt navn til en av Spanias aller dyreste viner, L’Ermita, som koster 10.000 kroner flasken og smaker blodappelsin, liljer og jord.

Álvaro Palacios stiller seg bredbent på hesteskoveien som leder rundt rankene han kjøpte for 40.000 euro i 1993, og som nå er verdt «mer enn man kan forestille seg», ifølge ham selv. Han slenger armen ut mot blånene i horisonten.

– Det gikk en pil gjennom hjertet mitt da jeg så disse plantene, sier han.

– Nordvendte rader i skyggen er optimalt med tanke på alle soldagene. Middelhavet blir et slags speil for lys og varme.

Han tar på solbrillene. De eldste vinrankene i Priorat, altså de som er opp mot 100 år gamle, er verdt én million kroner per hektar i dagens marked, legger han til.

– Men akkurat dine ranker er verdt mye mer?

– Å ja. Dette er jo L’Ermita-druene mine.

<p>Ny i klasen. Vinkjelleren Terroir Al Limit er «ny» i nabolaget, og bruker litt uvanlige metoder og materialer. JM Torné (fra venstre), Edoardo Mazzero og Anton Franquet kaster gjerne hele drueklasen oppi, med stilk og alt, når de tråkker druene på gamlemåten.</p>

Ny i klasen. Vinkjelleren Terroir Al Limit er «ny» i nabolaget, og bruker litt uvanlige metoder og materialer. JM Torné (fra venstre), Edoardo Mazzero og Anton Franquet kaster gjerne hele drueklasen oppi, med stilk og alt, når de tråkker druene på gamlemåten.

Annerledes. Vinmaker bak Terroir Al Limit, Dominik Huber fra Tyskland, lager områdets letteste rødviner. Og fikk svi for det.

Trøbbel i paradis

Nordmenn har til gode å sette like stor pris på druene fra Priorat. En regel sier at vinene derfra må inneholde minst 13,5 prosent alkohol, og de fleste ligger over 15 prosent. Det gjør dem også svært kraftige og ikke helt i tråd med nye norske drikkevaner, som har gått fra «tunge rødviner til lysere og lettere stiler i farge og alkoholprosent», ifølge Vinmonopolets produktsjef Tone Veseth Furuholmen.

Vinmonopolets utvalg av spanske rødviner domineres av viner fra Rioja. Men det kan kanskje den nye bølgen yngre innflyttere i Priorat gjøre noe med.

Tyske Dominik Huber (48) kom til Priorat som økonomistudent, før han i 2001 startet den økologiske og biodynamiske vinkjelleren Terroir al Limit. I 2019 fikk han 100 Parker-poeng for sin 2016-årgang av vinen Les Manyes, som er blant områdets letteste rødviner.

– Jeg respekterer de fem fedrene, som kom til rett sted og rett tid, sier Huber.

– Men jeg lager ikke kraftige, eikede viner, slik flere av dem gjør, men heller moderne rødvin i ståltanker som passer til maten vi spiser nå for tiden: grønnsaker og fisk mer enn kjøtt.

<p>Å, kom igjen. Ikke enkelt å manøvrere hverken for mann eller maskin i de små landsbyene spredt rundt i Priorat.</p>

Å, kom igjen. Ikke enkelt å manøvrere hverken for mann eller maskin i de små landsbyene spredt rundt i Priorat.

Han forteller at han opplevde mye lokal motstand da vinkjelleren hans begynte å få oppmerksomhet for ti år siden.

– Jeg var på middag med venner og kom hjem til en kraftig lukt. Noen hadde brutt seg inn og tømt flere liter klor i vintankene mine.

Dominik Huber anslår at han mistet verdier for over én million norske kroner og mener det «bare» kan ha vært en sur nabo. Politiet løste aldri saken, forteller han.

– Priorat ser ut som et lite paradis, men innbyggerne kan være sneversynte, sier han.

<p>Vin-vin-situasjon. Ikke alle de matte, klinkekulesmå druene får massasje av en fot eller to, men hos Terroir Al Limit hender det av og til. Mest for romantikkens skyld, kanskje.</p>

Vin-vin-situasjon. Ikke alle de matte, klinkekulesmå druene får massasje av en fot eller to, men hos Terroir Al Limit hender det av og til. Mest for romantikkens skyld, kanskje.

Priorat ser ut som et lite paradis, men innbyggerne kan være sneversynte

Dominik Huber – vinmaker og innflytter

– De er hardtarbeidende, enkle folk, fulle av misunnelse når de ser noen gjøre suksess med ekte lidenskap og innovasjon.

Nye tider

Historien om Priorat må kanskje stadig skrives om. De unge innflytterne som ble de fem fedrene, definerer fortsatt regionen – men er altså ikke lenger den nye vinen. Hvordan forholder de seg til det?

René Barbier insisterer på at han motiveres av at «yngre folk som Huber» følger med på internasjonale vintrender. Álvaro Palacios kjøper stadig opp nye vinmarker. Carles Pastrana har ingen kommentar. Biologen Josep Lluís Pérez leker med tanken på å dyrke blåbær. Mens Daphne Glorian har startet med biodynamisk og økologisk vin.

– Man må følge med på væromslag, sier hun.

<p>Torroja del Priorat. Etter at de «fem fedrene» fikk fart på vinproduksjonen igjen på 1990-tallet, har alle de ni landsbyene i Priorat våknet til liv. Skoler har gjenåpnet og nå popper vinbarer opp.</p>

Torroja del Priorat. Etter at de «fem fedrene» fikk fart på vinproduksjonen igjen på 1990-tallet, har alle de ni landsbyene i Priorat våknet til liv. Skoler har gjenåpnet og nå popper vinbarer opp.

Man må følge med på væromslag. Ikke klamre seg til ideen om å gjøre alt slik det alltid er blitt gjort

Daphne Glorian – vinmaker

Kul vin. Priorat lager «tette, voldsomme og konsentrerte» rødviner ifølge Henrik Dahl Jahnsen, som i 2019 ble kåret til Norges beste vinkelner.

– Ikke klamre seg til ideen om å gjøre alt slik det alltid er blitt gjort.

Hun minnes hvordan hennes egen vennegjeng en gang ble mottatt av de lokale vinfamiliene i Priorat.

– De syntes vi kidsa var rare, at vi hadde lite peiling og penger, sier Glorian og ler, før hun blir mer alvorlig i blikket.

– De tenkte nok bare: «Ja ja, de får holde på.»

D2 har gjentatte ganger kontaktet Carles Pastrana, hans partner og sekretariat for å få en kommentar, men har fått beskjed om at Pastrana ikke er tilgjengelig.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av 36 viner fra Priorat

92

Navn: Clos de l`Obac 2006

Produsent: Clos de l'Obac , Catalonia , Spania

Pris: 755,70 Varenummer: 3008501 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Moden og aromatisk tett mørk frukt med vekt på bjørnebær, blå plommer, tre og søte krydder. Flott tett saftighet på smak med en lett sødmefull mørk frukt. Innslag av krydder og en integrert moden tanninstruktur. Lett bitterhet og lette tørrekstrakter i finish. MB

92

Navn: Terroir al Limit Les Manyes 2015

Produsent: Terroir al Limit , Catalonia , Spania

Pris: 1599,90 Varenummer: 3506901 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Beskjeden duft med hint av lær og urter. Faste tanniner og en delikat lett moden frukt. Tørr og lang finish med en fast finish. MB

92

Navn: Terroir al Limit Les Tosses 2015

Produsent: Terroir al Limit , Catalonia , Spania

Pris: 1599,90 Varenummer: 3507001 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Dufter av tre og mørke bær med hint av krydder. Faste tanniner og en sødmefull rik frukt på smak. Tørr og lang utgang med en fast finish. MB

92

Navn: Mas Doix 1902 Centanary Carignane 2012

Produsent: Mas Doix , Catalonia , Spania

Pris: 2450,00 Varenummer: 10453301 Utenfor sortiment, Importør: JP Wine AS

Dufter av blåbærkonsentrat. Faste og stramme tanniner på smak med en uhyre fast og strukturert med en lang og tørr utgang. MB

91

Navn: Terroir al Limit Pedra de Guix 2015

Produsent: Terroir al Limit , Catalonia , Spania

Pris: 579,90 Varenummer: 3507101 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Dufter av voks og lett tørket frukt kombinert med lær. Frisk syre på smak med en lang sammensatt moden utgang. MB

91

Navn: Terroir al Limit Dits del Terra 2016

Produsent: Terroir al Limit , Catalonia , Spania

Pris: 599,90 Varenummer: 3506801 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Dufter av tre, søte plommer og blomster med hint av musk. Tett og konsentrert saftig og sødmefull frukt på smak med lange og faste tanniner med en tørr finish. MB

91

Navn: Clos de L`Obac 2005

Produsent: Clos de l'Obac , Catalonia , Spania

Pris: 720,90 Varenummer: 1979001 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Krydret duft med hint av tre og preg av moden frukt. Stramme tanniner og en strukturert og konsentrert frukt som begynner å vise tegn til modenhet, selv om den holder lenge enda. MB

91

Navn: Clos de l ` Obac 2007

Produsent: Clos de l'Obac , Catalonia , Spania

Pris: 942,00 Varenummer: 3859101 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Duft av modent tre, lær, bjørnebær og plommer. Fyldig på smak med en moden og stofflig frukt. Avslipte tanniner og en lett tørr finish. MB

90

Navn: Terroir Historic Priorat Blanc 2016

Produsent: RE 29.901.04 CAT , Catalonia , Spania

Pris: 269,90 Varenummer: 5373201 Utenfor sortiment, Importør: Autentico AS

Dufter av flint og urter med hint av våt kalk. Nydelig mineralsk frukt på smak med en balansert og og delikat syre med en lang og konsentrert utgang med en knusktørr finish. Ufattelig mye vin for pengene. MB

90

Navn: Terroir al Limit Torroja Vi de Vila 2017

Produsent: Terroir al Limit , Catalonia , Spania

Pris: 379,90 Varenummer: 3506701 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Krydret duft med hint av søte plommer og modne søte bær. Saftig og bløt sødmefull og tett frukt på smak med en lett og tørr finish. Lange balanserte tanniner. MB

90

Navn: Terroir al Limit Terra de Cuques 2016

Produsent: Terroir al Limit , Catalonia , Spania

Pris: 389,90 Varenummer: 3506501 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Dufter av flint og våt stein med hint av epler. Frisk og delikat tørr frukt på smak med en balansert syre og en lett tørr finish. Pen lengde. MB

90

Navn: Terroir al Limit Arbossar 2016

Produsent: Terroir al Limit , Catalonia , Spania

Pris: 599,90 Varenummer: 3506601 Utenfor sortiment, Importør: Autentico AS

Dufter av søte plommer og moreller. Bløt og saftig fersk sødmefull frukt på smak med lange og faste tanniner med en lett bitter og fersk utgang. MB

89

Navn: Pissarres 2017

Produsent: Costers Del Priorat , Priorat , Spania

Pris: 245,00 Varenummer: 3789801 Utenfor sortiment, Importør: SR

Dufter av mørke bær, krydder og plommer. Saftig og mørk fersk sødmefull frukt med lange og lett tørre tanniner på smak. MB

89

Navn: Les Crestes 2014

Produsent: Mas Doix , Catalonia , Spania

Pris: 253,00 Varenummer: 1771701 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av mørke bær og treverk med innslag av kirsebær. Pen og fast mørk kjernefrukt på smak med en finkornet og lett tanninstruktur i avslutning. MB

89

Navn: GRAN CRUOR 2011

Produsent: Perelada Comercial , Catalonia , Spania

Pris: 549,90 Varenummer: 4979001 Bestillingsutvalget, Importør: Good Beverage AS

Dufter av eik og søte plommer. Rik og sødmefull saftig frukt på smak med lange og ferske faste tanniner. Sødmefull finish. MB

89

Navn: Doix 2014

Produsent: Mas Doix , Catalonia , Spania

Pris: 799,20 Varenummer: 11417401 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av mørke bær, plommer, og mynte. Fast og smaksrik med god konsentrasjon. Faste tanniner i avslutningen. God lengde. TW

88

Navn: Mas d`en Compte Blanco 2012

Produsent: Cellar Cal Pla , Catalonia , Spania

Pris: 267,60 Varenummer: 3580701 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Mineralsk duft med hint av flint og sitrusfrukter med hint av tørkede urter. Fydlig og lett krydret frukt på smak med tørrende minerlitet. Lett kremet og stofflig, tørr utgang. MB

88

Navn: Salmos 2016

Produsent: Miguel Torres , Catalonia , Spania

Pris: 299,90 Varenummer: 5632301 Bestillingsutvalget, Importør: Beverage Partners Norway AS

Dufter av søte plommer og mørke bær. Tett og rik saftig frukt på smak med en lett tørr finish. MB

87

Navn: Petit Pissarres 2017

Produsent: Costers del Priorat , Catalonia , Spania

Pris: 208,00 Varenummer: 194101 Bestillingsutvalget, Importør: Servco AS

Dufter av søte plommer og tre med hint av krydder. Saftig og bløt frukt på smak med lange og balanserte tanniner. MB

87

Navn: Les Crestes 2015

Produsent: Mas Doix , Catalonia , Spania

Pris: 261,70 Varenummer: 5212301 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av søte plommer og krydder samt tre. Sødmefull og bløt saftig frukt på smak med lett tørr tanniner. MB

87

Navn: Terroir Historic Priorat Negre 2017

Produsent: RE 29.901.04 CAT , Catalonia , Spania

Pris: 269,90 Varenummer: 5373301 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Noe reduktiv på duft med hint av røde plommer. Frisk syre og en delikat florlett pen frukt med ferske tanniner. MB

87

Navn: Les Brugueres 2015

Produsent: La Conderia d'Scala Dei , Catalonia , Spania

Pris: 284,50 Varenummer: 3972601 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Aromatisk og floral på duft med vekt på ferske hvite frukter og søte blomster. Saftig og kjølig, fersk frukt på smak, god syrestruktur og integrert bitterhet, samt en tørr, mineralsk og salt finish. MB

87

Navn: Mas Doix Salanques 2016

Produsent: Mas Doix , Catalonia , Spania

Pris: 418,40 Varenummer: 11220101 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av søte plommer og tre. Saftig og rik sødmefull frukt med lett tørre tanniner i finish. MB

87

Navn: Salmos Magnum 2015

Produsent: Miguel Torres , Catalonia , Spania

Pris: 599,90 Varenummer: 3524405 Bestillingsutvalget, Importør: Beverage Partners Norway AS

Krydret duft av tre og søte plommer. Rik og sødmefull frukt på smak med noe rik alkohol i finish. Lette tanniner. MB

86

Navn: Tosalet old Wines 2014

Produsent: Hammeken Cellars , Catalonia , Spania

Pris: 184,90 Varenummer: 8022401 Utenfor sortiment, Importør: Best Cellars AS

Duft av søte mørke bær, urter og stein. Strukturert og lett bitter på smak. Fersk mørk frukt. Lang tørr og syrlig utgang. MB

86

Navn: Garnacha La Garnatxa 2017

Produsent: Vintae , Catalonia , Spania

Pris: 199,40 Varenummer: 10359701 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av mørke bær og plommer. Fyldig og konsentrert på smak med en frisk syre og lange balanserte ferske tanniner. MB

86

Navn: Solà Classic Priorat 2015

Produsent: Solà Classic , Catalonia , Spania

Pris: 201,40 Varenummer: 10436201 Basisutvalget; 5, Importør: AMKA AS

Dufter av plommer og mørke bær. Faste og tørre tanniner med en sødmefull og rik fyldig frukt. Lang og fast tørr finish. MB

86

Navn: GR-174 2017

Produsent: Casa Gran del Siurana , Catalonia , Spania

Pris: 212,90 Varenummer: 9419601 Utenfor sortiment, Importør: Good Beverage AS

Dufter av plommer og røde bær. Saftig og rik sødmefull fersk frukt med en noe varm utgang kombinert med lange og faste tanniner. MB

86

Navn: Cal Pla Negre 2015

Produsent: Cellar Cal Pla , Catalonia , Spania

Pris: 223,40 Varenummer: 5951901 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av mørke plommer og krydder. Saftig og rik mørk frukt på smak med en lang og fast finish. MB

86

Navn: Mas Doix Doix 2013

Produsent: Mas Doix , Catalonia , Spania

Pris: 809,90 Varenummer: 10453401 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av mørke bær og plommer. Tydelig alkohol på smak med en tørr og fast finish. MB

85

Navn: Clos de Tafall 2016

Produsent: Clos de Tafall , Catalonia , Spania

Pris: 193,50 Varenummer: 2852901 Utenfor sortiment, Importør: Parcela Wines As

Lukket på duft med hint av plommer og mørk frukt. Saftig og tett sødmefull frukt på smak med ferske og lange tanniner. Tørr finish. MB

85

Navn: CRUOR 2015

Produsent: Perelada Comercial , Catalonia , Spania

Pris: 350,00 Varenummer: 4979101 Bestillingsutvalget, Importør: Good Beverage AS

Dufter av varme modne plommer, tre og duftlys. Overmoden og sødmefull frukt på smak med en en lang og tørr finish. MB

84

Navn: Ònix Clàssic 2016

Produsent: Vin. del Priorat , Catalonia , Spania

Pris: 185,00 Varenummer: 4573701 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av mørke søte bær og plommer. Faste og lange tanniner med en tørr finish. Bitter utgang. MB

84

Navn: Nita Priorat 2018

Produsent: Meritxell Pallejà SLU , Catalonia , Spania

Pris: 219,90 Varenummer: 10440601 Bestillingsutvalget, Importør: Winemarket AS

Dufter av rosiner og plommer. Tett, konsentrert og saftig sødmefull frukt med tørre faste tanniner. MB

80

Navn: Cal Pla Blanc 2013

Produsent: Cellar Cal Pla , Catalonia , Spania

Pris: 150,20 Varenummer: 3580401 Utenfor sortiment, Importør: JP Wine AS

Duft av våt ull, egg og kokte hvite asparges med innslag av røyk. Grei fylde på smak. Tørr og lang, med en beskjeden syre. MB

75

Navn: Doix 2012

Produsent: Mas Doix , Catalonia , Spania

Pris: 777,40 Varenummer: 6915301 Bestillingsutvalget, Importør: JP Wine AS

Dufter av eik og syltetøy. Søt og elkoholpreget på smak med preg av brent tre. MB

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner