Rugnudler. Credos Heidi Bjerkan lager enkle retter med asiatisk og nordisk vri. Her er trønderske rugnudler.

Rugnudler. Credos Heidi Bjerkan lager enkle retter med asiatisk og nordisk vri. Her er trønderske rugnudler.

Sunnere nudler med rugmel

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Trondheim

Få Heidi Bjerkans oppskrift på hjemmelagde nudler.

Like etter at Heidi Bjerkan var ferdig med kokkeutdannelsen for 20 år siden, dro hun til Osaka i Japan og spiste sobanudler.

– Denne retten er genialt enkel, og jeg liker enkle ting. Retten er inspirert av kalde sobanudler, sier Bjerkan.

Fakta: Heidi Bjerkan

Startet som lærling på Grand, jobbet som kokk på cruiseskipet Queen Elisabeth II og kjøkkensjef på Slottet, før hun startet restaurant Credo i Trondheim. Bjerkan står også bak Vippa på Vippetangen i Oslo.

I «Heidis enkle» viser hun sine enkle og friske retter på Smak.

– Denne retten kommer til sin rett.

Isteden for å bruke bokhvete som de japanske sobakokkene sverger til, har Credo- og Jossa-kokken valgt lokalt korn som kvernes og ristes i tørr stekepanne for å få ekstra smak av melet. Det aller enkleste er å kjøpe sobanudler i butikk, men her er det altså gjort fra bunnen av.

– Vi bruker rug fra Fannremsgården i Orkanger, men denne retten kan også lages med bygg, emmer – og selvfølgelig bokhvete som ikke inneholder gluten for den som er opptatt av sånn, sier Bjerkan.

– Dette er de samme nudlene som Jossa bruker i ramen, legger Bjerkan til.(Vilkår)

-
+

Trønderske rugnudler

  • 4 dlvann
  • 10 gkansui pulver (Lages ved å legge et tynt lag bakepulver på aluminiumsfolie og deretter stekes på 130 grader i 1 time)
  • 12 gsalt
  • 100 grugmel som ristes i tørr stekepanne
  • 600 ghvetemel
  • 300 gpizza/kake mel
  • Maizena (til kjevling)

Slik gjør du

  • Bland alle ingrediensene sammen, og kna deigen i ca. 10 min til en smidig god deig. Deigen kan gjerne lages en dag i forveien, eller hvile i minimum 30 minutter.
  • Bruk en pastamaskin for å kjevle ut deigen, før den kjøres gjennom pastamaskinen på "spagettimodul”. Dust så nudlene med maizena for å hindre at de klistrer seg sammen.
  • Kokes i rikelig med vann i 50 sekunder, og bruk spisepinner til å skille nudlene fra hverandre under koking.

Tips: Ta vare på litt av kraften til å dyppe nudlene i, sammen med en skål med soyasaus med litt ingefær og stjerneanis.

Det er godt spise rettich eller reddiker til.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk