Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Grandiosa – en julehistorie

Tekst
Vi tror med andre ord det er mer effektivt å gjøre nordmenns folkefavoritter sunnere, enn å overtale store deler av befolkningen til å endre sine matvaner, sier forfatteren. Foto: Fredrik Bjerknes

Vi tror med andre ord det er mer effektivt å gjøre nordmenns folkefavoritter sunnere, enn å overtale store deler av befolkningen til å endre sine matvaner, sier forfatteren. Foto: Fredrik Bjerknes

Folk flest spiser ikke Pizza Grandiosa som julemiddag. Men vi snakker gjerne om at noen gjør det.

Historien om frossenpizzaen som julemat i tusenvis av hjem, er gjentatt så ofte at den ikke vekker oppsikt lenger. Likevel spør man seg: Kan det være sant?

Ipsos-MMIs direktør Erik Dalen tar æren for at saken første gang ble en nyhet. Men historien handler ifølge ham om hvordan én fjær ble til 50.000 høns, eller rettere sagt pizzaer. Det hele startet rundt 1990.

– Jeg ble intervjuet om en undersøkelse om nordmenns spisevaner. I den forbindelse snakket jeg litt løst med journalisten utenom resultatene og da sa jeg at det sikkert er noen nordmenn som spiser Grandiosa på julaften. Det var en hypotese, sier Dalen til NTB.

Flere år senere skal denne saken ha blitt slått opp i en større avis, der Dahlen siteres på at 50.000 nordmenn spiser Grandiosa på julaften.

– Dette var jo mildt sagt en overdrivelse, sier han.

Tabu?

Han kaller det «en triviell historie som viser kombinasjonen av manglende forståelse og manglende oppmerksomhet hos journalister», og benytter anledningen til å refse journalister for manglende forståelse for statistikk

Samtidig påpeker han at meningsmålerne er opptatt av at spørreundersøkelser, og ikke minst måten man formulerer spørsmålene på, kan legitimere standpunkter som ellers er upopulære eller tabubelagte. Kan den feilsiterte Dalen være årsak til at tabuet om frossenpizza på julaften ble brutt?

For enda noen år senere kom det undersøkelser som mer enn bekreftet Dahlens hypotese. I 2003 skrev VG at omkring 100.000 nordmenn, 3 prosent av befolkningen, hadde hatt frossenpizzaen på menyen julaften. Undersøkelsen var gjort av Dahlens eget institutt, Ipsos-MMI, på vegne av produsenten.

En undersøkelse produsenten fikk utført i 2011, viser at omkring 200.000 spiser frossenpizzaen på julaften. Etter det har ikke Orkla Foods sett noen grunn til å undersøke saken nærmere, forteller kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag til NTB.

Til lunsj?

Han bekrefter imidlertid det flere har påpekt: Undersøkelsen sier ingenting om når på julaften pizzaen nytes. Det kan jo være til lunsj eller som nattmat. Men Brennskag legger til:

– Grandiosa er manges livrett og det er ikke noen overraskelse at noen vil spise det de liker aller best til jul.

Han vil imidlertid ikke være med på at det er noe tabu å spise frossenpizza på årets kanskje viktigste matdag.

Fra slutten av november og fram til jul i fjor solgte Orkla 2,8 millioner frossenpizzaer. Tidligere i høst opplevde selskapet en økning i salget, så Brennskag tror tallet kan bli enda høyere i år.

Ribben vinner

Folk flest spiser ribbe og pinnekjøtt på julaften. Det viser undersøkelsen som Ipsos-MMI gjør for Opplysningskontoret for egg og kjøtt (MatPrat).

I fjor sa 55 prosent at de spiste ribbe, 33 prosent spiste pinnekjøtt og 3 prosent kalkun. Noen få prosent spiser fisk eller skinkestek, og 7 prosent svarer «annet». Hvor mange frossenpizzaer som skjuler seg bak det prosenttallet, vet ingen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Seks kokkers beste julemat

 
Lager julemat av hirse, hasselnøtter og fiberhusk

Bak med Smak: Fire julekaker utenom det vanlige