Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Substansiell. Edna Lewis' kyllingsuppe er en klassiker på kalde, klare vinterdager. Å koke melbollene i den klare kyllingbuljongen gjør de silkemyke, mens suppen blir fyldigere. Dette er revitaliserende, trøstende og varmende mat med effekt på både kropp og sjel.

Substansiell. Edna Lewis' kyllingsuppe er en klassiker på kalde, klare vinterdager. Å koke melbollene i den klare kyllingbuljongen gjør de silkemyke, mens suppen blir fyldigere. Dette er revitaliserende, trøstende og varmende mat med effekt på både kropp og sjel.

Denne kokeboken er et av de viktigste verkene om amerikansk matlaging

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

En favoritt for hele spekteret av kokker, generasjon etter generasjon.

Fakta: Kok en klassiker

I denne serien utforsker matskribent Alisa Larsen en rekke kokebokklassikere og viser hvordan du lager de beste rettene.

Forfatteren Edna Lewis skrev sin andre og uten tvil mest elskede bok i en alder av 60 år. «The Taste of Country Cooking» tar utgangspunkt i hjembyen Freetown, Virginia, et område kjøpt tilbake av frigitte slaver som bosatte seg i et selvorganisert samfunn, hvis formål var å skape seg et liv på egne vilkår.

Hennes bestefar var en av grunnleggerne av landsbyen, med klynger av gårder hvor familier i stor grad levde selvforsynt, i symbiose med både naturen og hverandre.

Etter å ha startet arbeidslivet som skredder, fikk hun en storartet karriere som sjefkokk på Café Nicholson i New York. Restauranten ble frekventert av forfattere som Gore Vidal, Tennessee Williams og Truman Capote, og Lewis ble oppmuntret til å nedtegne noen av barndommens vidundere, som hun så ofte kanaliserte inn i matlagingen, sammen med tradisjoner og metoder som rører ved noe helt grunnleggende i USAs kulinariske tradisjon.

Resultatet er et av de viktigste verkene om amerikansk matlaging, en favoritt hele spekteret av kokker vender tilbake igjen til, generasjon etter generasjon.

Fakta: Edna Lewis

Amerikansk kokk og forfatter

Født i 1916 i Freetown i Virginia. Døde i 2006 i Atlanta i Georgia.

Vokste opp i Freetown, Virginia, en landsby stiftet av frigjorte slaver som kjøpte mark for å skape et selvforsynt fellesskap preget av frihet, ro og tillit.

Var både sjefkokk, skredder, kalkunbonde og aktivist i løpet av sitt liv.

Kjent for å ha nedtegnet noen av de mest klassiske verkene om southern cooking, det mangefasetterte sørstatskjøkkenet sist foldet ut i Netflix-serien «High on the Hog».

Blant hennes mest kjente verker er «The Taste of Country Cooking» (1976) og «In Pursuit of Flavour» (1988).

Flere ganger vinner av den prestisjefylte James Beard-prisen og mentor for mange kjente kokk.

Mer enn soul food

Lewis gir et nyansert og ikke minst stemningsskapende innblikk i det som utgjør et sørstatskjøkken som nesten utelukkende omtales som soul food: bbq, fritert kylling og maisgryngrøt – men som i minst like høy grad omfatter et mylder av grønnsaker og frukt, sankede vekster, bakekunst, vinproduksjon, spekemat, vilt, fisk og skalldyr.

Det er en mattradisjon med utgangspunkt i både råvarene og rettene de afrikanske slavene brakte med seg i møte med urbefolkningens kulinariske arv på det amerikanske kontinentet, og den franske maten nybyggerne likte å smykke seg med – ofte tilberedt av svarte kokker.

Forventer man seg en fortelling om mangel og urettferdighet, får man i stedet en bok om rikdom i form av smak, historie, fellesskap, kunnskap og stolthet.

Anledningens gunst

I «The Taste of Country Cooking» følger vi Lewis’ tilbakeblikk til tiden som barn i Freetown. Fra vårens første skudd, til julens usedvanlige ekstravaganse i et ellers jordnært liv, forteller hun om en hverdag fylt av velsmak, sanselighet og ro.

Familiens liv på 1920-tallet dreide seg i stor grad om å så frø i jorden og følge de til døren, så til bordet. Ved å være selvforsynt var man virkelig fri.

Kapitlene følger kalenderårets løp og presenteres i form av menyer som maler lune tablåer av både hverdag og fest. Lewis er ikke bare en enestående kokk, men også en fortreffelig historieforteller.

Frokostene blir beskrevet med ekstra omhu, det var ofte dagens viktigste måltid – før innhøsting, jakt eller veddeløpsdagen på derbyen.

Livsbejaende. «The Taste of Country Cooking» er full av oppskrifter på hvordan man best kan mate seg og sine med hjertet. Sidene er fulle av gode råd, generøse retter og smått magiske historier fra livet som stolt selvforsørget familie.

Livsbejaende. «The Taste of Country Cooking» er full av oppskrifter på hvordan man best kan mate seg og sine med hjertet. Sidene er fulle av gode råd, generøse retter og smått magiske historier fra livet som stolt selvforsørget familie.

I så måte. Oppskriften på melboller er enormt tilgivende. Deigen blandes sammen raskt og kan formes på relativt rustikk manér.

I så måte. Oppskriften på melboller er enormt tilgivende. Deigen blandes sammen raskt og kan formes på relativt rustikk manér.

Hønemor. Kyllingen posjeres med få ingredienser for å holde smaken ren og klar. Er man på budsjett, kan en høne fint brukes.

Hønemor. Kyllingen posjeres med få ingredienser for å holde smaken ren og klar. Er man på budsjett, kan en høne fint brukes.

Fellesskap

Det slående med boken, er følelsen av samhørigheten til sine nærmeste – familie, venner og naboer. Her kultiveres ikke bare mat, men også fellesskap.

Hver gang høsten, jakten eller slaktet skulle i gang for samtlige gårder, bidro alle hos hverandre. En kollektiv anstrengelse som ofte resulterte i et felles gilde.

Hardt arbeid får mat til å smake bedre, det kjenner vi alle til. Å finne tilhørighet og gjenklang i sitt umiddelbare miljø er et uendelig aktuelt tema, i nyere tid i lys av koronapandemien. Hva skjer om vi deler godene, kunnskapen og ikke minst maten, oftere?

Fakta: Drikketips

Mangt et glass gjør god figur til kyllingsuppe med melboller. Iblant er det beste ingenting, buljongen er nok.

Selv er jeg glad i en hvitvin med mer kropp, men også et sting av syre, noe som harmonerer godt med buljongens noe fete, men fornøyelige munnfølelse.

Selv har jeg hatt stor suksess med chardonnay eller savagnin fra Jura, gjerne i den fyldigere siden av skalaen.

 • Domaine du Pélican | Arbois Savagnin Ouillé 2018 | 11844301 | Kr 398,00
 • La Vigne Mouton | Mâcon-Bray Le Mouton Blanc 2019 | 13493001 | Kr 249,90
 • Domaine Mosse | Chenin 2020 | 8153301 | Kr 299,90

Sammen med søsknene finner hun småvilt mellom radene med fargerik mais, fisk på vei oppstrøms, vill sopp i skogen og smaker seg frem til hvilke epler som er best i år. Er du så heldig å fange en kanin, viser Lewis hvordan du tilbereder den.

Tidene går, de eldre forlater oss, de mest smaksrike artene blir umoderne eller avles ut av eksistens fordi de gir for liten avkastning, men de gode måltidene med våre nære og kjære består.

Som hun selv sa det – så mye av det som holder oss sammen, har å gjøre med mat.

Varmende kyllingsuppe

Finnes det egentlig noe mer tilfredsstillende enn en bolle kyllingsuppe når vintermørket begynner å krype innpå, og første forkjølelse melder sin uønskede ankomst?

De silkemyke melbollene putrer i den salte kyllingbuljongen, får den til å tykne litt til en herlig konsistens. Luksuriøst, men økonomisk, særlig om man benytter seg av høne istedenfor kylling.

-
+

Kyllingsuppe med melboller

 • 1 stkhel kylling eller høne
 • 3 stkselleristenger
 • 2 stkstore gulrøtter
 • 0.5 stkpurre
 • 1 stkgul løk
 • 6 stkpepperkorn
 • 240 gmel
 • 1 tsbakepulver, toppet
 • 1 tssukker
 • 2 ssmykt smør
 • 160 mlmelk
 • salt

Slik gjør du

 • Legg kyllingen eller hønen i en dyp gryte sammen med to selleristenger, én gulrot og purre i store biter, samt løk (delt i to) og seks pepperkorn. Fyll gryten med kaldt vann så det dekker kyllingen med en centimeter eller to.
 • Kok opp og reduser varmen. Tilsett en real klype salt. La småkoke forsiktig i en times tid.
 • Lag melbollerøren ved å blande sammen mel, bakepulver, salt og sukker i en bakebolle. Bland inn smøret til det dannes grove, tørre smuler. Tilsett melk og bland sammen til en sammenhengende deig.
 • Strø ut mel på en flate og rull ut deigen til en lang pølse med cirka halvannen centimeter i diameter. Skjær denne i halvannen centimeter brede biter, det er ikke så viktig at de er uniforme.
 • Løft ut kyllingen og legg til side. Sil buljongen. Rengjør gryten og hell buljongen i den igjen. Varm opp til den småkoker.
 • Skjær den gjenstående sellerien og gulroten i tynne halvmåner. Tilsett grønnsakene til buljongen først, deretter tre–fire melboller per person. Dekk med lokk. Rør ikke melbollene underveis, de er skjøre til de er klare. La disse trekkes på lav varme i 20 minutter.
 • Smak til med salt og nykvernet pepper.

Oppskrift hentet fra «The Taste of Country Cooking», Edna Lewis (Knopf)

Les også:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.