Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Restekjøttets gode fe

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hvorfor bruke tre gryter når du kan koke alt i en? Rispilaff er løsningen både for ferskt kjøtt og rester.

Løk, ris og krydder. Litt kjøtt, og gjerne noen flere grønnsaker, pyntet opp med urter, frukt og nøtter.

Pilaffen har vært blant oss så lenge at selv språkhistorikerne ikke er helt sikre på hvor risretten oppsto. Men som det meste annet av sivilisasjon, har den sine røtter i Midtøsten og har spredd seg godt: Varianter finnes på bord fra Russland til India, fra Afghanistan til Albania.

En perfekt, og kanskje autentisk pilaff, fordrer at risen behandles på en måte som som gjør at hvert riskorn er separert fra sine naboer i en fluffy, raffinert rett. Noen går så langt som å bløtlegge risen over natten. Til hverdags på norske bord er det viktigste at den smaker godt, og at risen er skylt godt i rennende vann for å fjerne unødvendig stivelse før den går i pannen.

Forvandler restekjøtt

Pilaff er restekjøttets svar på Askepotts gudmor: Et transportmiddel som forvandler det fra traurig til festlig, men som denne pilaffen viser, er det ingen grunn til å vente til du har restekjøtt. Lårkjøtt er billigere, saftigere og mer smakfullt enn bryst, og å lære seg teknikken med å beine det ut er verdt innsatsen. Etter et par ganger gjør du det på mindre tid enn det tar å steke løken myk. Om det ikke blir pent de første gangene gjør ingenting i denne sammenhengen, så pilaffen er en fin øvingsarena. Den viktigste forskjellen mellom ferskt og restekjøtt er at restekjøttet trenger bare varmes opp i risen i de siste fem minuttene av koketiden.

Pynten, i form av friske urter, nøtter og granateplekjerner, er strengt tatt ikke nødvendig fra et ernæringsmessig perspektiv. Men det er absolutt verdt det, for ikke bare ser retten adskillig mer appetittvekkende ut med det fargerike tilbehøret, de tilfører også en middag laget på basisråvarer en velkommen friskhet og knas i munnen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oslo - Norge - 18.11.2016: Alt i en gryte - Pilaff med kylling og blomkål. Alt i en gryte. Retter på video til smak. Foto: Øyvind Elvsborg Foto: Øyvind Elvsborg

Oslo - Norge - 18.11.2016: Alt i en gryte - Pilaff med kylling og blomkål. Alt i en gryte. Retter på video til smak. Foto: Øyvind Elvsborg Foto: Øyvind Elvsborg

-
+

Rispilaff med kylling og blomkål

 • 1 ssOlje
 • 1 stkFinhakket løk
 • 0.75 tsHele spisskumminfrø
 • 0.75 tsHele korianderfrø
 • 0.75 tsTørket timian
 • 225 gBasmatiris
 • 2 stkKyllinglår
 • 1 stkLite blomkålhode
 • 500 mlKyllingkraft eller -buljong
 • Salt og pepper
 • 1 ssRistede pistasjnøtter
 • 2 ssRistede cashewnøtter
 • 2 ssFersk koriander, hakket
 • 2 ssFersk persille, hakket
 • 3 ssGranateplefrø

Ben ut kyllinglåret, fjern skinnet og skjær kjøttet i strimler eller biter. (Bruk eventuelt allerede oppskåret kyllingkjøtt, men unngå bryst da det raskt blir tørt og trått. Retten kan også lages med restekjøtt av andre dyr – da tilsettes det først til risen i de fem siste minuttene av koketiden. )

Skjær blomkålen i små buketter, ca. 3 cm store.

Varm oljen i pannen og stek løken på middels til lav varme i ca. fem minutter i en dyp panne eller vid gryte. Rør jevnlig så den ikke brenner seg.

Ha i de tørkede krydderne og stek videre i ytterligere fem minutter til løken er blank og myk.

Legg kyllingen i og fres den litt rundt før du har i risen og gjør det samme med den så riskornene dekkes av olje.

Legg i blomkålbukettene og hell over kyllingkraften.

La det hele koke opp. Sett så på lokket og skru varmen ned på et minimum.

La retten koke i ca. 20 minutter til både risen og blomkålen er møre og nesten all væsken er absorbert.

Smak til med salt og pepper og rør forsiktig inn mesteparten av nøttene og de friske urtene.
Dryss resten over den ferdige retten og servér.