God mat går aldri av moten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Søtt, salt og syrlig møtes i samme gryte og blir en enkel, mettende middag.

God mat går aldri av moten. Ei heller gryteretter, spesielt ikke når de smaker så godt som denne, med fettrik svinenakke, søte poteter og svarte bønner som basis.

Oppskriften er opprinnelig fra den amerikanske kokeboken «The New Basics» fra 1989, en klassiker signert de to kvinnene som sto bak den legendariske delikatessebutikken «The Silver Palate» på New Yorks Upper West Side. Ingen av dem var faglærte kokker, men de lærte USA om smakssatt eddik, rucola og en hel verden av mat utover franske og amerikanske klassikere somvar tilgjengelig for alle. Og rettene? De smaker like godt snart 30 år etter utgivelsen, også denne gryten med smaker fra det sydvestre USA.

Salt og syrlig

Det en overraskende enkel gryte som får en rik og kompleks smak takket være bruken av den kreative kombinasjonen av eddik, kummin og kapers som skjærer gjennom fettet i svinekjøttet og sødmen i potetene. Selv om det smaker godt med både brød og en salat av grønne blader, appelsin, oliven og tomat ved siden av, er denne svinegryten i sannhet et fullstendig måltid for seg.

Vegetarvennlig

Skulle det være nødvendig å tenke på vegetarianere, kan det være greit å vite at kjøttet lett kan erstattes av fast tofu i terninger, men da bør disse vendes i melet før steking, istedenfor etter bruningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eddik og kapers gir spennende smak til en enkel og rustikk gryte med svinenakke, søtpoteter og svarte bønner.  

Eddik og kapers gir spennende smak til en enkel og rustikk gryte med svinenakke, søtpoteter og svarte bønner.  

-
+

Gryte med svinenakke, søtpotet og svarte bønner

  • 2 ssOlje
  • 1 kgSvinenakke eller bog uten bein i 3 cm store bite
  • 2 ssHvetemel
  • 400 gSøtpotet, skrelt og skåret i 2,5 cm store terninger
  • 2.5 dlTørr hvitvin
  • 2.5 dlKyllingkraft eller - buljong
  • 0.8 dlRødvinseddik
  • 2.5 dlLøk, hakket
  • 0.5 dlFlatbladet persille, hakket
  • 4 stkFedd hvitløk, finhakket
  • 2 ssKapers i salt
  • 1 ssMalt kummin
  • 3 dlSvarte bønner
  • 0.5 tsMalt svart pepper
  • 0.5 dlFersk koriander, hakket, pluss mer til servering

Varm ovnen til 175 grader.

Varm oljen i en dyp panne eller vid gryte.

Brun kjøttbitene på alle sider på middels til høy varme. Stek kjøttet i flere omganger hvis det ikke er plass til alle i pannen samtidig.

Ha alt kjøttet tilbake i gryten og dryss hvetemel over. Vend godt på kjøttbitene mens du steker på middels varme i ca. 3 minutter.

Ha søtpoteter, vin, kraft, eddik, løk, persille, hvitløk, kapers og kummin i gryten. Bland godt, sett på lokk og stek i ovnen i ca. 1 time.

Ta gryten ut av ovnen.

Skyll godt av bønnene og rør dem inn i gryten før du setter den inn i ovnen igjen uten lokk i ca 15 minutter.

Smak til med pepper og evt. salt og rør den ferske korianderen inn i gryten rett før servering.
Server med godt brød og gjerne en salat av brønnkarse eller ruccola, appelsin, tomat og svarte oliven.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner