Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Plastfritt. Ur er både spisested og kolonial der du kan kjøpe både tørrvarer, kraft og kombucha på medbrakt emballasje – eller kjøpe glassbeholdere til flergangsbruk. Tilhengerne av trenddrikken kombucha mener at den gjærede teen styrker immunforsvaret. Heldigvis smaker den også godt.

Plastfritt. Ur er både spisested og kolonial der du kan kjøpe både tørrvarer, kraft og kombucha på medbrakt emballasje – eller kjøpe glassbeholdere til flergangsbruk. Tilhengerne av trenddrikken kombucha mener at den gjærede teen styrker immunforsvaret. Heldigvis smaker den også godt.

Mett på kraft

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Alternativ lunsj på «Norges første kraftbar».

Det var så vidt Salt turte å gå inn alene.

Fakta: Ur kraft og kolonial

Helgesens gate 16, Oslo

urkolonial.no/

Meny: ★★★

Mat: ★★★★

Miljø: ★★★★

Service/Effektivitet: ★★★★★

Pris: ★★★★

Totalt: 20

Kraftig og alternativt

På menyen utenfor døren til Ur kraft og kolonial på Grünerløkka var det mye «visste du at» og tidsriktige øko-begreper. Det var zero waste kombucha, probiotika og gressfôrede dyr med systematisk beiteskifte. Enderim i fargetusj på gateskiltet bejublet næringsinnholdet i kraft. Ja, nisjestedet skulle faktisk tilby «alt en moderne jeger trenger».

Og det var ingen andre kunder i lokalet – Salt kunne bli et lett offer for ivrig økomisjonering.

Oppfriskende

– Nei men så hyggelig! strålte kolonial-eieren da Salt sa de skulle spise lunsj der.

Hun var heldigvis avslappet og imøtekommende, og ikke for insisterende i sin preken.

Salt tappet seg en kombucha fra den selvbetjente baren – fem kraner med forskjellige smaker. For de uinnvidde er dette altså en gjæret te, lett perlende og servert iskald. Valget falt på en som var smakstilsatt med rose.

Den 2200 år gamle drikken har fått en renessanse, men er ofte altfor syrlig eller for søt. Denne var perfekt balansert, skikkelig leskende og brygget på god darjeeling-te.

Helsedrikk. Tilhengerne av trenddrikken kombucha mener at den gjærede teen styrker immunforsvaret. Heldigvis smaker den også godt.

Helsedrikk. Tilhengerne av trenddrikken kombucha mener at den gjærede teen styrker immunforsvaret. Heldigvis smaker den også godt.

Kraftsalve

Omsider kom Pepper. Lunsjfølget delte en appetittvekker – en tynn liten snabb av en morrpølse (alt er forresten økologisk, så vi sparer oss for det adjektivet fra nå av). Pølsen var rund i smaken, overraskende lite salt.

– Jeg er litt interessert i den rene kraften, jeg, sa Pepper.

Da vertinnen hørte det, ba hun oss bort til «kraftbaren» og ga oss hvert vårt shotteglass til smaksprøver. Her kan man tappe seg en kopp fra en av tre dispensere – sånne de har kaffe i på loppemarkeder. Det var vel dette som het buljong, før de saltproppede krydderterningenes tid.

Kraften er med deg. I kraftbaren kan du velge tre forskjellige drikkebuljonger.

Kraften er med deg. I kraftbaren kan du velge tre forskjellige drikkebuljonger.

En kraft var av kje og de to andre av kylling. Den beste var nok kyllingkraften som het Ingrid, til minne om landsmatmoderen. Den smakte av persille og tang, med et sjøaktig preg.

– Vi har også en helt fersk blomkålsuppe med kraft, sa verten, og lokket med opphavet: Henrich Jung, bonde og kjendis i visse kretser.

Saltsavn

Salt gikk for signaturretten, en oksegryte med ovnsbakte grønnsaker. Den varmet fra første skje. Stor smaksdybde, full av sødme fra tomater og gulrøtter uten tyggemotstand. Har var det null prosent tilsetningsstoffer og hundre prosent høst.

Tilbake til røttene. Alle rettene på Ur er basert på kraft, og har ingen tilsetningsstoffer. Det kan være lurt å smugle med seg litt salt.

Tilbake til røttene. Alle rettene på Ur er basert på kraft, og har ingen tilsetningsstoffer. Det kan være lurt å smugle med seg litt salt.

Peppers blomkålsuppe hadde både jevnet og chunky blomkål, og var god. Men noe manglet i begge rettene.

– Jeg skulle gjerne hatt litt mer salt, altså, sa Pepper.

– Det var det første jeg også tenkte! Men det er garantert bevisst – en del av en filosofi de har, sa Salt.

Kraftdrikk. Blomkålsuppe med fløte, kraft og diverse krydder.

Kraftdrikk. Blomkålsuppe med fløte, kraft og diverse krydder.

Mange av Oslos spisesteder går berserk med saltbøssen – et smaksforsterkende juksegrep. Pepper innrømmet at saltganen kanskje var overstimulert, men mente at de store bitene av blomkål mistet mye smak uten. De to turte likevel ikke spørre, i frykt for en hjemmelekse.

Den rådende filosofien på Ur … eller, en av de veldig mange rådende filosofiene – er å gå tilbake til matlagingens opprinnelsen, altså uten noe som helst av tilsetningsstoffer.

16

Trenger businessteft

Porsjonene så først små ut, men mettet mer enn nok – i alle fall sammen med det fantastiske surdeigsbrødet og raust med deilig setersmør.

Begge måtte fylle på kombuchaglasset, og gikk for en variant med blåbær.

– Det er fristende å fnise av «kombucha-bar», men dette er den aller beste kombuchaen jeg har smakt, fastslo Pepper.

To retter, en minipølse og fire glass kombucha kom på 505 kroner – uten muligheter for å tipse med kort.

Ur forstår seg på mat og drikke, men de må skjerpe forretningssansen sin. Der er irriterende når menyene ikke er oppdatert, og åpningstidene hverken står på fasaden eller nettsiden – som for det meste består av sider som mangler innhold. Og det er paradoksalt å promotere småprodusenter og økologisk altmuligrart, men servere drikke i klodens mest masseproduserte glass fra Ikea.

Men for all del – det smakte nydelig, verden var sikkert blitt litt bedre, og lunsjfølget var gode og mette. Også litt mette på ø-ordet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.