Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den lates nyttårsfest

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

I Danmark har de holdt på med det lenge, og nå har fenomenet kommet til Norge: Nyttårskasser med ferdigpreppede festretter, der du bare varmer sausen og mottar applausen.

– De fleste kjøper litt eksklusive råvarer til nyttårsaften, som kanskje er vanskelig å få til hjemme. Med en nyttårskasse kan man slippe jobben med å lage maten, ikke bruke hele dagen på å forberede, sier danske Kasper Løkke-Larsen, kjøkkensjef i Kreativ Catering.

Flere norske restauranter, som Katla og Plah, har i høst snudd seg rundt etter koronakrasjet og tilbudt restaurantmat til hjemmene, der du selv står for den siste finishen. Det er altså ikke snakk om vanlig takeaway, men grunnlaget for et finere middagsselskap med utvalgt kohort.

I Danmark har fenomenet nyttårskasse eksistert lenge. Der tilbyr en rekke restauranter et festmåltid man henter på nyttårsaften, og gjør de siste forberedelsene hjemme på eget kjøkken etter anvisning som følger med.

Her hjemme lager Kreativ Catering for tredje år på rad nyttårskasser med en treretters middag av restaurantkvalitet: langtidsbakt ørret med eple- og pepperrotdressing, fennikelsalat sprø rugchips til forrett, kalveentrecote med trøffelsjy, konfitert shitakesopp og bakt jordskokk til hovedrett, og en panna cotta med friske bringebær og krystallisert hvit sjokolade til dessert.

Etterspørselen er stor og selskapet har økt produksjonen fra 750 kasser i fjor til 3500 kasser i år. For at folk skal føle seg korona-trygge når de henter nyttårsmenyen sin, setter de opp seks store telt ute med god plass for smitteverntiltak.

Også cateringselskapet Rå i Åsgårdstrand tilbyr festmåltid i kasse til nyttår.

Lei av rekecocktail

Kjøkkensjef Kasper Løkke-Larsen i Kreativ Catering er dansk, og har selv benyttet seg av nyttårskasse i hjemlandet.

– Da kan du bruke tiden med gjestene i stedet for å stå på kjøkkenet, sier han, og forteller at tilbudet appellerer både til unge par som vil holde parmiddager, og:

– Eldre mennesker som er lei av rekecocktailen.

I kassen til Kreativ Catering er det også mulig velge å legge til en halv hummer, eller få med en treretters tilpasset veganere. Egen barnemeny er det også.

– Har dette slått an i andre land enn Danmark?

– Jeg har ikke sett noe særlig, nei. I løpet av de siste ti årene har de fleste à la carte-restaurantene nyttårskasser, og store aktører som tilbyr det samme. Det er blitt veldig stort de siste årene og noe folk flest kjenner til og bruker.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner