Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ostefondue og fendant

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Pirouette Fendant du Valais 2015 sammen med ostefondue er en perfekt avslutning på vinterens skiturer.

Pirouette Fendant du Valais 2015 sammen med ostefondue er en perfekt avslutning på vinterens skiturer.

Ostefondue er den ultimate «guilty pleasure».

Smeltet, varm, boblende og rennende ost. Kan det bli bedre?

Fakta: Ostefondue

Gryte med smeltet ost til dypping.

Har vært laget i Sveits siden 1600-tallet, men den gang med egg. Den ostefonduen man ser i dag kom på slutten av 1800-tallet, og ble frontet som en sveitsisk nasjonalrett på 1930-tallet av den sveitsiske osteforretningen i et forsøk på å få opp ostespisingen i landet.

Gruyère, raclette, comte, appenzeller, vacherin og emmental er alle oster man kan bruke i en fondue. Og aller helst en blanding.

Ja, det kan det. Er man så heldig å få tak i en sveitsisk hvitvin laget av druen chasselas, så vil den bare løfte denne varmende alperetten.

Laget av et utvalg av smaksrike og faste franske og sveitsiske oster sammen med hvitvin og hvitløk er den blitt løftet frem som Sveits' nasjonalrett. Ofte servert sammen med biter av loff, syltede små løk og agurker i tillegg til spekeskinke.

Kjært barn har mange navn, og chasselas er kanskje druen med flest. Den skifter navn i nærmest hver en liten vinproduserende avkrok i Sveits, og kan også bli kalt fendant, gutedel og perlan, samt en rekke andre navn. Nytes en chasselas alene, kan den virke noe nøytral og veik, med en nærmest tropisk frukt og beskjeden friskhet. Men når den settes sammen med ostefondue skjer det noe med både vinen og retten. Mens førstnevnte får en mer sammensatt smak, er den med på å friske opp osten. Kombinasjonen resulterer i en ny og vidunderlig kremet smak som man sent glemmer. (Vilkår)

Fakta: Pirouette Fendant du Valais 2015

88 poeng

Dufter av epler og aprikoser. Fyldig og rik frukt på smak med et lett sødmefullt preg og en balansert syre kombinert med en fyldig og fersk lang og tørr utgang. Drikk nå.

Albert Mathier & Fils, Valais, Sveits

227,50 kroner, 3121301, bestilling, Gastro vin