Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg ble tatt på sengen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Bjørn Svensson (t.v.) ved Galt i Oslo fikk stjerne i Michelin-guiden etter bare fem måneders drift. Her i samtale med Sven Erik Renaa, som driver Re-Naa i Stavanger. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagens Næringsliv

Bjørn Svensson (t.v.) ved Galt i Oslo fikk stjerne i Michelin-guiden etter bare fem måneders drift. Her i samtale med Sven Erik Renaa, som driver Re-Naa i Stavanger. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagens Næringsliv

I 2016 stengte Bjørn Svensson Michelin-restauranten Fauna fordi han "ikke orket mer". Nå får hans nye restaurant Galt stjerne etter bare fem måneders drift.

– Jeg ble tatt på sengen, sier Bjørn Svensson. Etter bare fem måneders drift får hans restaurant Galt én stjerne i Michelin-guiden.

– Jeg tror det er den raskeste stjernen i Norge, sier han om å bli belønnet med en stjerne så kort tid etter åpning. Michelin-inspektørene banket på døren i en av de første ukene etter åpning.

Svensson sier at han kommer til å fortsette å drive Galt slik han og medeierne så langt har drevet den, med en liten meny og uformell stemning.

– Vi skal fortsatt være avslappet og casual, sier han og vifter med et rosa visittkort, som han sier han lastet ned fra nettet.

– Michelin-stjerner er ingenting jeg søker, sier han.

Det er nemlig ikke første gang Svensson blir beæret med en stjerne i den prestisjefylte restaurantguiden; tidligere har han hatt en stjerne for Restaurant Oscarsgate og Restaurant Fauna, begge restauranter er nå lagt ned.

Han stengte Fauna i 2016 fordi han «ikke orket mer». Restauranten ved Solli plass i Oslo fikk Michelin-stjerne i 2014, året etter åpningen.

– Jeg har vært borte fra jobb 12 dager siden 2005. Kroppen verker, og hva er og hva er belønningen? spurte Svensson den gangen.

Les DNs anmeldelse av Galt her: Pur, smaksrik Svensson

Ny start

I september i fjor åpnet han restaurant Galt på Frogner i Oslo. Med seg på eiersiden har han flere av sine tidligere kolleger fra både Oscarsgate og Fauna, blant annet Kine Jøndal (33), Pascal Lehmann (27), Marcus Solefors (30) og Daniel Jung (25).

– Jeg har stengt to restauranter tidligere, så det er meningen at dette skal være annerledes. I hvert fall blir det mindre «restaurant», sa Svensson til Smak før åpningen.

DNs matanmeldere slo i anmeldesen fast at «Man kan ta hesten ut av sirkuset, men ikke sirkuset ut av hesten. Bjørn Svensson er en toppkokk, og det han tar i blir gourmet.»

På Galt har Svensson forsøkt å finne et lykkelig midtpunkt mellom knøttlille Oscars gate og romslige Fauna, en innsats han nå altså ble belønnet for på rekordtid.

Overraskelse. Stjernen til Galt var en stor overraskelse. I år var ett år gamle A L'Aise på Majorstuen i Oslo kokkenes stalltips til en eventuell ny stjerne i Norge. På A L'Aise serverer kjøkkensjef Ulrik Jepsen klassisk fransk og luksuriøs restaurantmat, med en eller flere stjerner i den prestisjefylte guiden for øye.

Vi har gjort hva vi kan og har pushet alt vi kan, vi har definitivt et mål om å få en stjerne, sa kjøkkensjef Ulrik Jepsen ved A L'Aise i forkant av utdelingen.

– For oss ville det være en stor ære, men vi regner med at det tar mer enn et år å få en stjerne. Vi er takknemlige og stolte over at folk tror vi har en sjanse, men vi er mer realistiske, sa Jepsen som åpnet A L'Aise for et år siden.

Michelin-guiden høstet lenge kritikk for ikke å bevege seg utenfor hovedstedene i Skandinavia. Fortsatt er det mange steder som ikke får besøk, men ifjor delte også guiden ut de flrste stjernene utenfor Skandinavia, da Dill i Reykjavik på Island og Koks på Færøyene ble innlemmet i stjerneselskapet. (Vilkår)