Her selger de surøl til 3800 kroner flasken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
København N

Himmeriget i København har ambisjoner om å være Europas beste ølbar.

Vil du se ølkjelleren? spør Rasmus Seidler Krebs (38).

Den 198 centimeter høye mannen presenterer seg som direktør, manager og partner i den danske kultbaren Himmeriget i bydelen Frederiksberg i København, og åler seg nedover en trang trappegang, forbi tre–fire boder, før han rasler med et svært nøkkelsett.

– Vi har noen temmelig tykke dører og …, sier han, og bøyer seg ned for å sikte ekstra med nøkkelen i den mørke kjelleren.

To låser går opp.

– Her er herligheten. Det er her vi har ølet vårt. 200 typer øl, sier Krebs stolt.

Tja, hva skal en si? En kjeller med pappesker slengt i et hjørne. Hyller av jern fylt med støvete ølflasker. Røde ølkasser stablet i høyden. Små lamper som gir et svakt gjenskinn i den dunkle kjelleren.

Det skraper i murgulvet. Krebs har dratt frem en pappeske som det er skrevet tallet 942 med grønn sprittusj på.

– Goossen's Lambic fra årene 1959 til 1962. Vårt eldste øl, sier Krebs.

<p>Kronglete reise. På slutten av 1950-tallet fikk en belgisk brygger det for seg å samle sammen svære kvanta av lambic-øl fra Pajottenland i Flandern. Noen av de siste flaskene av Goosen's lambic-øl fra 1959–1962 til 1500 danske kroner oppbevares i pappesker i Himmerigets kjeller.</p>

Kronglete reise. På slutten av 1950-tallet fikk en belgisk brygger det for seg å samle sammen svære kvanta av lambic-øl fra Pajottenland i Flandern. Noen av de siste flaskene av Goosen's lambic-øl fra 1959–1962 til 1500 danske kroner oppbevares i pappesker i Himmerigets kjeller.

En belgisk omvei

At dette ølet har havnet i denne støvete kjelleren i København i det hele tatt, må ha vært litt av en reise. Et første usikkerhetsmoment er hvordan et lambic-øl lages. En tilsetter ikke gjær, men lar villgjær, som finnes naturlig i luften, blande seg med vørteren.

På slutten av 1950-tallet fikk en belgisk brygger det for seg å samle svære kvanta av lambic-øl fra Pajottenland i Flandern. På begynnelsen av 1960-tallet forlater ølmannen denne verdenen for godt. Slektningene ante ingenting om ølsankingen hans, og ble temmelig overrasket da de kom over enorme mengder av én bestemt type øl i kjelleren hans. En av de siste flaskene befinner seg nå i kjelleren til Himmeriget, og selges for 1500 danske kroner.

Fakta:

Himmeriget

Ølbar i København

himmeriget.dk

Har mer enn 200 sorter, noen ikke tilgjengelig andre steder.

Åboulevard 27, Frederiksberg, København.

Flaskene er slik de skal være etter å ha ligget i kjelleren i rundt 60 år. Etikettene har falmet og til sist falt av, høyst trolig for lenge siden.

– Ølet har allerede peaket – det smakte helt sikkert bedre for 30 år siden, men opplevelsen av å drikke den er større i dag. Men vi har masse annet øl her som utvikler seg i riktig retning og blir bedre og bedre med årene. Disse er som en god vin, sier Krebs og reiser seg opp.

Det smakte helt sikkert bedre for 30 år siden, men opplevelsen av å drikke den er større i dag

Rasmus Seidler Krebs – eier av ølbaren Himmeriget

<p>Utenfor allfarvei. Rasmus Seidler Krebs og hans Himmeriget holder til Åboulevard i Frederiksberg. – Det snakkes om å grave frem elven som renner under her, og det hadde tatt seg ut: Vi kunne sittet her og sett elven renne forbi, sier Krebs.</p>

Utenfor allfarvei. Rasmus Seidler Krebs og hans Himmeriget holder til Åboulevard i Frederiksberg. – Det snakkes om å grave frem elven som renner under her, og det hadde tatt seg ut: Vi kunne sittet her og sett elven renne forbi, sier Krebs.

– Du lurer sikkert på hvordan vi har fått tak i dette sjeldne ølet?

Krebs venter ikke på svar, og fortsetter.

– Fordi vi er Europas beste ølbar. Og vi har fått tak i disse flaskene fordi vi kjenner dem som har, sier han ubeskjedent.

The evil twin

Det er nye øltider. Tidligere forbandt de fleste dansk øl med Carlsberg og Tuborg. Nå forholder danskene seg til de eneggede tvillingene Mikkel Borg Bjergsø og Jeppe Jarnit-Bjergsø – i hvert fall om de skal drikke godt øl.

Mikkel Borg Bjergsø er den som i 2006 startet opp mikrobryggeriet Mikkeller sammen med Kristian Keller, som nå er blitt en verdensomspennende greie.

Mens Mikkel har styrt ølimperiet fra Danmark, har Jeppe de seneste seks årene drevet sin egen ølbar, Tørst i Brooklyn, med Michelin-restauranten Luksus i bakgården.

I februar 2016 gjorde Jeppe Jarnit-Bjergsø vendereis til København, og startet den kompromissløse baren Himmeriget sammen med den tidligere bygningskonstruktøren Rasmus Seidler Krebs. Han hadde blitt arbeidsløs på grunn av finanskrisen for ti-tolv år siden, og drev en bar i Kronborggade 3 på Nørrebro.

– Jeg sto i en tom bar i et halvt år, og så ble det en veldig hipp bar, sier Krebs.

Med på laget i Himmeriget er også Henrik Boes Brølling.

Å få kloen i de riktige ølsortene, handler om å ha de riktige forgreningene og kontaktene. Himmeriget har en serie øl fra belgiske 3 Fonteinen og Cantillion, og godt representert er også Texas-bryggeriet Jester King – og, nær selvsagt, Evil Twin.

– Vi har amerikanske Mexican Cake fra Westbrook. US Imperial Stout Reserva er svært sjelden. Vi fikk tak i kun tolv flasker fra bryggeriet, og vi er de eneste i Europa som har den, sier Krebs.

Direktøren nøler litt for første gang. Han begynner å snakke om at han mer enn aner hva pressen bruker å skrive når de kommer til Himmeriget. At det serveres dyr øl.

– Det er både en fornøyelse og en forbannelse, sier han kryptisk.

– En flaske koster 3000 kroner, og vi kunne solgt ølet for mye mer, men … vi vil ikke hype ølet. Hvis det kommer en fyr innom og ber om det dyreste ølet, så vil vi ikke selge det til ham, sier Krebs.

3000 danske kroner. Det tilsvarer rundt 3800 norske. For én flaske.

En flaske koster 3000 kroner, og vi kunne solgt ølet for mye mer, men … vi vil ikke hype ølet. Hvis det kommer en fyr innom og ber om det dyreste ølet, så vil vi ikke selge det til ham

Rasmus Seidler Krebs – eier av ølbaren Himmeriget

<p>På vei ned. Ned i en kjeller som like godt kunne vært full av gamle sykler og etterlatenskaper, befinner det seg en unik ølskatt.</p>

På vei ned. Ned i en kjeller som like godt kunne vært full av gamle sykler og etterlatenskaper, befinner det seg en unik ølskatt.

<p>Hjertet av Himmelriget. Hyller av jern fylt med støvete ølflasker. Røde ølkasser stablet i høyden. Og lavt under taket. Surøl i en sur kjeller, et regnestykke som på underlig vis går opp. Rasmus Seidler Krebs er sjef for Himmelriget.</p>

Hjertet av Himmelriget. Hyller av jern fylt med støvete ølflasker. Røde ølkasser stablet i høyden. Og lavt under taket. Surøl i en sur kjeller, et regnestykke som på underlig vis går opp. Rasmus Seidler Krebs er sjef for Himmelriget.

<p>Belgisk. Belgisk 3 Fonteinen av typen <i>oude geuze</i> i kjelleren hos kultbaren Himmeriget i København.</p>

Belgisk. Belgisk 3 Fonteinen av typen oude geuze i kjelleren hos kultbaren Himmeriget i København.

Fakta:

Surøl

Grovt sett kan en si at surøl er øl laget på gamlemåten.

Det vil si at istedenfor å tilføre gjær, så er det naturlig villgjær (mikroorganismer) som finnes i luften som med tiden blander seg med vørteren. Og så skjer underet: Det gjærer av seg selv, så å si, og da kalles det gjerne for spontangjæret øl.

Hva slags øl det blir, er med andre ord i det blå og det er nettopp det som gjør surøl spennende, mener mange. En vet aldri hva en får før en heller det i seg. En flaske er unik der og da.

Siden gjæringen skjer naturlig, har ølet en lavere pH-verdi, altså er surere enn vanlig øl. Surølet oppleves friskere og surere å drikke.

Belgia er særlig kjent for surølet lambic og gueuze. Belgiske lambic tilsettes gjerne frukt (skall) som kirsebær, bringebær og aprikos (for å nevne noe), mens cantillion har druer, blåbær og multer i. Lambic kommer i mange versjoner, som kriek (som betyr kirsebær på flamsk).

Gueuze er altså en slags søster til lambic. Det ble laget tradisjonelt ved å blande ung og gammel lambic som lagres lenge, gjerne mange år. Dette er en tradisjon i blant annet Pajottenland. Gueuze lagres også på eikefat, gjerne tidligere brukt til å huse konjakk og rødvin. Dette ølet kan stå på eikefat i flere måneder.

Kilder: Snl.no, Wikipedia, Aperitif og Smakmagasinet

Jakten på ølprofitt

Rasmus Seidler Krebs tar frem mobilen.

– Én gang i året er det mulig å komme hit og kjøpe én flaske øl som en kan ta med seg hjem. I fjor sommer solgte vi cantillon blåbær lambic to go for 200 kroner, en øl som egentlig kan selges for flere tusen kroner, sier han, og viser frem mobilvideoen, der folk sitter på fortauet i sine campingstoler og drikker øl.

Det er ikke en overdrivelse å påstå at det var rundt 100 som sto i kø for å kjøpe én flaske øl.

– En amerikaner hadde fløyet hit alene for å stå i kø. To gutter sto i kø i 56 timer. Det er en litt fjollete følelse, sier Krebs og legger til:

– Belgierne vil ha respektable priser, og de selger øl til oss fordi de vet at vi ikke driver opp prisene. Gjennom årene har vi samlet mange øl for en relativt billig penge, øl som nå er verdt temmelig mye, men som vi vil dele på Himmeriget, sier han.

Å drikke med skjelvende hender

Det har tetnet til i baren, men stemningen er fortsatt dempet. I baren sitter Jens Ring (51).

– Det hender jeg blir full i løpet av en kveld, men som regel varer en øl et par timer, sier han.

Han har 400 øl hjemme. Med et drikkebudsjett på drøyt 4000 kroner i måneden, er det ikke en overdrivelse å si at han er en ølnerd. To ganger i året besøker han andre øldrikkere i Sør-Korea. Kofferten er full av eksklusive øl.

– Øl sprer jo glede. Hvorfor ikke dele en? sier Ring.

En gang kjøpte han ti Bokkereyder for 3300 danske kroner. Ifølge HopCulture regnes brygger Raf Souvereyns for å være lambic-ølets svar på The Beatles.

– Der det er penger, er det alltid spekulasjon. Men jeg selger ikke. Da Jeppe laget sin første batch med surøl i 2005, var det ingen som ville ha. Nå er surøl blitt en bølge. Men det er ikke nødvendigvis noe negativt. Det lages stadig bedre øl, sier han.

<p>Tine Winther (t.v) og Josefine Gilbert på Himmelriget.</p>

Tine Winther (t.v) og Josefine Gilbert på Himmelriget.

Foran Ring står to øl: En Evil Twin-stout, Imperial Biscotti Break Double Barrel, lagret rundt åtte måneder på fat til en pris i Himmeriget til 450 danske kroner. Ved venstre hånd er en Beachwood klar, tappet fra kran fem bak disken. Men han drikker ikke av begge hendene. Ølet går langsomt og andektig ned.

Det er dette som driver ham. Det neste ølet, den neste smaken. Noen ganger blir han skuffet. Årsaken kan være at han blir mer kresen med årene, men også en regelrett bommert kan skje. At ølet ikke henger sammen, og at det ikke smaker full body, som han sier. Ring forteller at han har drukket Goossen's lambic, det eldste ølet på Himmeriget som det fortsatt finnes noen få igjen av.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Det smakte fantastisk. Jeg drakk ølet sammen med blant andre en kjent dansk musiker som er godt vant med å stå på scenen. Og vet du; han var så nervøs at han skalv på hendene da han skulle åpne flasken, forteller Ring.

Ring har bestilt en flaske til. En Cantillon blåbær lambic.

– Hvis du skal drikke en slik, så er dette det eneste stedet i verden. Smak nå, sier Ring og skjenker i.

– Ja, nå er det ingen vei tilbake, ikke sant?

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk