Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Uten kontanter. Pincho Nation er en restaurant der man bestiller og betaler via en app.

Uten kontanter. Pincho Nation er en restaurant der man bestiller og betaler via en app.

Her kan du betale maten via en app

Tekst

Vil du få varsel hver gang Tia Karlsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

På Norges første app-restaurant er det ingen som dømmer deg.

Nå åpner Pincho Nation, Norges første appbaserte restaurant. Her er det ingen servitør som tar bestillinger, fomler med kortautomater eller river menyen ut av hendene på deg. I stedet bestiller du og betaler for maten selv, via restaurantens app.

– Det høres kanskje litt sterilt ut. Men det funker veldig bra, sier medeier Morten Grevle.

Appen lastes ned gratis. Du bestiller fra menyen, venter noen minutter. Så: Pling! Appen forteller deg at maten er klar til å hentes foran det åpne kjøkkenet.

Det er også mulig å betale med kontanter i restauranten. Linn Kristin Rimstad i Pincho Nation understreker at det selvsagt er mulig å betale på vanlig måte.

– Vi er ikke en kontantfri restaurant. Vi ønsker i utgangspunktet ikke kontantbetalinger, men dersom våre gjester vil betale med kontanter, er dette selvfølgelig helt ok.

Pincho betyr liten, enkel tapas, ifølge restaurantsjef og spanjol Manuel Rojo:

– Det er ganske små retter, og man kan spise litt eller mye. Det er veldig fleksibelt.

Interiør med sirkus-tema fra Pincho Nation, en kontantfri restaurant der man bestiller og betaler via en app.

Interiør med sirkus-tema fra Pincho Nation, en kontantfri restaurant der man bestiller og betaler via en app.

Medeier Svein Stolpestad utdyper:

– Du er ikke nødt til å bestille en rett til 190 spenn – du kan ta en liten rett, og et glass vin, om du vil. Man trenger ikke tilkjennegi bestillingen sin overfor en servitør.

Kan fly

Restauranten er lokalisert i Fred. Olsens gate, mellom Børsen og Oslo S. I området, som var preget av tung narkomani, ulmer gentrifiseringen. Inne er Pincho Nation inndelt i forskjellige soner, samtlige maksimalistisk innredet: grønn, jungel-inspirert sone, en blå barsone i plysj, flamingoer og popkornmaskin ved inngangen. Lokalet har plass til 190. Får de grønt lys fra Oslo kommune, er de klare til å utvide med 50 plasser til.

Det er et år siden ideen ble til. Medeier Svein Stolpestad var på ferie i Göteborg med familien, da døtrene fant en Pincho-restaurant på Tripadvisor. Den var rangert som en av byens beste, forteller han.

– Det funket så bra! Tempoet var godt, maten var fantastisk. Jeg tenkte: Dette kan fly, sier Stolpestad.

I Sverige har Pincho (de skal, av årsaker knyttet til opphavsrett, snart også hete Pincho Nation) åpnet 35 restauranter siden 2012. Ifølge markedsføringsansvarlig og medeier Linn Kristin Rimstad har det siste året brakt to nye Pincho-restauranter i måneden i nabolandet.

Eierne er ubeskrevne blad i restaurantverdenen. Rimstad har bakgrunn fra markedsføring, Stolpestad og Grevle har jobbet i Jotun. Samtlige har jobbet ved Sverige-restaurantene en periode, for å få konseptet «under huden». Håpet er at suksessen kan gjentas i Norge, at man kan starte en kjede også her.

De skal fortsatt ha servitører som veileder og hjelper gjestene, forteller de, men de skal ikke være «flaskehalser».

– At vi sparer ørlitegrann på personale, er ikke en vesentlig faktor. Det er konseptet som tiltaler oss, sier Stolpestad.

– Poenget er at man skal ha det gøy, tilføyer Rimstad.

Kebab

I en skog av krampaktig avslappede restaurantkonsepter, fremstår Pincho Nation som genuint frilynt. Menyen er en hitparade fra det globaliserte kjøkkenet. Chilenske Flor Maria Manzur, kjøkkensjef med bakgrunn fra blant annet Anker brygge i Svolvær, skal trylle frem dumplings, fish & chips, quesedillas, pizza, kebabrull og chiligryte – retter man kan mikse og matche av hjertens lyst. Drinkmenyen bærer også preg av en viss grenseløshet. Fem av drinkene er basert på legendariske smågodtbiter, og skal etter sigende smake som opphavet: sure, blårosa flasker og fersken finnes i utvalget.

– En servitør sier gjerne: «til denne bør du ta en tørr Chablis». Her er det sånn at hvis du vil bestille en søt drink, så gjør du det. Du har ikke den bestillingsseremonien hos oss. Her er det mer individuelt, sier Stolpestad.

– La oss si du spiser ceviche, dumplings og burger. Hva drikker du til det? spør Grevle.

– Jo, du bestiller en søt godteridrink. Fordi det er gøy.(Vilkår)