Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Bananrepubliken. Topphem er oppkalt etter nabogården til Simon Weinbergs barndomshjem Bokbacka.

Bananrepubliken. Topphem er oppkalt etter nabogården til Simon Weinbergs barndomshjem Bokbacka.

Et måltid her er som en skandinavisk sommerkveld

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

... ispedd litt eksotisk krydder.

– Jeg trodde ikke du likte makrell? sa Pepper.

Fakta: Topphem

Henrik Ibsens gate 60c, Oslo
Telefon: 93 07 08 72
www.topphem.no

Meny ★★★★★
Mat ★★★★★
Service ★★★★★
Miljø ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 23

Nydelig nordisk

– Jo, når den er så god som her, røykt og med nok syre og pepperrot, er det kjempegodt, sa Salt og snek til seg enda en liten bit av fisken som lå på fat med løvtynne rå skiver av knutekål.

Simon Weinbergs «hverdagsrestaurant» Topphem åpnet for et drøyt år siden i de fraflyttede lokalene etter fiaskoen Amerigo. Stilen er derfor sjarmerende bananrepublikk-aktig snarere enn kjølig nordisk, slik restaurantnavnet tilsier. Både treverk, tapeter og belysning minner mer om tropene enn skånsk landsbygd, men stemningen er varm, behagelig og uformell, med bestikk gjemt i skuffer under bordene og meny fylt med allergisymboler isteden for de traurige bokstavene.

Deleretter

Menyen er bygget opp over små deleretter, med en «dagens fangst» som en slags pièce de resistance enten gjestene velger antall retter selv eller går for fem retters «skrovmål» – alternativt spiser seg gjennom hele menyen via «Tabberas» for to til 1350 kroner, inkludert surdeigsbrødservering og et smør iblandet kyllingfett med herlig, lettsvidd smak.

Vi valgte sistnevnte og innledet måltidet med engelsk musserende – kokk Simon Weinberg har nesten gjort det til sitt varemerke å servere britisk fremfor champagne – til surdeigsbrødet før rettene begynte å komme. Vinkartet er rikholdig og har en egen seksjon for «funky» viner, men servitøren anbefalte en klassisk hvit burgunder til sympatiske 2,5 ganger polpris.

Kjølig og nordisk

Tomater med reddik, solsikkekjerner og lavendeltilsmakt ricotta var kjølig og sommerlig, men mistet luven ved siden av den kraftfulle, salte makrellen i dagens første servering.

Dagens fangst var ishavsrøye under asparges og salat servert med en nydelig hollandaise toppet med mandler. Den så helstekt ut, inntil lett omgang med bestikk viste at den allerede var elegant filetert og lett å spise. Å dele et andeegg på to uten å grise for mye, derimot, var en utfordring, men den rike kombinasjonen av egg og smeltet, svensk Thybo-ost under et grønt rede av struttende sitronverbena og erteskudd, var verdt det.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Snodig nok vendte kjøkkenet tilbake til småretter etter fiskeretten og leverte knasende sprø svinetacos med kimchi og spicy majones side om side med små stykker grovfibret, saftig og smakfull nyretapp dandert i sirkel og garnert med rødbeter.

Syrekræsj

Kveldens skuffelse var kanskje den danske vesterhavsosten, som var skremmende lik en standard gouda, og et i seg selv godt, grønt og syrlig selskap av friske erter og rødløk kolliderte fullstendig med den milde osten.

Dessertene var derimot begge som en kjølig skandinavisk midtsommernatt, med smaker av syrin, jordbær og gran og en fin avslutning på et solid måltid. Raskt hadde det også gått, uten at vi hadde følt oss presset gjennom et måltid i høyt tempo. Det er mulig det tar lengre tid når restauranten er nærmere fullsatt, for dette var en rolig aften.

Regningen kom på rett over 3000 kroner for full meny, aperitiff, en flaske vin og to glass dessertvin. Men Topphem er ingen dyr restaurant, og både meny og vinkart byr på mange muligheter for å gjøre et godt måltid rimeligere. Her fungerer det fint å møtes for en hverdagsmatbit, så vel som å gjøre en helaften ut av måltidet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.