– Mitt beste tips er å lage en stor porsjon ruccolapesto

Tekst
Foto

Sommerens siste badeturer blir enda bedre med potet, skinke og ruccolapesto i strandbagen.

Om sommeren lokker stranden med kjølende bad og prikkende sol i huden. Helt topp blir turen hvis man har pakket med seg god mat som er enkel å lage.

Med både rucola og persille i, får klassisk pesto en ny og sprekere smak

Med både rucola og persille i, får klassisk pesto en ny og sprekere smak

– Mitt beste tips er å lage en stor porsjon ruccolapesto og ha stående i et glass i kjøleskapet. Det er godt til så mye, og om sommeren vil man ikke bruke mye tid på å lage mat. Det skal være enkelt og kjapt. Pestoen tar omtrent to sekunder å lage, og kan brukes til en salat eller pasta. Eller som her, til strandturen, sier kjøkkensjef Simon Weinberg ved restaurant Bokbacka i Oslo.

Rucola gir sprekere smak

Han vet at man blir sulten av å bade. Weinberg er vokst opp i Skåne i Sverige og somrene ble tilbragt på de lange sandstrendene ved Østersjøen. I dag er det kort vei til strandlivet på Bygdøy, både fra restauranten og leiligheten på Frogner i Oslo. Så fort han har fri fra de varme grytene stuper han i sjøen.

Pestoen lages med både ruccola, persille og basilikum.

– Ruccola gir en mer pepperaktig smak på pestoen, den blir litt sprekere. Dessuten blir det rimeligere - mer smak for mindre penger er bra, sier Simon Weinberg, som også gjerne blander pinjekjerner og cashewnøtter i den klassiske, italienske sausen.

– Men man må ikke ha nøtter i pestoen, sier han.

Flere urter å bruke i pestoen

Dill i kokevannet

For ekstra god smak på nypotetene, har han dill og smør i kokevannet, og en god slump sukker og salt.

– Til stranden bruker jeg gjerne kalde, kokte nypoteter som er rester fra middagen dagen før. Westfalerskinke eller en god, norsk spekeskinke er godt til. Potetbitene dyppes i pestoen og spises med skinke. Det er raskt, enkelt og kjempegodt, sier Simon Weinberg.

Nypotetene får ekstra smak med dill i kokevannet

Nypotetene får ekstra smak med dill i kokevannet

Her er Simon Weinbergs oppskrift på ruccolapesto og nypoteter:

-
+

Ruccolapesto

  • 200 gruccola
  • 50 gpersille
  • 50 gbasilikum
  • 100 grevet lagret parmesan
  • 0.5 dlpinjekjerner og/eller cashewnøtter
  • 1 tssalt
  • 6 stkkverndrag svart pepper
  • 1.6 dlolivenolje
  • 2 stkkløfter hvitløk
  • saft fra en båt sitron

Bland sammen ruccola, basilikum og persille.  Riv i hvitløken og tilsætt nøtterne. Miks i en blender eller evt morter, tilsett oljen i en tynn stråle under miksing. Rør i parmesan og smak til med salt, pepper og sitron.

-
+

Nypotet

  • 1 kgnypotet
  • 1 stkkvist dill
  • 4 sssukker
  • 4 sssalt
  • 1 sssmør

Spis på stranden med spekemat, for eksempel westfalerskinke. Hjemmelaget iste smaker fortreffelig til.

-
+

Iste

  • 1 lvann
  • 10 gte, roiboos honey bush
  • 0.5 stkgrapefrukt, saften av
  • 2 tsbrun råsukker
  • 2 sshonning

Varm vannet til 80 grader og la teen trekke i cirka 6 minutter. Vask grapefrukten godt. Sil, tilsett honning og sukker og smak til med grapefruktsaft. Skrell grapefrukten forsiktig, legg i skallet og la stå på kjøl i 2 døgn. Server med masse is.

Flere oppskrifter fra Simon Weinberg

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no herc(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk