Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Energicocktail. En Beta Cocktail har «faktisk en del sunne elementer», ifølge Himkoks daglige leder.

Energicocktail. En Beta Cocktail har «faktisk en del sunne elementer», ifølge Himkoks daglige leder.

Lær å lage Himkoks signaturdrink

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Oslo-baren er kåret til den 20. beste i verden.

– Vi ville at gjestene våre skulle kunne bestille en energicocktail à la Vodka Redbull, men med friske ingredienser, sier daglig leder Joakim Olsson om Oslo-baren Himkoks definitive bestselger.

Fakta: Himkok

Storgata 27, Oslo

himkok.no

I løpet av snart tre og et halvt år har bartenderne her mikset og servert mer enn 63.000 glass med signaturdrinken Beta Cocktail. Det er den type drink som ikke lar seg fjerne fra menyen.

Himkok er også et destilleri. I de romslige lokalene med to etasjer og to bakgårder ligger husets egen gin, vodka og akevitt på store tanker. I tillegg lages bittere, mjød, fruktvin og vannkefir. På kort tid har Himkok etablert seg som en av Norges – og verdens – beste barer. For øyeblikket ligger den på 20. plass på den prestisjetunge listen The World’s 50 Best Bars.

– Klart vi har merket det, sier Olsson.

Bestselger. Med hvit jakke og korrekt opptreden serverer Maroš Dzurus signaturdrinken Beta Cocktail i strie strømmer på Himkok.

Bestselger. Med hvit jakke og korrekt opptreden serverer Maroš Dzurus signaturdrinken Beta Cocktail i strie strømmer på Himkok.

– Folk kommer fra hele verden for å drikke på Himkok på grunn av den plasseringen, selv om det ikke er det samme rushet som med den tilsvarende restaurantlisten. Men at vi har fått et solid oppsving, er det ingen tvil om.

Han forteller at baren har vært omtalt i spanske El Mundo, og at de har fått flere gjeve nominasjoner, blant annet i kategorien beste europeiske bar i Mixology Awards.

– Bare det å bli nominert sammen med legendariske barer som The American Bar i London og Schumann’s i München er stort.

I fjor ble Himkok kåret til Norges beste cocktailbar og menyen til Norges beste cocktailmeny under den nordiske konkurransen Bartender's Choice Awards. I juni ble baren kåret til Norges beste under Nordic Bar Show.

Det er to årsaker til at signaturdrinken har fått navnet Beta Cocktail, forteller Olsson.

– Den åpenbare er at drinken inneholder betakaroten. Da vi komponerte den første menyen, laget vi fire versjoner og valgte nummer to. Så det er altså en betaversjon.

Cocktailen er ikke så annerledes enn hva mange allerede lager hjemme, den inneholder nemlig ingredienser mange bruker når de lager juice: Ved siden av vodka er ingefær, gulrot og pepperrot hovedingrediensene i det Olsson beskriver som en drink som passer best sent på kvelden – når du trenger en boost.

– Det er jo faktisk en del sunne elementer her, og du blir ikke så dehydrert, sier Olsson.

– Med litt flaks blir du heller ikke så bakfull. Og er du litt mer eventyrlysten, kan du bestille en 24 Carrot Gold, der vodkaen er erstattet av akevitt.

-
+

Beta Cocktail

  • 8 clgulrot- og pepperrotjuice
  • 2 clferskpresset sitronjuice
  • 4 clvodka

Gulrot- og pepperrotjuice

  • 3.5 clpresset gulrotsaft (skrell, press og sil to ganger)
  • 2.5 clsirup (kok opp 1 kg sukker i 8 dl vann og kjøl ned)
  • 1 clpresset ingefær (skrell, press og sil to ganger)
  • 0.5 clferskpresset sitronsaft (skrell, press og sil to ganger)
  • 1 clpepperrotinfusert Aperol (infuser 70 cl Aperol med 1/3 skrellet og grovhakket pepperrot, bruk sous vide eller la trekke i tre timer og sil to ganger). Bland alle ingrediensene.

Nok til 1,4 liter ferdig Beta Cocktail

Slik gjør du

  • Hell alle ingrediensene i en shaker. Bartenderne på Himkok «kaster» drinken fra en shaker til en annen på klassisk cocktail-manér, men det er lov bare å riste den normalt om du ikke kan trikset.
  • Hell over i et vanlig Old Fashioned-glass. Pynt med tørket grapefrukt, pepperrot og/eller gulrot.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.