På denne Bergen-baren må du ringe på for å slippe inn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Og signaturdrinken ledsages av en nystekt vaffel.

Son, James' Son! Øystein Brandal Gaasemyr tilbereder sin favoritt fra menyen.

– Matservering ved siden av drinker er vanlig i konkurransesammenheng, men det er ganske knotete å drive med i daglig service. Vi synes det var så synd at ikke gjestene våre skulle få oppleve noe vi ellers bruker mye tid og krefter på, at vi valgte å gjøre det likevel, sier bartender Øystein Brandal Gaasemyr på Lukket Selskap i Bergen.

Fakta:

Lukket selskap

Magnus Barfots gate 5, Bergen
lukketselskap.no

Gaasemyr har valgt ut sin favoritt av stedets signaturdrinker: Son, James’ Son. Det er en whiskeybasert cocktail slik navnet antyder, og den ledsages av nydelige angosturavafler med hjemmelaget «nøttella». På menyen er også drinker som pares med tortillachips og hjemmelaget salsa eller hjemmelaget iskrem med flambert ananas.

– Vi kjøper oss da også litt tålmodighet, ved at de ser oss holde på med å steke vafler eller flambere ananas.

Old Fashioned-formatet

Det er Odd Fjeldsgaard Rasmussen fra Bargruppen – som driver både Lukket Selskap og andre utesteder i Bergen – som står bak oppskriften til Son, James’ Son.

– Den er som en Old Fashioned i format, men ikke helt lik heller, forklarer Gaasemyr om signaturdrinken.

– Alle enkeltelementene bortsett fra Angostura bitter er byttet ut, og fordi vi bruker en whiskey som er lagret på amerikanske fat, ligger den nærmere bourbon enn den ellers ville gjort. Den inneholder få ingredienser, er enkelt sammensatt og smaker ikke som Old Fashioned i det hele tatt. Likevel er den helt klart i familie.

<p>Par i hjerter. Det er ikke alle cocktails som ledsages av vafler. Denne er et velsmakende unntak.</p>

Par i hjerter. Det er ikke alle cocktails som ledsages av vafler. Denne er et velsmakende unntak.

Ring på

På Lukket Selskap må gjestene ringe på for å slippe inn. Baren er ikke hemmelig, men det er begrenset med sitteplasser.

– Det er lettere når du kan ta imot folk personlig, etablere en kontakt med en gang de kommer inn, gi dem et glass vann og så presentere cocktaillisten på en rolig måte. Hvis det er fullt, tar vi alltid gjestene pent imot i døren og tilbyr oss å ringe dem når vi har ledig plass, forteller Gaasemyr.

– Mange av gjestene våre har fortalt at de syntes det var uvant å måtte ringe på for å slippe inn, men responsen har i ettertid vært nesten utelukkende positiv. Det er heller ikke uvanlig at de kommer tilbake senere med venner for å vise dem «baren med ringeklokken».

-
+

Son, James’ Son

  • 4 clJameson Black Barrel
  • 1.5 cllønne- og kardemommesirup
  • 6 skvetter Angostura bitter

Lønne- og kardemommesirup

  • 30 ghel grønn kardemomme
  • 2 lvann
  • 1 llønnesirup
  • 1 kgsukker

Angosturavafler

  • 4 dlhvetemel
  • 10 sssukker
  • 1 tsbakepulver
  • 2 tsmalt kardemomme
  • 4 dlh-melk
  • 100 gsmeltet smør
  • 5 stkegg
  • 3 clAngostura bitter

Hjemmelaget «nøttella»

  • 1.5 kghasselnøtter
  • 4 sssalt
  • 60 clmatolje
  • 800 gkokesjokolade (50/50 lys og mørk)

Slik gjør du:

  • Drinken blandes og røres på is i et røreglass.

Lønne- og kardemommesirup:

  • Støt kardemommen og ha i en kasserolle med de andre ingrediensene. Kok opp og skru ned varmen til cirka 80 grader. La sirupen reduseres i en times tid, men sjekk at kardemommesmaken er tydelig.

Angosturavafler:

  • Vaflene stekes i vaffeljern og toppes med hjemmelaget «nøttela».

Hjemmelaget «nøttella»:

  • Varm hasselnøttene i ovnen i 20 minutter på 180 grader. Avskall ved å gni dem i et kjøkkenhåndkle. Ha dem i en kjøkkenmaskin og kjør til en myk paste sammen med salt, matolje og sjokolade.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk