Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Han lager cocktail av kunst

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

The Thief-bartenderen mikser drinker med moderne kunst.

Kunstferdig. Felice Capasso i dyp konsentrasjon mens han lager sin kunstinspirerte signaturdrink.

Kunstferdig. Felice Capasso i dyp konsentrasjon mens han lager sin kunstinspirerte signaturdrink.

Felice Capasso er ikke helt som andre bartendere. Den 23 år gamle napolitaneren har en innfallsport til cocktailfaget som ligger et noe annet sted enn hos de fleste av hans kolleger. I baren på luksushotellet The Thief består nemlig cocktailmenyen utelukkende av drinker som er basert på kunstverk fra Astrup Fearnley-museet noen hundre meter bortenfor på Tjuvholmen i Oslo.

– Det tok åtte måneder fra vi begynte arbeidet til vi hadde ferdig meny, sier den italienske barsjefen som ble ansatt på sensommeren 2017.

– Da jeg kom hit, lærte jeg mye om hotellet og ikke minst om samarbeidet med Astrup Fearnley. Det slo meg som naturlig å lage en moderne cocktailmeny inspirert av moderne kunst.

Resultatet kan man se og smake i form av den populære signaturdrinken Beautiful, Amore, Gasp … inspirert av et stort sirkelformet maleri av Damien Hirst som henger i hotellets restaurant. Andre drinker henter inspirasjon fra forskjellige typer kunstverk fra museet.

Pastisj. Beautiful, Amore, Gasp ... er inspirert av og navngitt etter et sirkelformet maleri av Damien Hirst som henger i luksushotellets restaurant.

Pastisj. Beautiful, Amore, Gasp ... er inspirert av og navngitt etter et sirkelformet maleri av Damien Hirst som henger i luksushotellets restaurant.

Denne er ikke enkel å gjenskape hjemme om du skal være 100 prosent tro mot Capassos originaldrink. Som bindeledd til Hirst-maleriet har han nemlig laget en plate av hvit sjokolade med et fargespill som minner om maleriet, og akkurat den krever muligens mer innsats å få til enn hva de fleste orker. Selve cocktailen mener barsjefen er enklere.

– Maleriet er inspirert av barndommen til Hirst, og derfor ville jeg bruke sjokolade som en hovedingrediens. Vodka er spritbasen slik at vi kan få frem den tydelige kakaosmaken og spille på barndomsminner, så balanserer vi den med syre og saltet karamell, forteller han.

Konseptet hører også hjemme under hotellets motto om å «stjele folk bort fra hverdagen», tror Capasso. Og av alle drinkene på menyen er altså Beautiful, Amore, Gasp … den mest populære.

-
+

Beautiful, Amore, Gasp

 • 3 clvodka
 • 5 mlvermut (jeg bruker Cocchi Americano)
 • 10 mlkakao
 • 10 mlferskpresset sitrussaft (jeg bruker en miks med 75 prosent sitronsaft og 25 prosent limesaft)
 • 5 mlsaltet sherry (se egen oppskrift)

Saltet sherry

 • 1 flaske Pedro Jimenez-sherry (jeg bruker Lustau)
 • 350 gsukker
 • 25 gsalt

Sjokoladeplate

 • hvit sjokolade

Slik gjør du:

 • Ha alle ingrediensene i en shaker med is og rist i 30 sekunder. Sil og ha i et coupette-glass med en stor isball. Pynt med sjokoladeplaten.

Saltet sherry:

 • Kok sherry og sukker på lav temperatur i ti til 15 minutter. Tilsett saltet når den er avkjølt.

Sjokoladeplate:

 • Temperer hvit sjokolade som du tilsetter de fargene du vil, og rør rundt i en passende form. Sett i kjøleskap til den er stivnet. Du kan også bruke en passende tynn sjokoladeplate fra butikk eller konfektmaker.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.