Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Hjemmelaget. Bartender Maroš Dzurus og Anika Perisic nipper til signaturdrinken Aronia.

Hjemmelaget. Bartender Maroš Dzurus og Anika Perisic nipper til signaturdrinken Aronia.

Oslo-baren produserer brennevinet selv

Tekst

Vil du få varsel hver gang My Sofie Lie Høgenhaug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Signaturdrinken er «nesten» sunn.

– En av gjestene våre kaller den bare en super sour, nå som den er «nesten» sunn, forteller Erk Potur, daglig leder for Himkok.

Signaturdrinken Aronia er en syrlig whisky-cocktail med nordiske smaker. Den inneholder blant annet dråper fra en lokal vin laget av Himkoks egen destillatør, Anika Perisic. Blant ingrediensene er aronia, en type svartsurbær.

– På grunn av svartsurbærenes nivå av antioksidanter, regnes det av mange som supermat. Det er derfor noen vil kalle den sunn, sier Potur.

Nordisk

Cocktailbaren Himkoks formål har hele tiden vært å etablere en kultur i Norge for drinker og produkter med rene nordiske smaker. Bakgrunnen for plassen på den prestisjefylte listen over verdens femti beste barer var nettopp det: «Himkok er mer enn en bar – det er en institusjon som fremmer norsk kultur gjennom drikke».

– Ideen bak drinken Aronia var å lage en norsk vri på klassikeren New York Sour, og i begynnelsen var arbeidsnavnet Oslo Sour. For oss er det en bra måte å vise smaken av en lokal vin i stilen til en kjent og kjær cocktail i Norge; nemlig whisky sour, sier Potur.

Norgesreklame. En av hovedkomponentene i drinken, er aronia, en type svartsurbær. Tenkt som en lokal vri på New York Sour, var arbeidsnavnet Oslo Sour.

Norgesreklame. En av hovedkomponentene i drinken, er aronia, en type svartsurbær. Tenkt som en lokal vri på New York Sour, var arbeidsnavnet Oslo Sour.

Bærekraftig cocktail

Det første som møter en når man går inn den noe skjulte inngangen til Himkok i Oslo sentrum, er deres eget destilleri – skodd over samme lest som deres eget mikrobryggeri, Crowbar.

Fakta: Signaturdrinken

Store deler av utelivet er stengt under pandemien. I denne serien deler noen av Norges fremste barer oppskriften på sine signaturdrinker – som du kan lage hjemme.

Nå produserer de omtrent 8000 liter brennevin i året, noen som utgjør brorparten av drikken som blir servert i lokalet. Målet var å bli mer bærekraftig.

Da de vant den gjeve prisen World's Most Sustainable Bar Award i 2018, anså de det som den viktigste prisen baren har oppnådd, til tross for at de fem år på rad har klart å holde fast om en plass på prestisjelisten over verdens femti beste barer.

– Det er hardt arbeid å klare å holde på den plassen i fem år på rad i lille Norge. Det betyr at vi blir anerkjent og satt pris på for arbeidet vårt, noe som er veldig motiverende for alle oss.

-
+

Aronia

  • 30 mlBuffalo Trace bourbon
  • 5 mlHimkok-akevitt eller lakrislikør
  • 30 mlAnikonic Aronia
  • 15 mlsirup
  • 30 mlsitron
  • 30 mleggehvite

Slik gjør du:

  • Putt alle ingrediensene i en shaker.
  • Rist med is og sil i et glass.
  • Pynt med sitronskall.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.