Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Blåtimen. Den utskjelte fruktsalaten er en av kokebokforfatter Alison Romans favorittoppskrifter. Her representert ved komboen sharonfrukt og blåmuggost.

Blåtimen. Den utskjelte fruktsalaten er en av kokebokforfatter Alison Romans favorittoppskrifter. Her representert ved komboen sharonfrukt og blåmuggost.

På plass. Alison Roman i bakhagen til den kritikerroste restauranten Botanica i Los Angeles-nabolaget Silver Lake før boklanseringen av kokeboken «Dining In».

På plass. Alison Roman i bakhagen til den kritikerroste restauranten Botanica i Los Angeles-nabolaget Silver Lake før boklanseringen av kokeboken «Dining In».

– Jeg tror mange lager kokebøker for å vise hva de kan

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Pop publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Los Angeles

Den tidligere matmagsinredaktøren Alison Roman slår et slag for hjemmelaget fruktsalat.

I de luftige og lyse lokalene til restauranten Botanica i Los Angeles-nabolaget Silver Lake er det duket for boklansering: Alison Romans nye kokebok «Dining In». Bokens 125 oppskrifter baserer seg på enkle middager, småretter som skal deles og uformelle desserter.

– Jeg ville lage en nyttig bok med oppskrifter som folk forhåpentlig vil lage igjen og igjen. Jeg tror mange lager kokebøker for å vise hva de kan. Jeg har ikke behov for å bevise noe. Jeg ønsker at boken skal appellere til flest mulig, uavhengig av ferdighetsnivå, sier Alison Roman (32).

Fakta: Alison Roman

Aktuell med kokeboken «Dining In» utgitt på Clarkson Potter.

Perfekt match

Alison Roman vokste opp i Los Angeles, og sluttet på college for å dyrke lidenskapen for mat.

Hun startet en bakekarriere i en alder av 22 år, og jobbet for michelinrestauranten Quince i San Francisco før hun flyttet til New York og fikk jobb hos Momofuku Milk Bar. Etter syv år på kjøkkenet gikk hun lei:

– Relasjonen med kunden avsluttes når de forlater restauranten. De lærer ingenting av å spise maten din. Jeg er mye mer interessert i å lære folk å lage mat enn kun å «mate dem».

Roman ble oppskriftsutvikler for matmagasinet Bon Appétit, før hun i 2012 overtok redaktørstillingen.

– Det var det perfekte ekteskap mellom de to tingene jeg er mest opptatt av; å lage mat og å skrive.

Fruktinngytende

Med sin første kokebok ønsker hun å endre folks oppfatninger om fruktsalatens ufortjente dårlige rykte.

– Folk forbinder fruktsalater med noe ekkelt, endimensjonalt eller for søtt. Akkurat disse oppskriftene har vært så gøy å jobbe med, og inneholder deilige og smakfulle blandinger av løk, hvitløk, fiskesaus, urter, nøtter, ost – og frukt, så klart, forteller Roman.

Hvorfor spise ut når man kan steke kylling i ansjossmør eller lage sprø kikerter og lam med grønnsaker og hvitløksyoghurt? Roman mener det er noe helt spesielt som skjer når du lager mat hjemme for folk.

– Det er veldig intimt og personlig. Du lager noe med hendene, som skal deles. Jeg synes det er en fantastisk måte å sette pris på mennesker du er glad i. Du inviterer folk hjem til deg og viser en ny side av deg selv. Med de rette ingrediensene og kunnskap om hvordan kombinere disse, kan et måltid hjemme gi en vel så fin opplevelse som å spise ute.

* (Vilkår)