Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En boks tomater kan bli sunn, billig og spennende mat

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Slik tryller du med en boks tomater.

Fakta: Kjekt å ha – ingredienser med lang holdbarhet som høyner måltidet

  • Soyasaus
  • Sriracha eller annen chilisaus
  • Hermetiske bønner, linser og tomater
  • Olivenolje
  • Nøytral olje (solsikke, peanøtt)
  • Smør
  • Egg
  • Crème fraîche
  • Hvitløk
  • Løk
  • Parmesan
  • Fetaost
  • Sitron
  • Lime
  • Tørr sherry eller vermut
  • Laurbærblad
  • Spisskummen
  • Kajennepepper eller chilipulver
  • Røykt paprika

Ingen student med respekt for seg selv bør forlate hybeltilværelsen uten å ha en anstendig og enkel tomatsaus i ermet. Grunnoppskriften til denne kommer fra en italiener med midlertidig opphold i New York, mer autentisk blir det knapt. Den er enkel nok for alle, billig nok for blakke, og god nok til gjester. Med en stor nok gryte, denne tomatsausen og «ta med egen drikke», er et middagsselskap for 12 innen rekkevidde for 350 kroner, fersk basilikum og ordentlig parmesan inkludert. Kunsten blir å klemme så mange inn på et trangt studentkrypinn.

Hemmeligheten er å steke løken myk og blank, ikke brune den, på lav varme, før tomatene kommer i pannen. Jo mindre porsjonen er, jo raskere koker tomatene inn i pannen – slik at middag til én er klar kortere tid enn det tar å koke opp pastavannet. Jo mer saus, jo lengre koketid – en diger porsjon kan godt stå og putre en time eller mer. Da blir også smaken enda rundere og søtere. Smaker tomatene for spisst, går det an å jukse med bitte litt (brunt) sukker for å runde av syren. Det er kanskje ikke noe å snakke for høyt om til italienere, men sukkerinnholdet i den ferdige sausen blir uansett mye lavere enn i saus på glass.

-
+

Pasta med enkel tomatsaus

  • 2 ssOlivenolje eller smør
  • 1 stkLøk
  • 2 stkBokser tomater
  • Salt
  • Pepper
  • 1 tsSukker (eventuelt)
  • 100 gParmesan
  • 2 stkHåndfuller ferske basilikumblader
  • 500 gPasta, helst penne eller rigatoni

Slik gjør du

  • Hakk løken fint og ha den sammen med oljen eller smøret i en panne på lav varme.
  • Sett på vann til pasta.
  • Stek løken til den er myk og blank, 5-10 minutter.
  • Ha i tomatene, kok opp og la putre til litt av væsken har fordampet, 10-60 minutter avhengig av mengde saus.
  • Smak til med salt, pepper og, hvis tomatene er veldig syrlige, litt sukker for å runde av smaken.
  • Ha salt i pastavannet og kok pastaen til den er al dente. Pastasausen kan stå og putre forsiktig på lav varme hvis den ikke allerede er ferdig.
  • Hell vannet av pastaen og vend pastaen inn i tomatsausen.
  • Bland inn grovt revede basilikumblader og raust med finrevet parmesan.
  • Server med ekstra parmesan på bordet til å rive over.

Fakta: Hete tips til hybelkjøkkenet

Invester i en stavmikser. For prisen av en halvliter kommer kremete supper, smoothies og et vell av andre muligheter innen rekkevidde.

Bor du i kollektiv: Lag mat sammen. Det gjør måltidene mer variert og hyggeligere – det er mye som ikke føles verdt å lage til en person enten fordi det blir for mye oppvask eller rester av ingredienser og ferdig mat.

Kjøp en pakke røykt paprika istedenfor piffi eller annet grillkrydder. Det høyner det meste, fra supper til kylling.

Frys vinslanter i små porsjoner og bruk dem i maten. Det kan fortone seg som luksuriøst å holde seg med en flaske sherry eller tørr vermut i kjøleskapet, men de holder seg lenge, en velvalgt klunk i supper og sauser gir ekstremt mye smak for pengene.

Når denne tomatsausen sitter, er det lett å utvide repertoaret. Surr litt bacon før du har i løken, og tilsett chili og hvitløk, og kall middagen spagetti all'amatriciana. Spe den med fløte og den lille slanten vodka som utrolig nok står igjen etter forrige ukes nachspiel og server penne alla vodka, eller skei ut med litt oliven, kapers og ansjos (alt dette holder seg lenge åpnet i kjøleskapet) for en pasta puttanesca.

Når du er lei av pasta

Men en dag går man lei av pasta, og da er det plutselig ikke så lett å finne på noe godt med tomatboksen, som skal være så allsidig, likevel. Linsegrateng med grønnkål og tomat er en storeslem av sunnhet og økonomi som med en raus mengde crème fraîche og litt ost er et fullt måltid i seg selv og smaker mye bedre enn navnet skulle tilsi. Det er en rett som er krevende å lage bare én porsjon av, men restene kan godt stå i kjøleskapet et par dager eller fryses. Varier tilbehøret – her fungerer alt fra brokkoli til pølser – hvis ikke gratengen i seg selv føles som middag nok.

Fakta: Dette utstyret trenger du på hybelkjøkkenet

  • En god stekepanne som tåler å settes i ovnen
  • En større gryte, cirka 3 liter
  • En liten gryte, cirka 1 liter
  • Skjærebrett
  • En god kniv
  • Rivjern
  • Stekespade
  • Øse
  • Sleiv
  • Litermål
  • Stavmikser
  • Salatbolle
Linsegrateng med grønnkål og tomat.

Linsegrateng med grønnkål og tomat.

-
+

Linsegrateng

  • 250 mlVann
  • 0.5 stkTerning grønnsaksbuljong
  • 1 stkBoks hakkede tomater (400 g)
  • 3 stkLaurbærblader
  • 1 stkboks ferdig kokte linser eller 300 g hjemmekokte
  • 300 gGrønnkål
  • 1 ssSmør eller olje
  • 0.25 tsRevet muskatt
  • 350 gCrème fraîche
  • 50 gCheddarost
  • 2 stkFedd hvitløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Ha vann, buljongterning, laurbærblader og tomater i en gryte.
  • Kok opp og la det putre i 10-15 minutter til en litt tykkere saus.
  • Rør inn crème fraîche og linser og legg på lokket for å holde sausen varm.
  • Vask grønnkålen og riv den av de grove stilkene imens. Kast stilkene og skjær bladene i ca 1 cm tynne strimler.
  • Finhakk hvitløken og varm en ovnsfast panne, gjerne med lokk på komfyren. Smelt smøret, ha i hvitløken, og surr den et par minutter før du legger i grønnkålen.
  • Har du et lokk, legg det på nå, og la grønnkålen dampe til den faller sammen og ikke lenger er helt rå. Uten lokk kan det være lurt med en liten klunk vann i pannen for at den ikke skal svi seg.
  • Skru av varmen og bland tomat-, linse- og rømmesausen godt inn. Riv over litt muskatt (det kan være greit å gjøre med en spiss kniv), smak til med salt og pepper, topp med smuldret ost og sett gratengen inn i ovnen i 20-20 minutter til den er gylden og osten bobler. Har du ikke en stekepannne som tåler ovn, ha gratengmiksen over i en ildfast form før du legger osten på.
  • Server alene eller med salat, grønnsaker og eventuelt kjøtt eller fisk.

Egg, krydder, grønnsaker

Er den fra Marokko? Tyrkisk? Spansk, eller helt fra Jemen? Shakshouka er en rett med uklar opprinnelse, så lenge og så iherdig har den tomatbaserte gryten vært på rundreise i landene rundt Middelhavet, men dens nåværende inkarnasjon med egg skal ha oppstått i Tunisia og blitt eksportert til Israel av tunisiske jøder. Det eneste som uansett er nødvendig å vite, er at retten, med egg posjert i en blanding av løk, paprika og krydder, er enkel, billig og tilfredsstillende.

Fakta: Studentmat

Maten skal være rimelig og ingrediensene lette å få tak i.

Den skal være nøysom: Den skal ikke kreve innkjøp av dyre, sære ingredienser og etterlate seg åpnede bokser og flasker som blir stående fordi du trengte en spiseskje og ikke vet hva du skal bruke resten til.

Den skal være sunn, og i stor grad plantebasert. Animalske ingredienser kan erstattes med plantebaserte om ønskelig – og det skal være enkelt å legge til kjøtt eller fisk.

Den skal være mulig å lage med et minimum av utstyr på et enkelt kjøkken.

Den skal generere lite oppvask: Å vaske fire gryter for et måltid til en person er for mye.

Shakshouka – nordafrikansk grønnsaksrøre med egg er billig og enkelt.

Shakshouka – nordafrikansk grønnsaksrøre med egg er billig og enkelt.

-
+

Shakshouka

  • 3 ssOlivenolje
  • 1 tsSpisskummenfrø
  • 1 stkStor løk
  • 1 stkFedd hvitløk
  • 1 stkRød paprika
  • 1 stkGul paprika
  • 0.5 tsRøkt paprikapulver
  • 0.5 tsGurkemeie
  • 400 gHermetiske tomater, grovhakket
  • 4 stkEgg
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  • Forvarm stekovnen til 180 grader.
  • Skjær løken først i to og så i tynne skiver.
  • Varm oljen i en stekepanne som tåler å settes i ovnen.
  • Ha i spisskummenfrøene og stek i et par minutter til de dufter og blir litt mørkere før du har i løken.
  • La den surre i 10 minutter på middels varme.
  • Del paprikaene i to, skjær av de hvite ribbene, fjern frøene og skjær i tynne strimler.
  • Hakk hvitløken.
  • Ha begge deler i pannen når løken er myk og gylden og skru ned varmen.
  • La blandingen surre i pannen i rundt 20 minutter til også paprikaen er myk. Rør med jevne mellomrom så ingenting svir seg.
  • Ha i gurkemeie, paprika og tomater og la alt surre i ytterligere 10-15 minutter og smak til med salt og pepper.
  • Lag fire fordypninger i blandingen og knekk et egg ned i hver fordypning. Sett pannen inn i ovnen og stek i 8-10 minutter til eggene er kokt slik du liker dem. Server med én gang, så ikke eggene blir helt hardkokte.

Den tar litt tid å lage, men mesteparten av tiden står grønnsakene rolig og surrer i pannen, og det er alltid noe å gjøre på et kjøkken mens man innimellom dytter litt i ingrediensene for å være sikker på at de ikke svir seg. Sjekk mobilen, ta oppvasken, rydd i kjøleskapet eller fei gulvet. Det trengs alltid.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.