Det store gatekjøkkenet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Bendik Dannevig Kristiansen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Lær å lage Terje Ommundsens favorittsnacks fra Bangkok – verdens gatemathovedstad.

Fiskekaker med currypaste, Tod mun plah. Se oppskrift i artikkelen.

– Bangkok har et vanvittig utvalg av gatemat, og det blir stadig viktigere for byens befolkning. Det lages nesten ikke mat hjemme lenger, forteller den norske thaimat-nestoren Terje Ommundsen. Mang en gang har han jaktet byens beste gatemat i travle gater og på trange markeder.

– Det kan være 20 boder på et marked som selger mat, men kun fem av dem lager eksepsjonell mat. Men du ser jo fort hvor det er kø, da.

Ifølge Ommundsen inneholder en perfekt dag i storbyen mye «snacking». Om morgenen går det i søtt, utover dagen i større retter. I Bangkoks gamleby er de mest populære gatematselgerne ofte utsolgt allerede klokken 11 om formiddagen.

Det er gjerne det samme som kjennetegner den beste thailandske gatematen: at én kokk har perfeksjonert én rett i mange år, og kun selger denne ene retten.

– Min favoritt er Mr. Fat. I 30 år har han stått på Silom Street i Bangkok og solgt svinespyd fra klokken 23 om kvelden. Han trimmer spydene til perfeksjon og serverer dem med en liten pose sticky rice, sier Ommundsen.

– Selv fulle britiske turister klokken tre om natten, får kun perfekte spyd.

Trygge tygg

Det finnes utallige markeder Bangkok. Noen samler ungdommen, noen de voksne. Det finnes markeder som kun er åpne om morgenen, og markeder som kun er åpne om natten. I tillegg vrimler det av matvogner og matboder ved jernbanestasjoner, fergekaier og langs veiene.

– Gatematselgerne legger stor prestisje i at maten de serverer, ikke bare skal smake godt, men også være fersk og trygg å spise. De prøver aldri å lure deg med dårlig vare, sier Ommundsen.

Han minnes en gang han og en fra kokkelandslaget var sammen på et marked i Krabi, og kom over en kvinne som solgte kanom buang, sprø mungbønnepannekaker.

– Hun hadde fem igjen, og vi ville kjøpe dem. Men hun nektet oss å kjøpe dem, uansett hvor mye vi tryglet. De var blitt myke. Det beskriver mye av mentaliteten til disse gatematselgerne.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Tod mun plah

  • 500 ghysefilet (eller annen hvit fisk)

Currypaste

  • 6 stktørkede røde chili uten frø
  • 1 sssjalottløk
  • 2 stkhvitløksfedd
  • 2 stkkorianderrøtter, skrapet og vasket
  • 1 stkgalangalrot, skrellet og kuttet
  • 6 stkkaffirlimeblader, vasket og finkuttet
  • 100 glangbønner, finkuttet
  • 0.5 tssalt
  • 0.25 tssukker
  • 1 lolje til fritering

Slik gjør du: 

  • Mos chili, sjalottløk, hvitløk, korianderrot og galangarot til fin paste i en morter. 
  • Kjør fisken i en hurtigmikser sammen med pasten. Pass på at du ikke kjører den varm.
  • Bland inn finkuttede bønner og limeblader, og smak til med salt, sukker og fiskesaus. 
  • Lag små kaker og friter dem i varm olje. 

 

Thai samosa, Karipap Kanom krok.  

Thai samosa, Karipap Kanom krok.  

-
+

Deig 1

  • 300 ghvetemel
  • 2 sssukker
  • 0.5 tssalt
  • 0.5 tsnatron
  • 5 ssolje
  • 1 dlvann

Deig 2

  • 120 ghvetemel
  • 4 ssolje

Fyll

  • 0.5 tshvit pepper
  • 3 stkhvitløksfedd
  • 2 stkkorianderrøtter
  • 1 stkløk, kuttet
  • 3 stkkokte søtpoteter
  • 2 tskarripulver
  • litt salt (eller fiskesaus)

Deig 1

  • Bland alt det tørre og ha i vann og olje.

Deig 2

  • Gni inn oljen i melet.
  • Mos hvit pepper, hvitløk og korianderrot til fin pasta og fres denne i en panne med litt olje til den er gyllen i fargen. Ha i karripulver, kuttet løk og kokt søtpotet. Ta av varmen og smak til med salt eller fiskesaus. Avkjøl.
  • Kjevle ut deig 1 til en avlang leiv. Legg deig 2 oppå denne, og kjevle den inn i deigen. Når du har en leiv som er ½ cm tykk, rull det hele til en pølse og skjær en skive av rullen. 
  • Kjevle ut ett og ett emne til en liten, avlang leiv og ha i fyllet. Brett over slik du får en halvmåne, og brett kantene sammen fra den ene enden til den andre.
  • Friter samosaene og server varme.
Svinespyd, Muu ping.  

Svinespyd, Muu ping.  

-
+

Muu ping

  • 500 gsvinenakke eller ribbe

Marinade

  • 1 tschilipulver
  • 1 stilk sitrongress
  • 2 stkhvitløksfedd
  • 3 stkkorianderrøtter
  • 5 sssoyasaus
  • 1 tssukker

Spicy chilisaus

  • 2 tsristet, knust jasminris
  • 2 tschilipulver
  • 2 ssfiskesaus
  • 4 sssoyasaus
  • 1 tssukker
  • 6 sslimejuice
  • salt
  • 1 ssfinhakket sjalottløk
  • 2 ssfinhakket koriander

Slik gjør du:

 

Marinade

  • Knus sitrongress, hvitløk, chilipulver og korianderrot. Bland inn soyasaus og sukker. 
  • Kutt kjøttet i passende biter og vend det i marinaden. Stikk kjøttet på spyd og grill det.

Spicy chilisaus

  • Rist risen i en tørr, varm panne til den er gyllen, og gjør det samme med chilipulveret. Knus risen til pulver i en morter. Tilsett chilipulveret, limejuice, salt, sukker og fiskesaus. 
  • Ha i sjalottløk og koriander og server ved siden av spydene.
Cupcakes med kokos og ris, Kanom krok.  

Cupcakes med kokos og ris, Kanom krok.  

-
+

Røre 1

  • 230 grismel
  • 1 lvann
  • 75 gkokt ris
  • 75 gkokosmasse
  • 2 dlkokosmelk
  • 5 gsalt

Røre 2

  • 5 dlkokoskrem
  • 250 gsukker
  • en liten klype salt

Strø

  • finsnittet vårløk
  • mais

Røre 1

  • Bland rismel og vann og la det stå i en times tid. Bland inn resten og kjør i en blender.

Røre 2

  • Varm opp kokoskremen med sukker og salt. 
  • Bruk et munkejern om du har. Røre 1 er den ytterste røren som danner et skall rundt kaken. Røre 2 er den flytende røren inni. Ha litt olje i jernet, og hell i røre 1 til ¾ full. Ha så i røre 2 og legg over et lokk. Stekes til de er sprø, gylne og litt flytende i midten.

Strø

  • Strø vårløk over noen kaker og mais over andre. Server varme.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner