Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Perfekt match. Sopp er en av vinens beste venner, både som tilbehør og egen rett.

Perfekt match. Sopp er en av vinens beste venner, både som tilbehør og egen rett.

Dette drikker du til høstens sopp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Her er de beste vinene til høstens kulinariske høydepunkt.

Sopp er proppfulle av terroir og karakter fra voksestedet. Enten man benytter disse smaksbombene som tilbehør eller lager en rett, er den en av vinens beste venner. Steinsopp, piggsopp, fåresopp og kantareller – det er bare å rusle ut og plukke. Ja, noen kjentfolk sier at 2017 ser ut til å bli et fantastisk steinsoppår.

Ung og gammel

Til yngre, tanninrike viner er sopp en effektiv tanninbremser. Soppens jordlighet, umamipreg og smaksintensitet kommer likevel best til sin rett med utviklede viner med noe av det samme dype, komplekse smaksbildet som den selv. Utviklede viner er dessverre ingen selvfølge, hverken i private kjellere eller polutsalg.

En utviklet champagne harmonerer godt med lette retter med fersk sopp, som for eksempel en salat med ristet skogsopp. Til milde pastaretter med sopp passer rødviner med et lavt tannininnhold og en frisk, syrlig frukt. Druer som en lett pinot noir, gamay og barbera gjør seg godt.

Magisk kombinasjon

Når den ferske skogsoppen får selskap av smør, fløte og nykvernet pepper, intensiveres aromaene, samtidig som soppens bitterhet dempes. Moden pinot noir, nebbiolo og sangiovese inneholder – som soppen – aromatiske referanser til høst og skogbunn, og god syre døyver melkefettet.

Til toasten med nyplukkede kantareller kan du prøve hvitvin. En fyldig chardonnay, gjerne med en god dose eik, gjør underverker, også for nyplukket sopp til skalldyr eller hvit fisk.

Har du vært heldig med soppturen og lurer på hva du skal gjøre med alle sammen, bør du prøve å lage en soppconsommé. Det tar sin tid og krever mye sopp, men smaken er uforglemmelig. Til en consommé er det perfekt med en lagret og tørr, fyldig madeira eller sherry.

(Vilkår)