Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Topp, tysk årgang

Tekst
Foto
Liten, men god. 2014-årgangen av tysk riesling viser god kvalitet fra bøndene som ofret store deler av avlingen for å sitte igjen med sunne druer. Noen av disse er Dr. Crusius (fra venstre), Mosbacher, Zilliken og J.J. Prüm. Foto: Sigurd Fandango

Liten, men god. 2014-årgangen av tysk riesling viser god kvalitet fra bøndene som ofret store deler av avlingen for å sitte igjen med sunne druer. Noen av disse er Dr. Crusius (fra venstre), Mosbacher, Zilliken og J.J. Prüm. Foto: Sigurd Fandango

Torsdag lanseres 2014-årgangen av tysk riesling i Vinmonopolets syv spesialbutikker. En årgang hvor kjente navn viser styrke.

2014-årgangen av tyske hvitviner er et strålende bilde på arbeidet som utføres av landets beste vinprodusenter for tiden. Et arbeid som utføres med saks.

Det fuktige været som la seg over Sørvest-Tyskland juli 2014 førte til et press av botrytis (råte). Bøndene måtte høste tidlig, eller bruke mange timer i vinmarkene hver dag for å fjerne drueklaser med spor av råte – for å få fullmodne, friske druer. Flere valgte det siste. Kvalitet teller mer enn på svært lenge i Tyskland.

Vinmark med talent

– Jeg har laget 45 årganger og ingen er like, sier Helmut Dönnhoff i vinregionen Nahe.

Han forteller om regnfulle dager og høye nattetemperaturer i september 2014.

Gravitasjonens skånsomhet. Cornelius Dönnhoff heiser druene opp på loftet før han heller dem ned i pressen. Far Helmut følger med. Foto: Hampus Lundgren

Gravitasjonens skånsomhet. Cornelius Dönnhoff heiser druene opp på loftet før han heller dem ned i pressen. Far Helmut følger med. Foto: Hampus Lundgren


– Vi stresset litt med å finne sunne druer til Grosses Gewächs-vinene, men vi ble reddet av at vinmarkene tørket opp og at botrytisen forsvant i begynnelsen av oktober, sier Dönnhoff.

Tyske vinprodusenter skiller mellom dårlig råte, og edelråte (botrytis) – som er kjærkommen for de edelsøte vinene da de øker sukkernivået i druene. For sine beste tørre viner, de såkalte Grosses Gewächs-vinene, vil Dönnhoff – og stadig flere av Tysklands topp-produsenter derimot ha så lite botrytis som mulig på druene de tar med inn i kjelleren. Noe som var utfordrende i 2014.

Hermannhöhle er en vinmark med et usedvanlig talent da det alltid er vind her

HELMUT DÖNNHOFF

- Hermannhöhle er en vinmark med et usedvanlig talent da det alltid er vind her, og selv i 2014 kom det nesten ikke noe råte på druene, sier Helmut Dönnhoff. Den sørvendte og bratte vinmarken ligger perfekt plassert like over en bukt langs Nahe-elven. Her eier Dönnhoff hele fire hektar. I 2014 ble druene til den tørre toppvinen høstet i slutten av oktober.

- På åttitallet høstet vi Hermannshöhle i midten av november, minnes Dönnhoff som sammen med sin sønn, Cornelius, har laget en imponerende serie med Grosses Gewächs-viner fra 2014. De fremstår med ren frukt, er forholdsvis åpne, har en flott syrestruktur og tydelig karakter fra sine ulike dyrkesteder over lappeteppet av ulike jordsmonn i Nahe.

Les også:Den store rieslinguiden.

Riktig jord

Klaus-Peter Keller, fra Weingut Keller i Rheinhessen, forteller at jordsmonn og vinmarkenes sammensetning under bakken, var av stor betydning i et vått år som 2014.

De beste vinmarkene i 2014 var de som hadde et høyt innhold av kalkstein og god drenering

KLAUS-PETER KELLER

Klaus Peter Keller i en av sine vinmarker. Foto: Keller

Klaus Peter Keller i en av sine vinmarker. Foto: Keller

– De beste vinmarkene i 2014 var de som hadde et høyt innhold av kalkstein og god drenering. Her forsvant vannet raskt dypt ned i bakken, og ble utilgjengelig for plantenes røtter. I områder med mer fruktbar jord, og med mindre drenering, kunne man fort få problemer.

En rekke gode riesling-viner fra 2014 er allerede lansert i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Dette er de beste.

– 2014 var også en årgang det var viktig å være veldig tett på sine vinmarker, og være raskt ute med å ta bord blader slik at druene kunne tørke raskt etter regnskyllene.

Kellers 2014-viner har høy aromatisk presisjon og svært god syrestruktur. De oppleves også mer åpne og tilgjengelige enn det 2013-vinene gjorde på samme tidspunkt. Avlingen var lav.

Mindre regn

– Med 2014-årgangen var vi tilbake til et mer normalt år sammenlignet med den mer utfordrende 2013-årgangen, forteller Sabine Mosbacher fra Weingut Georg Mosbacher i Pfalz.

Vinprodusentene og ekteparet Jürgen Dringer Sabine Mosbacher-Dringer i en av vinmarkene sine. Foto: Hampus Lundgren

Vinprodusentene og ekteparet Jürgen Dringer Sabine Mosbacher-Dringer i en av vinmarkene sine. Foto: Hampus Lundgren


Pfalz hadde mindre regn sammenlignet med de andre vinregionene i sørvest i løpet av de siste ukene av druenes modning, og bøndene kunne begynne innhøstingen tidligere. For Mosbachers del begynte de normalt fire innhøstingsukene den15.september.

2014 har gitt oss viner med god balanse mellom moden frukt og syre, samtidig som vinene har moderate alkoholnivåer

SABINE MOSBACHER

– 2014 har gitt oss viner med god balanse mellom moden frukt og syre, samtidig som vinene har moderate alkoholnivåer. Avlingene var gode, gjennomsnittet for alle våre vinmarker ligger er på 55 hektoliter per hektar i 2014, sier Mosbacher.

Etter 2012-årgangen rykket Mosbacher opp plantene i en av sine beste Grosses Gewachse-vinmarker, Pechstein. Den ble plantet på nytt i 2013.

– Vi fikk noen få druer på de unge plantene i Pechstein i 2014, disse har vi brukt i vinen Basalt, sier Sabine Mosbacher.

God syre

Hvis man kan generalisere noe over 2014-vinene, så har de noe lavere alkohol enn normalt og er spekket med en medium til god syrestruktur. De fleste vinene er relativt åpne og selv på toppnivå smaker de fleste vinene godt nå, og kommer med stor sannsynlighet til å gjøre det lenge. Om noen av vinene vil gå i dvale, vil tiden vise.

Saar fremstår som den geografiske vinneren blant tyske vinregioner i 2014. Druene i som ofte høstes senere enn resten av sørvest Tyskland, hadde for høy syre til at de kunne få botrytis når presset var som verst. I midten av oktober skiftet været og produsentene kunne høste under nærmest perfekte forhold.

Det kommer totalt 145 nye viner fra Tyskland i hyllene til Vinmonopolet syv spesialbutikker på torsdag i neste uke. Det aller meste av dette er riesling fra 2014.

De syv spesialbutikkene er: Akerbrygge og CC-Vest i Oslo, Valkedorfsgate i Bergen, Valentinlyst i Trondheim, Sandnes Sentrum, Hamar og Sandefjord.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.