Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

HEDMARK

– Hamar-regionen er lokomotivet i boligmarkedet i Hedmark

Men flere faktorer vil dempe boligprisveksten i resten av fylket i årene fremover, ifølge nye prognoser.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Boligprisveksten i Hedmark ifjor og hittil i år har ligget på landsgjennomsnittet.

- Vi forventer en boligprisvekst om lag som landsgjennomsnittet også i år. Vår prognose for inneværende år er 8,7 prosent i Hedmark, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Cato Deglum, daglig leder Krogsveen Hamar. - Foto: Krogsveen
- Jeg har stor tro på at Hamar-regionen kun er i startgropen, og at vi vil se en sterk vekst i dette området de kommende årene. Med tanke på boligprisene og boligmangelen i Oslo blir også flere tvunget til å se ut av byen.

- Har tatt store steg de siste årene

- Vi tror at trenden med høy boligbygging relativt til antall nye innbyggere vil fortsette. Dette vil i tillegg til god tilgang på billige tomter bidra til noe lavere boligprisvekst enn landsgjennomsnittet. For 2017 tror vi veksten blir 8,8 prosent i Hedmark. I 2018 forventer vi en vekst på 5,2 prosent, før den faller til 4,1 prosent i 2019, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Fra 2010 til 2015 steg boligprisene i 26 prosent. Dette plasserer fylket godt under landsgjennomsnittet som var på 34 prosent i denne perioden, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Det er imidlertid store forskjeller innad i fylket. Boligprisene på Hamar har steget 14,5 prosent det siste året, ifølge Eiendom Norge.

Daglig leder Cato Deglum i Krogsveen Hamar venter sterk vekst i regionen også i tiden fremover.

- Det er ikke tvil om at det er Hamar-regionen som er lokomotivet i boligmarkedet i Hedmark. Hamar har tatt store steg de siste årene når det gjelder byutvikling. Dette kombinert med utbygging av både vei og jernbane som har knyttet Oslo nærmere med hensyn til reisetid, har ført til at flere har fått øynene opp for Hamar-regionen, sier Deglum.

Økte med 200 personer

I Hedmark økte boligprisene med 7,1 prosent i 2015, om lag som landsgjennomsnittet.

Befolkningsveksten de siste årene har vært svært lav i innlandsfylket. Mellom 1. januar 2011 og 1. januar 2016 har befolkningen vokst med bare 1,9 prosent i Hedmark, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

- Fylket har i disse årene vært preget av fødselsunderskudd og innenlands flyttetap, og det er bare arbeidsinnvandring fra utlandet som har bidratt til positiv befolkningsvekst, skriver Bjørnstad.

I Hedmark økte befolkningen ifjor med drøyt 200 personer. Videre i prognoseperioden forventer vi fortsatt lav, men positiv befolkningsvekst på 0,3-0,4 prosent årlig, skriver Bjørnstad

Flere kommuner i innlandsfylket kan oppleve befolkningsnedgang i perioden, og befolknings-veksten vil være sentrert rundt Hamar-regionen, ifølge sjeføkonomen.

- Blir dagpendlere

I perioden 2011 til 2015 har man i Hedmark bygget 0,9 boliger per nye innbygger. Det er bare Sogn og Fjordane som har hatt høyere boligbygging i forhold til befolkningsvekst, ifølge Bjørnstad.

Det ble fullført 770 boliger i 2015.

- Høy igangsetting gjennom fjoråret tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy også i år, og vår prognose for 2016 er snaut 900 boliger i Hedmark, skriver Bjørnstad.

- Nyboligsalget har avtatt noe i Hedmark hittil i 2016, men den gode salgsaktiviteten bærer bud om at boligbyggingen vil holde seg høy de neste årene.

Drøyt 70 prosent av boligene Samfunnsøkonomisk analyse har registrert ligger i kommunene Hamar, Stange, Ringsaker og Løten som sammen utgjør Hamarregionen.

- Det er i disse kommunene vi forventer størst aktivitet fremover, skriver Bjørnstad.

Hamar-megler Deglum er enig.

- Stadig flere som tidligere valgte å bli boende i Oslo flytter også «hjem» og blir dagpendlere når reisetiden drar seg ned mot én time. Hamar har da blitt et attraktivt alternativ, noe vi ser på boligprisutviklingen. Vi ser også tilsvarende utvikling i flere av nabokommunene til Hamar som for eksempel Ringsaker og Stange, sier Deglum.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .