Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

OPPLAND

Ny rapport: Slik blir boligprisene i Oppland de neste årene

- Kjøperne har blitt mer kresne på standard og selektive på beliggenhet, sier eiendomsmegler i Lillehammer. Se nye boligprognoser for fylket her.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Boligprisveksten i Oppland ifjor og hittil i år har ligget på landsgjennomsnittet.

- Vi forventer en boligprisvekst om lag som landsgjennomsnittet også i år. Vår prognose for inneværende år er 8,8 prosent i Oppland, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Pål Thomas Trøseid, partner Privatmegleren Lillehammer. – Foto: Privatmegleren
- Boligmarkedet på Lillehammer går jevnt og trutt med en sunn og god prisutvikling. Kjøperne har blitt mer kresne på standard og selektiv på beliggenhet. Dette gjør at skreddersøm og mer tid per kunde blir viktigere enn noen gang.

- Kjøperne har blitt mer kresne

- Vi tror at trenden med høy boligbygging relativt til antall nye innbyggere vil fortsette. Dette vil i tillegg til god tilgang på billige tomter bidra til noe lavere boligprisvekst enn landsgjennomsnittet. For 2017 tror vi veksten blir 8,2 prosent i Oppland. I 2018 forventer vi en vekst på 5,2 prosent, før den faller til 3,1 prosent i 2019, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Fra 2010 til 2015 steg boligprisene i Oppland 27 prosent. Landsgjennomsnittet i perioden var på 34 prosent.

Partner Pål Thomas Trøseid i Privatmegleren Lillehammer forventer en jevn prisstigning fremover:

- Boligmarkedet på Lillehammer går jevnt og trutt med en sunn og god prisutvikling. Kjøperne har blitt mer kresne på standard og selektive på beliggenhet. Dette gjør at skreddersøm og mer tid per kunde blir viktigere enn noen gang, sier Trøseid.

Han forventer at markedet vil stige rundt 5-6 prosent i år.

- Og jeg antar vi vil se en noe tilsvarende prisutvikling i årene som kommer, sier Trøseid.

- Prosjektene har gått bra

I Oppland økte boligprisene med 7,1 prosent i 2015, om lag som landsgjennomsnittet.

Lillehammer-prisene har steget 8,8 prosent det siste året, ifølge Eiendom Norge.

- Prosjektene har gått bra og vi ser et stadig større behov for effektiv småhusbebyggelse, sier Lillehammer-megler Trøseid.

I Oppland er det bygget 1,2 boliger per nye innbygger i perioden 2011 til 2015. Det er bare Sogn og Fjordane som har hatt høyere boligbygging i forhold til befolkningsvekst. I Oppland ble det fullført 988 boliger i 2015, ifølge rapporten.

- Høy igangsetting gjennom fjoråret tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy også i år, og vår prognose for 2016 er snaut 900 boliger i Oppland, skriver Bjørnstad.

Omtrent halvparten av de nye boligene kommer i Gjøvik-regionen, mens 30 prosent kommer i Lillehammerregionen, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

I løpet av 2015 registrert Samfunnsøkonomisk analyse salg av 227 boliger i Oppland - en økning med 30 prosent fra 2014.

- Nyboligsalget har økt ytterligere i år, og i perioden desember 2015 til august 2016 har vi registrert salg av 178 boliger i Oppland, skriver Bjørnstad.

- Kan oppleve befolkningsnedgang

Befolkningsveksten de siste årene har vært svært lav i innlandsfylket. Mellom 1. januar 2011 og 1. januar 2016 har befolkningen vokst med bare 1,5 prosent i Oppland, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Fylket har i disse årene vært preget av fødselsunderskudd og innenlands flyttetap, og det er bare arbeidsinnvandring fra utlandet som har bidratt til positiv befolkningsvekst, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

- Til tross for at netto innvandring til Oppland ifjor var på om lag 1.070 personer, økte befolkningen bare med snaut 150 personer. Videre i prognoseperioden forventer vi fortsatt lav, men positiv befolkningsvekst på 0,3-0,4 prosent årlig, skriver Bjørnstad.

- Flere kommuner i innlandsfylket kan oppleve befolkningsnedgang i perioden, og befolkningsveksten vil være sentrert rundt Gjøvik-regionen og Hadeland, skriver Bjørnstad.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .