Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

NORDLAND

Høyere prisvekst neste år

Boligselgere har glade dager i Bodø, ifølge megler.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I Nordland har boligprisveksten i løpet av den siste femårsperioden vært høy.

- I 2016 ender boligprisveksten i Nordland på 7,4 prosent, anslår sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Thomas Normann, daglig leder Garanti Eiendomsmegling Bodø
- Nesten alle boliger som blir lagt ut går fort unna og ofte langt over takst og prisantydning. Huseierne i Bodø har grunn til å glede seg. Utbyggerne har også gode dager.

Tror boligprisene skal opp 7,6 prosent neste år

- Vårt anslag for 2017 og 2018 er en boligprisvekst på henholdsvis 7,6 og 4,7 prosent i Nordland, før vi tror 2019 gir en vekst på 3,2 prosent, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Daglig leder Thomas Normann i Garanti Eiendomsmegling Bodø sier huseierne har grunn til å glede seg:

- Nesten alle boliger som blir lagt ut går fort unna, og ofte langt over takst og prisantydning. Utbyggerne har også gode dager for behovet for nye boliger er også stort. Det er behov for rundt 375 nye boliger hvert år frem til 2020. Dette har ført til større byggeaktivitet og økt omsetning i 2016, sier Normann.

- Forventer like høy boligbygging

I Nordland ble det både i 2014 og i 2015 bygget flere boliger enn antall nye innbyggere, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

- I 2015 ble det bygget så mange som 4,7 nye boliger per nye innbygger. Basert på antall igangsettelsestillatelser gitt av kommunene i 2015, forventer vi like høy boligbygging også i 2016. Godt nyboligsalg i Nordland ifjor og hittil i år tyder på noe økt boligbygging de neste årene, før det avtar noe mot slutten av prognoseperioden, skriver Bjørnstad.

Samfunnsøkonomisk analyse har tidligere lagt vekt på at den økte oljesatsingen i nord vil gi ringvirkninger til økonomien i Nord-Norge, og at regionen derfor trolig oppleve økt befolkningsvekst i årene som kommer.

- Lav oljepris og et fall i oljeinvesteringene gjør imidlertid at vi er mer avventende til denne oljesmurte veksten. Vi tror at befolkningsveksten vil ta seg noe opp igjen fra den lave veksten i 2015, men at vekstratene vil være noe lavere enn tidligere år, skriver Bjørnstad.

Befolkningsveksten i Nordland i 2015 var på 0,1 prosent.

- Fører til større etterspørsel

- Utvalget av nye boliger er også stort i Bodø, her har det i den siste tiden blitt flere helt nye prosjekter å velge blant. Vi ser også at markedet i tillegg til rekkehus og eneboliger etterspør mindre leiligheter i større grad enn tidligere, sier Normann.

Megleren sier at Bodø vokser og vil fortsette å vokse.

- Det har lenge vært en politisk målsetting at Bodø skal bli større. Helst større enn Tromsø. Alle nye arbeidsplasser blir ønsket velkommen. Det er en selvfølge at en slik vekststrategi fører til større etterspørsel etter boliger, sier Nordmann.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .