Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

SØR-TRØNDELAG

- Forventer sterk utvikling

Men økt boligbygging vil sammen med noe lavere befolkningsvekst legge en demper på boligprisveksten i Trøndelag.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig.

Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Trondheim og Sør-Trøndelag har opplevd sterk boligprisvekst de siste årene.

Mellom 2010 og 2015 vokste boligprisene i Sør-Trøndelag med 42 prosent, 8 prosentpoeng sterkere enn landsgjennomsnittet.

Samfunnsøkonomisk analyse tror boligprisveksten i Trondheim og Sør-Trøndelag vil fortsette i 2016, men ligge noe lavere enn landsgjennomsnittet.

- Vi tror veksten i både Trondheim og Sør-Trøndelag for 2016 ender på 6,7 prosent.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi.

- Trondheim har landets mest velfungerende boligmarked som en konsekvens av god tilførsel av nye boliger kombinert med en robust etterspørselsside. Boliginteressentene er positive, men edruelige i kjøpssituasjonen.

Vekst på 31,7 prosent

- For 2017 og 2018 forventer vi en boligprisvekst i Trondheim på henholdsvis 9,5 og 6,9 prosent, før veksten ender på 5,4 prosent i 2019. Totalt gir dette en vekst på 31,7 prosent i løpet av perioden 2016-2019. For Sør-Trøndelag tror vi boligprisvekst i stor grad følger Trondheim, men at den vil ligge noe lavere, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i prognoserapporten Norsk økonomi.

I Sør-Trøndelag og Trondheim skal det, ifølge Bjørnstad, kompenseres for et underskuddstilbud av boliger gjennom flere år. Derfor venter han en boligprisvekst om lag som landsgjennomsnittet gjennom hele prognoseperioden, men noe høyere i Trondheim

Sør-Trøndelag har hatt netto innenlands innflytting de siste 15 årene.

- I Sør-Trøndelag legger vi til grunn en befolkningsøkning på 4.100 personer i 2016, som går ned mot 3.200 personer i 2019, skriver Bjørnstad.

- Med en stor andel offentlig ansatte, liten eksponering mot olje og gass, men stor aktivitet innenfor forskning, undervisning, helse og oppstartsbedrifter, forventer både dagens innbyggere og tilflyttere et velfungerende og forutsigbart boligmarked også i årene fremover, sier eiendomsmegler Tonje Borthen i Eiendomsegler 1 Nybygg.

- Rett bolig på rett sted til rett pris

- Salget av nye boliger i Trondheim og Sør-Trøndelag har fortsatt å øke i 2016, og det ligger an til en betydelig salgsøkning sammenlignet med fjoråret, skriver Bjørnstad.

Boligbyggingen i Trøndelagsfylkene har vært høyere enn landsgjennomsnittet de siste fem årene, sett i forhold til befolkningsveksten, ifølge rapporten.

Borten påpeker at Trondheim kommune har lagt til rette for mange større utbyggingsområder.

- Det er derfor reell konkurranse mellom boligutviklerne om å bygge rett bolig på rett sted til rett pris, sier eiendomsmegleren.

- En demper på boligprisveksten

- Høy igangsetting av nye boliger i 2015 i begge Trøndelagsfylkene gjør at vi forventer en økning i antall fullførte boliger i 2016. I Sør-Trøndelag anslår vi fullføringen til om lag 3.000 boliger, hvorav rundt 2.100 vil komme i Trondheim, skriver Bjørnstad.

Han tror boligbyggingen vil øke ytterligere i 2017 og 2018, før det avtar igjen i 2019.

- Økt boligbygging vil sammen med noe lavere befolkningsvekst legge en demper på boligprisveksten i Trøndelag, men som i resten av landet forventer vi sterk utvikling i boligmarkedet, skriver Bjørnstad.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .