Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

VESTFOLD

Høy boligbygging demper boligprisveksten

Hinsides budrunder er ikke vanlig her, sier eiendomsmegler.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

- For 2016 lyder boligprisprognosen vår på 7,1 prosent for Vestfold, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Men i Vestfold vil høy boligbygging dempe boligprisveksten noe fremover, mener analytikeren.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Hans Westby, daglig leder Eie Tønsberg. Foto: Jeanett Teigen
- De hinsides budrundene det snakkes om i Oslo, er ikke like vanlig her. De fleste objektene selges for pluss/minus prisantydning, men med noen få unntak som gjenspeiler avisoverskriftene for Oslo. Jeg tror det vil være prisvekst for boligmarkedet 2017, men en litt mer moderat stigning enn i år.

- Mulig å oppnå gode priser

- For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 8,4 prosent i Vestfold. For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst. I 2019 venter vi 4,3 prosent, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Vestfold hadde en boligprisvekst på 27 prosent i perioden 2010-2015. Den gode veksten har fortsatt i 2016, ifølge rapporten.

Daglig leder Hans Westby i Eie eiendomsmegling Tønsberg opplever en nøktern optimisme for de delene av boligmarkedet hans kontor betjener i Vestfold.

- Høstsesongen er bedre i år enn ifjor. Det er fortsatt to gode måneder igjen av året hvor det vil være mulig å oppnå gode priser på de objektene som legges ut for salg, sier Westby.

- Har tatt seg ytterligere opp

I 2015 registrerte Samfunnsøkonomisk rekordmange nyboligsalg i Vestfold.

- Nyboligsalget har tatt seg ytterligere opp i 2016. I perioden frem til august 2016 har nyboligsalget økt med 39 prosent i Vestfold. Dette tyder på høy boligbygging de neste årene, skriver Bjørnstad.

Han påpeker at det har vært en jevn tilstrømming av nye boliger de siste årene.

- Dette ga en kraftig stigning i beholdningen av usolgte boliger gjennom fjoråret til tross for det gode salget. I løpet av 2016 har beholdningen falt noe, men ligger fortsatt på et høyt nivå, skriver Bjørnstad.

Mange nye prosjekter

Samfunnsøkonomisk analyse påpeker i rapporten av tempoet i nyboligsalget er en del lavere enn i Oslo og Akershus.

- Dette tyder på at tilbudet av nye boliger i stor grad dekker etterspørselen. Mange nye boliger på markedet og jevnt godt salg tyder på at boligbyggingen vil holde seg høy i årene fremover, skriver Bjørnstad.

- Markedet styres litt av folks tro på om det skal går bra eller ikke. Et sikkert tegn på god tro på markedet, er at det igangsettes nye prosjekter. Noe det er relativt mye av i området, sammenlignet med tidligere år, sier Westby.

I 2015 hadde Vestfold befolkningsvekst på 0,9 prosent, det samme som veksten var på landsbasis.

- I Vestfold forventer vi en årlig befolkningsvekst på omkring 0,9-1,0 prosent i perioden 2016-2019, skriver Bjørnstad i rapporten.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .