Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

TROMS

Innhentingsfasen er over

Boligprisutviklingen i Troms og Tromsø blir langt svakere fremover, ifølge ny rapport.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

- Vi tror mye av vekstpotensialet i Troms og Tromsø nå er hentet ut, og forventer en boligprisvekst på henholdsvis 5,3 og 5,1 prosent for 2016, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Ruth Norstrøm, daglig leder DNB Eiendom Tromsø. Foto: DNB
- Vi har et velfungerende boligmarked – ikke for opphetet, ikke for slapt. Men de som sitter på gjerdet og venter på at boligprisene skal gå ned tror jeg må vente en stund.

- Mer normalprisutvikling

- I 2017 tror vi boligprisene vil vokse med 7,2 prosent, før den avtar til 4,5 og 3,6 prosent i henholdsvis 2018 og 2019. Anslagene for Troms fylke ligger om lag som Tromsø ut prognoseperioden, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Sammenlignet med Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen var boligprisveksten moderat i Tromsø i 2010 til 2012.

- Dette gjør at nivået på boligprisene er blitt hengende etter de andre byene, og at Tromsø har vært inne i en «innhentingsfase». Vi tror denne fasen nå er over, skriver Bjørnstad.

Boligprisene i Tromsø er nå tett oppunder nivået i Trondheim og Bergen.

- Vi tror derfor på langt svakere vekst for resten av prognoseperioden, skriver Bjørnstad.

Daglig leder Ruth Norstrøm i DNB Eiendom Tromsø, mener markedet i byen har stabilisert seg og er der det bør være.

- Ifjor hadde Tromsø sterkere prisstigning enn Oslo. Men inn i dette året har vi et velfungerende marked med mer normalprisutvikling, Fremover har vi prognoser som tilsier at vi de neste fire årene skal ha en prisstigning på 20 prosent. De som sitter på gjerdet og venter på at boligprisene skal gå ned tror jeg må vente en stund, sier Norstrøm.

Har steget mest i landet

Mellom 2010 og 2015 har boligprisene i Troms vokst med totalt 46 prosent. Det er sterkest i landet.

- Den høye veksten er først og fremst drevet av utviklingen i Tromsø, der boligprisene har steget med hele 50 prosent over samme periode, skriver Bjørnstad.

Nord-Norge har lenge slitt med høy fraflytting. Både Nordland, Troms og Finnmark har opplevd netto innenlands flyttetap i samtlige av de siste 15 årene, ifølge rapporten.

Høy innvandring har resultert i at befolkningen i Nord-Norge i gjennomsnitt har vokst med nær 3.000 personer årlig de siste fem årene. I 2015 økte befolkningen i Tromsø med 1,1 prosent, ifølge rapporten.

- Innvandring er den viktigste vekstkomponenten, men Tromsø har i tillegg et fødselsoverskudd som spiller en større rolle for befolkningsutviklingen enn for resten av Nord-Norge, skriver Bjørnstad.

- Vil ta seg noe opp

Samfunnsøkonomisk analyse har tidligere lagt vekt på at den økte oljesatsingen i nord vil gi ringvirkninger til økonomien i Nord-Norge, og at regionen derfor trolig vil oppleve økt befolkningsvekst i årene som kommer.

- Lav oljepris og et fall i oljeinvesteringene gjør imidlertid at vi er mer avventende til denne oljesmurte veksten. Vi tror at befolkningsveksten vil ta seg noe opp igjen fra den lave veksten i 2015, men at vekstratene vil være noe lavere enn tidligere år, skriver Bjørnstad.

Boligbyggingen ble hengende etter i Tromsø, og siste års kraftige boligprisvekst må ses i sammenheng med dette misforholdet mellom tilbud og etterspørsel, mener Bjørnstad.

Tilbudet av boliger økte imidlertid i 2015, og basert på antall igangsettingstillatelser gitt i 2015 forventer han en ytterligere økning i 2016.

- Fortsatt på et høyt nivå

Den høye temperaturen i boligmarkedet i Tromsø har kommet godt til syne i nyboligstatistikken

- Nyboligsalget ligger fortsatt på et høyt nivå. Salget har vært godt hittil i år også, og vi forventer at boligbyggingen vil holde seg forholdsvis høy de neste årene, men avta noe mot slutten av prognoseperioden, skriver Bjørnstad.

I Troms fylke er balansen mellom boligbygging og befolkningsvekst bedre, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .