I vinter kom den første norske triatlonboken "Hardt og langt - fra sofagris til ironman" ut. Forfatteren bak, og stevneleder for Hove Triathlon, Fred Arthur Asdal (41), beskriver seg selv som en tidligere sofagris som i løpet av et år foretok en drastisk helomvending i livsstilen.

- Det hele startet med noen feriebilder jeg ikke var fornøyd med. Og det er det jeg pleier å si litt halvveis på fleip: De fleste deltar i Norseman fordi de vil se bra ut nakne, sier Asdal.

Klikk på bildet øverst i artikkelen for å se video av deltakerne.

Trente 650 timer første året
Fra å ha et begrenset treningsgrunnlag, la Asdal ned 650 treningstmer i 2007. Samme år deltok han i Norseman.

I det daglige jobber Asdal som kommunikasjonsrådgiver og han holder også en del motivasjonsforedrag

- Helsedirektoratet anbefaler 30 minutter aktivitet hver dag. 80 % av befolkningen klarer det ikke. Det er ikke selve ironman-konkurransen som er hard, men først og fremst veien opp fra sofaen, sier Asdal og poengterer at de fleste kan klare Norseman om man trener målrettet syv til åtte timer i uken.

- I år er 183 av deltakerne debutanter. De fleste her er jo ikke toppidrettsutøvere eller profesjonelle som deltar for å vinne. Her er jeg fornøyd om jeg slår kameraten min, sier Asdal og slår samtidig et slag for middelmådigheten.

 

Norseman-deltakere er en egen rase
I boken sin har Asdal etablert et begrep, MAMILS, som står for "middle aged men in lycra shorts".

- Beskriver dette den typiske Norseman-deltakeren?

- Ja, defintivt. Snittdeltakeren er mann, 39 år gammel, høyt utdannet, har et litt ønske om å være annerledes, trener mye alene og er som oftest i en konstant tidsklemme. Noen vil kalle det midtlivskrise, jeg kaller det midtlivsrefleksjon, sier Asdal.

DN Play: Klikk på bildet øverst i artikkelen for å se den typiske Norseman-deltakere,

Erik Bertrand, som blant annet har hatt ansvaret for Petter Northugs mentaltrening, mener Norseman-deltakerne er en egen rase.

- Norseman-deltakere er de tøffeste av de tøffe, men det aller råeste er oppkjøringen. Å forberede seg til en såpass ekstrem konkurranse er en enorm mental prøvelse, sier Bertrand og legger til:

- Birken blir bare som en rusletur i parken i sammenligning.

Les alle sakene fra årets Norseman:

Her starter blodslitet i verdens vakreste mareritt
Rekord på rekord i manndomsprøven

- Som en døden nær-opplevelse!
- Deltar fordi de vil se bra ut nakne - Klikk her for å se videoen
Triksene tøffingene bruker for å takle smerten
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Skal fortære 15.000 kalorier under Norseman

Linni Tiller: - Trenger ikke være superegoist for å delta i Norseman
Gjermund Nordskar er klar for Norseman etter ekstremoppladning
Rekordmange kjemper om den svarte trøya

Se vidoe på DN Play: Bygda som elsker spreke menn i lycra(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.