EIDFJORD/HARDANGERVIDDA/GAUSTATOPPEN:

Klokken nærmer seg 05 søndag morgen og 230 våtdraktskledde atleter tripper nervøse rundt på ferja som er på vei ut i fjorden.

En av dem er Björn Andersson, svensken som satte rekord (10.30) i 2005. Denne morgenen gruer han seg til å hoppe i det iskalde vannet som måler 13,4 grader. Han er usikker på om formen er på topp.

- Jeg har ingen forventninger om å vinne. Dette blir tøft. Den største utfordringen? Å komme meg gjennom hele løypa, sier den lavmælte triathleten.

 

3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden, 18 mil på sykkel i tunge motbakker - toppet av en full maraton (42,2 kilometer) opp til Gaustatoppen kan ta knekken på de fleste. Mange gjør dette for første gang, andre kjenner hver krik og krok.

Knallsterkt felt
- Jeg forventer et rotterace! sier tidligere vinner Tom Remman på ferja.

- Årets felt er knallsterkt. Det er samlet så mange tidligere vinnere her i dag at det garantert blir skikkelig kamp om seieren. Min fordel er at jeg har deltatt syv ganger tidligere, dessuten er jeg lettere og bedre trent enn noensinne, sier han offensivt.

SE VIDEO: Her starter blodslitet i verdens vakreste mareritt.

Fjorden er blikkstille, det er mildt og oppholdsvær når deltakerne hopper i fjorden klokken 05. It's on!

 

- 6 av 9 tidligere vinnere deltar i årets Norseman. Hvis værgudene er på vår side hele veien, kan det gå mot ny rekord, tror pressekontakt Dag Oliver.

Og han får rett: Når Bjòrn Andersson stiger opp av vannet etter en imponerende svømmetid, med Tom Remman like bak, er det klart at i dag vil det gå fort. Styggfort.

At det er nesten vindstille over Hardangervidda, hjelper også på rekordtroen. Men like ved Imingfjell kommer sjokkbeskjeden: Rekordholder Björn Anderssson har brutt. Profftriathleten har slitt tungt etter sykdom i 2011, og årets Norseman ble en for tøff påkjenning etter et litt for tynt treningsgrunnlag.

Da er det duket for en duell Norseman har sett før: Tom Remman vs Henrik Oftedal.

Etter å ha syklet i vill fart over vidda for å ta igjen toppene etter en ikke spesielt bra svømmeetappe, er Henrik Oftedal hakk i hæl med Tom Remman da de slenger fra seg syklene og tar fatt på maratonløpet.

Tøff sykkelstart
- Jeg var fryktelig stiv i beina de første 15 kilometerne, men det løsnet ved Vøringsfossen. Derfra gikk det fort. Noen regnskurer etter Geilo gjorde det guffent og litt glatt i svingene, men jeg tok innpå og tenkte at dette kunne gå veldig bra, sier Oftedal.

Etter et fantastisk vær, begynte regnet å hamre ned over deltakerne da toppene tok fatt på maratonklatringen mot Gaustatoppen. Dét ødela likevel ikke for rekordforsøket til Henrik Oftedal, etter at han passerte Tom Remman, som hadde null sjanse til å svare.

- Når du ligger i 50 km/t på sykkelen og bare dunker på og du må holde igjen fordi beina vil løpe fortere, da går det veien. Men når du starter på det fjellet - det er så nådeløst! Den eneste måten å løse det på er å løpe litt fortere slik at du får det vondt i litt kortere tid, sier Henrik Oftedal til DN Aktiv på toppen etter målgang.

 

Da har han knust den gamle rekorden. Den nye Norseman-rekorden lyder på 10.23.43.

Og Henrik Oftedal er ikke den eneste rekordknuseren denne helgen: Lørdag vinner tyske Julia Nikolopoulos kvinneklassen på ny rekordtid, som imidlertid blir slått av fire kvinner under søndagens race.

170 frivillige
Tyske Annett Finger smadret rekorden på supertiden 12.17.04, og bak henne kommer både Charlotte Knudsen, Lisbeth Olsen Kenyon og Cesilie Skollerud Hegna inn på under 13 timer.

- Det har vært en fantastisk helg! Som arrangør er vi storfornøyde, stråler Dag Oliver.

30 stykker jobber med Norseman på frivillig basis gjennom hele året, mens 150-170 har vært i aksjon i helgen. Norseman har fått en sterk posisjon i det internasjonale triathlonmiljøet - og har vokst de siste årene. Men Norseman skal aldri bli noe jippo, lover Oliver.

 

- Vi kunne ha vokst oss større, vi kunne ha satset mer profesjonelt. Men vi vil holde på vår egenart og verdiene våre skal alltid ligge i bunn. Vi har sagt nei til sponsorer som har ønsket et annerledes arrangement. Selvfølgelig vil vi utvikle Norseman videre, men vi VIL være litt basic, sier han.

- Hva med neste år? Blir det én eller to dager Norseman, slik det var i år?

- Det vet jeg ikke ennå. Nå skal årets arrangement først evalueres og så må man vurdere hva slags type arrangement man vil ha i 2013, sier han.

Les alle sakene fra årets Norseman:

Her starter blodslitet i verdens vakreste mareritt
Rekord på rekord i manndomsprøven

<b>- Som en døden nær-opplevelse!</b>
<b>- Deltar fordi de vil se bra ut nakne</b> - Klikk her for å se videoen
<b>Triksene tøffingene bruker for å takle smerten</b>
<b><a href="http://www.dn.no/play/#!1240/snur-opp-ned-pa-bygda/">Bygda som elsker spreke menn i lycra</a></b>
<b><a href="http://www.dn.no/play/#!1240/snur-opp-ned-pa-bygda/">Bygda som elsker spreke menn i lycra</a></b>
Skal fortære 15.000 kalorier under Norseman

<b>Linni Tiller: - Trenger ikke være superegoist for å delta i Norseman</b>
<b>Gjermund Nordskar er klar for Norseman etter ekstremoppladning</b>
<b>Rekordmange kjemper om den svarte trøya</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.